Duivelswandelstok

Duivelswandelstok is een heester uit de Araliaceae familie en het geslacht Aralia en er staan 3 verschillende soorten in onze plantengids.

De bloeitijd van een Duivelswandelstok ligt in juni en juli en de bloemen zijn wit van kleur.

De kleur van de bladeren is groen, geel of wit, deze heester is niet wintergroen en de volwassen hoogte ligt tussen de 4 meter en 4 meter.

Gebruik de onderstaande links om snel door te gaan naar specifieke informatie op deze pagina:

Duivelswandelstok online bestellen

Duivelswandelstok snoeien: wanneer & hoe

De Duivelswandelstok is een struik die weinig onderhoud vergt op het gebied van snoeien. In feite hoeft deze plant helemaal niet gesnoeid te worden, aangezien dit het beste is voor de gezondheid en groei van de plant. Kies ervoor om eventueel uitlopers aan de voet van de struik te verwijderen om deze wat smaller te houden. Gebruik wortelbegrenzers om te voorkomen dat de plant groter wordt dan gewenst. Bevorder de vorming van de stekels door de Duivelswandelstok niet te snoeien. Deze stekels zijn een belangrijk kenmerk van de struik. 

De Duivelswandelstok bereikt een hoogte bereiken van 8 tot 10 meter met een gemiddelde groeisnelheid. Geniet van een mooie en grote struik door de Duivelswandelstok niet te snoeien. Ervaar hierdoor weinig onderhoud aan deze struik in de achtertuin. 

Duivelswandelstok verzorging & onderhoud

De Duivelswandelstok is een plant uit de familie Araliaceae en kent veel verschillende soorten. De verzorging van de plant is voor de verschillende soorten over het algemeen hetzelfde. De plant heeft vocht nodig om te groeien, maar vochtophoping moet voorkomen worden. Een gedeeltelijke tot volle zon is ideaal voor de groei van de plant. De grond waarin de Duivelswandelstok groeit moet kleiachtig en leemhoudend zijn. Een alkalische en neutrale zandgrond is geschikt. De perfecte zuurgraad voor deze plant ligt tussen de 6 en 8. 

De Duivelswandelstok bloeit voornamelijk in de zomer, met een piek in juni en juli. De Duivelswandelstok kan goed tegen lage temperaturen en is winterhard tot -25 graden Celsius, maar is niet wintergroen. Verwijder tussentijds uitlopers aan de voet van de plant, zodat de struik niet te breed wordt. 

Duivelswandelstok planten: wanneer & hoe

De Duivelswandelstok is het beste te planten tijdens de winterrust, van half november tot eind april. Houd rekening bij het graven met de grootte van de kluit. Het plantgat moet tenminste anderhalf keer zo breed zijn als de kluit van de Duivelswandelstok. Zorg ervoor dat de randen van het plantgat niet te glad zijn. Op deze manier kunnen de wortels goed doordringen in de bodem en kan de struik optimaal groeien. 

Bij het planten van de Duivelswandelstok moet er ook rekening gehouden worden met de bodem waarin deze geplant wordt. De plant gedijt het beste in een kleiachtige en leemhoudende bodem. Een zandgrond met een alkalische of neutrale pH-waarde is echter ook geschikt voor deze plant. 

Bij het zaaien van de zaden is het belangrijk dat de zaden niet in heftige weersomstandigheden verkeren. Zorg dat het zaadje in kamertemperatuur staat. Zaai het zaadje daarom in een kas of in huis. Na enkele weken zal het zaadje boven komen. Verpot het zaadje wanneer de huidige pot te klein is geworden. Nadat het plantje sterk en groot is, kan het verplant worden in de tuin. 

Duivelswandelstok stekken & vermeerderen

De Duivelswandelstok kan niet vermeerderd worden door stekken of deling, alleen door middel van het planten van nieuwe zaden. De zaadvorming vindt plaats nadat de plant heeft gebloeid en de temperatuur warm genoeg is. De vrucht die hieruit voortkomt, is een zwarte bes die vijf zaden bevat. 

Oogst deze zaden wanneer de bessen rijp zijn. Het planten van de zaden gebeurt op dezelfde manier als het planten van de Duivelswandelstok zelf. Koop de zaden bij een gespecialiseerde kwekerij.

Duivelswandelstok ziekten

De Duivelswandelstok kan helaas last krijgen van verschillende ziekten en plagen. Enkele veelvoorkomende ziekten en plagen bij de Duivelswandelstok zijn bladkevers, bruine vlek, littekens en gele vlek.

Bladkevers zijn insecten van 10 tot 20 millimeter groot en knagen aan bladeren en bloembladen. Dit zorgt voor ronde gaatjes die verspreid zijn over het oppervlak. Bestrijd bladkevers door aaltjes in te zetten. Deze aaltjes zoeken de larven op en scheiden bacteriën af waaraan de larven niet kunnen overleven. Voorkom bladkevers door de Duivelswandelstok te besproeien met een insecticide. 

Bruine vlek is een infectie die bruine vlekken op de plant veroorzaakt. Verwijder het aangetaste blad meteen zodat de struik zich volledig kan richten op het aanmaken van nieuwe bladeren. De stengel moet een paar centimeters boven de stam geknipt worden. Voorkom bruine vlek door de plant goed te verzorgen door bijvoorbeeld regelmatig te snoeien en te bemesten.

Een andere ziekte bij de Duivelswandelstok is gele vlek. Dit uit zich in witte of gele vlekken op de bladeren en komt vaak door overmatig water geven. Verwijder aangetaste bladeren meteen, deze kunnen namelijk niet meer hersteld worden. Nieuwe bladeren worden wel weer mooi groen worden. Voorkom gele vlek door de plant niet te veel water te geven en te zorgen voor goede drainage.

Voorkom littekens bij de Duivelswandelstok door de plant niet te beschadigen en eventuele insectenplagen tijdig te bestrijden. 

Duivelswandelstok kopen

Koop Duivelswandelstok bij Tuinplant.nl. Klik op het logo hieronder om direct te bestellen:

Duivelswandelstok soorten

Bekijk hieronder een overzicht van de verschillende soorten van de Duivelswandelstok en klik op de links voor meer informatie over een specifieke soort.

Wetenschappelijke naam Type Bloeitijd Kleur bloemen Standplaats
Aralia elata Heester Juni, Juli Wit Lichte schaduw
Aralia elata 'Aureovariegata' Heester Juni, Juli Wit Lichte schaduw
Aralia elata 'Silver Umbrella' Heester Juni, Juli Wit Lichte schaduw

Ontvang elke maand tips voor uw tuin via onze nieuwsbrief

  • Verzorgingstips voor bomen en planten
  • Inspiratie voor uw tuin en terras
  • De belangrijkste tuinwerkzaamheden voor de komende maand
Offertes aanvragen