Rhodiola - Plantengeslacht

Rhodiola is een plantengeslacht uit de Crassulaceae familie. Voor dit geslacht van vaste planten staan er 2 verschillende planten in onze database.

Hieronder kunt u een overzicht bekijken van de planten in onze database die onder het plantengeslacht Rhodiola vallen.

Gebruik de onderstaande links om snel door te gaan naar specifieke informatie op deze pagina:

Rhodiola online bestellen

Rhodiola snoeien: wanneer & hoe

De rhodiola, ook wel rozenwortel, dankt zijn naam aan de geur van de wortel. Deze komt namelijk sterk overeen met de geur van rozen. De botanische naam van de plant is ‘Rhodiola Rosea’. Rosea slaat eveneens op de rozengeur van de plant. Deze vaste plant is zeer decoratief en niet veeleisend. Om overdadig gebladerte tegen te gaan, kunt u de rhodiola snoeien. Dit kunt u gedurende het hele groeiseizoen doen als dat nodig is. Daarnaast is het verstandig om ook in de lente, voordat de bloeiperiode start, rhodiola te snoeien. Hiermee wordt bedoeld dat u afgestorven bladeren weghaalt. Dit zorgt voor een stimulering van nieuw blad en bevordert de nieuwe bloei. Gebruik scherp en schoon snoeimateriaal voor het snoeien van rhodiola. Dit verkleint namelijk de kans op bacteriën en infecties op de plant.

Rhodiola verzorging & onderhoud

Voor wat betreft verzorging en onderhoud stelt de rhodiola niet veel eisen. De plant is zeer eenvoudig in onderhoud. De rhodiola bloeitijd is ongeveer van mei tot en met juli. U dient de plant af en toe water te geven. Dit zorgt ervoor dat rhodiola er het hele jaar door decoratief uitziet. Het is belangrijk dat u voor een goede afvoer van overtollig water zorgt. Anders kan de plant gaan rotten en daardoor uitvallen.

Nadat de plant is uitgebloeid, kan het bodemgedeelte gedeeltelijk afsterven. Dit gebeurt meestal bij droogte (in augustus). Denkt u dan vooral niet dat de plant is beschadigd, want dit is zeker niet het geval. Enkel de schoonheid van de plant is verloren gegaan, maar deze zal in het jaar erop weer prachtig terugkomen. Rhodiola is goed winterhard en verdraagt zelfs strenge vorst. De plant is echter niet wintergroen. Rhodiola verliest in de winter zijn bladeren, maar ontkiemd dan weer in de lente.

Rhodiola planten: wanneer & hoe

Kies als standplaats voor rhodiola een zonnige plaats uit. Een tuin op het zuiden is uitermate geschikt, want de plant voelt zich het meest comfortabel op een warme plek buiten de schaduwzone van heesters en bomen. De plant laat zich wel prima combineren met andere planten. Gaat u rhodiola planten? Dan is niet alleen een open, zonnige standplaats voldoende, check ook de grond waar u de plant gaat plaatsen. Rhodiola houdt van losse, vruchtbare grond eventueel aangevuld met zand. Zorg er vooral voor dat de grond goed gedraineerd is. Bij voorkeur is de plek die u als standplaats voor rhodiola kiest iets verhoogd.

Voor het planten van de rhodiola graaft u een plantgat. Dit gat dient zo diep als de kluit en tweemaal de breedte van de kluit te zijn. Plaats de plant in het plantgat en vul dit gat met aarde op. Gaat u meerdere rhodiola planten plaatsen in uw tuin? Houd dan een plantafstand van ongeveer twintig centimeter aan. Nadat rhodiola is gepland, geeft u wat water. Geef daarna om de week en later om de twee weken water, tenzij u merkt dat verwelking optreedt. Rhodiola wordt niet hoger dan dertig centimeter.

Rhodiola stekken & vermeerderen

U kunt de rhodiola vermeerderen door zaden te zaaien in het voor- of najaar. In het voorjaar kunt u de zaadjes van de plant direct in de grond plaatsen. In het najaar bewaart u de zaadjes eerst in een potjes met aarde en zand en bewaart u deze in de koelkast. In het voorjaar kunt u ze dan in de tuin planten.

Daarnaast kunt u ook rhodiola stekken. Dit is sneller en gemakkelijker. Wanneer u dit in de lente doet, krijgt u het beste resultaat. U hoeft de plant niet geheel op te graven. Alleen de wortels als dit mogelijk is. U snijdt van de wortels enkele stekken met knoppen af. U verdeelt als het ware de wortel met groeipunten in stukjes. Gebruik hiervoor een schoon en scherp mesje. Na het snijden bedekt u de wortels van de rhodiola met aarde en zet u de nieuwe wortelstokken (stekjes) in de grond. Kies voor de stekken ook weer een zonnige standplaats uit en voeg bij voorkeur wat humus, turf en zand toe. Geef voldoende water. Zorg dat de grond niet uitdroogt en laat de rhodiola stekken rustig groeien.

Rhodiola ziekten

De rhodiola is een sterke plant en is doorgaans niet vatbaar voor ziekten, plagen of insecten. Een leuk weetje is dat de rhodiola bekend staat om zijn medicinale werking tegen vermoeidheid en stress.

Rhodiola kopen

Koop Rhodiola bij een van de onderstaande webshops. Klik op een van de logo's om direct te bestellen:

Rhodiola soorten

Bekijk hieronder een overzicht van de verschillende planten die onder het geslacht Rhodiola vallen en klik op de links voor meer informatie over een specifieke plant:

Ontvang elke maand tips voor uw tuin via onze nieuwsbrief

  • Verzorgingstips voor bomen en planten
  • Inspiratie voor uw tuin en terras
  • De belangrijkste tuinwerkzaamheden voor de komende maand
Offertes aanvragen