Anjer - Dianthus

Anjer (Dianthus) is een plantengeslacht uit de Caryophyllaceae familie. Voor dit geslacht van vaste planten en eenmalig bloeiende planten staan er 34 verschillende planten in onze database.

Hieronder kunt u een overzicht bekijken van de planten in onze database die onder het plantengeslacht Anjer vallen.

Gebruik de onderstaande links om snel door te gaan naar specifieke informatie op deze pagina:

Anjer online bestellen

Anjer snoeien: wanneer & hoe

De anjer is een vaste plant en vormt een zode van smalle, groene of zilvergrijze bladeren. Daarboven verschijnen dunne stengels met geurende bloemen. De anjer bloeitijd is van mei tot en met september en de plant bloeit met rood, wit, roze, geel, oranje of paarse bloemen. De kleuren zullen uw tuin zeker opfleuren. Tijdens de verzorging kunt u de anjer snoeien. Na de bloei knipt u de plant met ongeveer een derde terug. Op die manier behoudt de dianthus zijn compacte vorm en zal deze het opvolgende seizoen weer uitbundig bloeien. Wilt u extra lang van een uitbundige bloeiperiode genieten? Dan is het goed om uitgebloeide bloemen tijdens het bloeiseizoen direct te verwijderen. Voor het snoeien van de anjer na de bloei (in het najaar) gebruikt u een scherpe snoeischaar.

Anjer verzorging & onderhoud

De verzorging van de anjer bestaat voornamelijk uit water geven en tijdens de bloei uitgebloeide bloemen verwijderen. Dit laatste is niet per se nodig. Dit doet u enkel ter stimulering van de bloei. In de zomer heeft de anjer wel aardig wat water nodig. Tijdens warme dagen dient u dagelijks water te geven. De rest van het jaar volstaat met om de drie of vier dagen een gietbeurt. Zodra de bovenste laag grond droog aanvoelt, geeft u de anjer water. Bescherm de dianthus wel tegen wateroverlast door de grond waterdoorlatend te maken. Bij een anjer in bloempot of plantenbak dient u er goed voor te zorgen dat het te veel aan water weg kan om te voorkomen dat de wortels gaan rotten. Na het gieten verwijdert u het overtollige water.

U hoeft daarnaast maar minimaal de anjer te bemesten. Als u tijdens het planten wat compost heeft toegevoegd, dan is extra bemesting in principe niet meer nodig. Desgewenst kunt u voor de bloeiperiode nog een klein beetje mest geven. Een te voedselrijke grond zorgt ervoor dat de aantrekkelijk bladkleur van de anjer verdwijnt. De meerjarige dianthus is winterhard. Als het echt hard gaat vriezen, kunt u de plant wat beschermen door zo nodig een laagje stro over de grond te leggen. Een anjer in pot kunt u natuurlijk altijd veilig binnen zetten bij streng winterweer.

Anjer planten: wanneer & hoe

Als u de anjer gaat planten, kies dan een zonnige standplaats voor de dianthus uit. In de schaduw bloeit de plant minder goed en is deze bovendien gevoeliger voor ziekten. Heeft u een tuin waar niet de hele dag de zon schijnt. Geen probleem, u kunt altijd de anjer planten, zolang u maar rekening houdt met het feit dat voor een optimale groei en bloei zonlicht nodig is. De grond mag niet te voedselrijk zijn, voedselarm geniet de voorkeur. Wel is een goede afwatering van belang. U kunt het vochthoudend vermogen van de bodem verbeteren door extra compost toe te voegen tijdens het planten van de anjer. Of meng een fractie kleigrond door de tuingrond heen.

Natuurlijk is de beste standplaats voor de anjer een plek waar u van dichtbij kunt genieten van de mooie bloemen en de geur. Sommige anjers zijn uitermate geschikt om perken mee te omranden of als randbeplanting voor een pad. Andere anjers vormen een mooi tapijt met opvallende accenten tijdens de bloeiperiode in rotstuinen of bij een muur en in borders. Bij het planten van meerdere anjers wordt een plantafstand van ongeveer dertig centimeter geadviseerd. Dit zijn acht tot elf planten per vierkante meter. Na het planten van de anjer geeft u ruim voldoende water.

Anjer stekken & vermeerderen

U kunt de anjer vermeerderen door de plant te scheuren of door de anjer te stekken. Bij het vermeerderen door middel van scheuren, graaft u de dianthus uit, schudt u overtollig grond eraf en deelt u de kluit voorzichtig doormidden. Jonge delen laten gemakkelijk los. Elk nieuw deel plant u afzonderlijk in de grond. Een anjer stekken is eveneens geen ingewikkelde materie. U knipt enkele takjes van de dianthus. Gebruik hiervoor bij voorkeur jonge scheuten. Zet de takjes in een potje met potgrond. U kunt de grond mengen met stekgrond of vooraf de takjes in stekpoeder dopen. Geef goed water. Na een paar weken zullen de stekjes geworteld zijn en kunt u de nieuwe anjers planten in uw tuin. 

Anjer ziekten

De anjer is niet heel vatbaar voor ziekten en ongedierte. Wanneer de verzorging van de anjer te wensen overlaat, kunnen plagen wel de kop opsteken. Als bijvoorbeeld het water niet goed weg kan in de bodem, kan wortelrot optreden en zullen de bladeren verdorren waardoor de dianthus een trieste aanblik krijgt. Is de anjer verzwakt, dan kunnen bladluizen, wolluizen of ongedierte de plant aanvallen. Verwijder aangetaste delen of gebruik een biologisch bestrijdingsmiddel.

Ontvang elke maand tips voor uw tuin via onze nieuwsbrief

  • Verzorgingstips voor bomen en planten
  • Inspiratie voor uw tuin en terras
  • De belangrijkste tuinwerkzaamheden voor de komende maand
Offertes aanvragen