Gebroken hartje

Gebroken hartje is een vaste plant uit de Papaveraceae familie en het geslacht Dicentra en er staan 12 verschillende soorten in onze plantengids.

De bloeitijd van een Gebroken hartje ligt in april, mei, juni, juli, augustus en september en de bloemen zijn rood, roze, wit, paars of geel van kleur.

De kleur van de bladeren is grijs of groen, deze vaste plant is niet wintergroen en de volwassen hoogte ligt tussen de 15 centimeter en 2 meter.

Gebruik de onderstaande links om snel door te gaan naar specifieke informatie op deze pagina:

Gebroken hartje online bestellen

Gebroken hartje snoeien: wanneer & hoe

In principe hoeft u het gebroken hartje niet te snoeien. Als u in een vroeg stadium de hoofdtakken van de plant afknipt, dan kan dit leiden tot een uitbundige bloei en uiteindelijk een bredere plant. 

Als u het gebroken hartje gaat snoeien, doe dit dan na de bloei tot ongeveer de helft, om de groei van frisse bladeren te stimuleren. Bij vele planten is dit een manier om ook een tweede bloei te stimuleren, maar bij het gebroken hartje zal dit niet gebeuren. 

Voeg bij het aanplanten wat compost toe en een ruime hoeveelheid water. U kunt de plant vervolgens terugsnoeien tot 5 centimeter boven de grond. 

Gebroken hartje verzorging & onderhoud

Het gebroken hartje waardeert flink wat water in de eerste zomer. Op deze manier kan de plant goed wortelen. Hij wil absoluut niet op een uitgedroogde grond staan, dus veel bewatering is zeker aan te raden. Deze plant groeit het beste in een vochtige en humusrijke grond. Zorg er dus voor dat de grond niet te droog is. 

U kunt ieder voorjaar kalk en beendermeel rond de plant strooien. Dit doet u als de bloei begint en voordat er een nieuwe mulchlaag aangebracht wordt. Laat de plant in deze periode nooit uitdrogen. 

Verwijder in het najaar oud en geel blad. Kijk wel uit dat u de groeineuzen voor het volgende jaar niet teveel beschadigt. 

Het gebroken hartje heeft dus een voedzame grond nodig. U kunt dit bevorderen door regelmatig compost en gedroogde koemest toe te voegen. Aangezien het een kwetsbare plant is, is teveel mest ook niet altijd de oplossing. Hierdoor kan de plant juist afsterven. 

Maak een geultje om de plant heen, waar de mest in wordt gedaan. Hierdoor ontstaat er wat afstand tussen de wortel en de mest, waardoor ze niet direct met elkaar in aanraking komen. Geef een handje mest in het vroege voorjaar en dan zal het gebroken hartje het jaar probleemloos doorkomen. 

Gebroken hartje planten: wanneer & hoe

Voordat u het gebroken hartje gaat planten, voeg dan eerst compost of bladaarde toe aan de grond. Houd daarbij rekening met een afstand tussen de planten van 40 tot 50 centimeter en plaats maximaal 5 tot 7 planten op een vierkante meter. 

Het gebroken hartje staat graag in de halve schaduw. Wat zonnestralen gedurende de dag kan deze plant echter goed aan. Zolang u de bodem goed vochtig houdt kan deze ook zeker wat zonlicht aan.

Gebroken hartje stekken & vermeerderen

Mocht uw gebroken hartje volgroeid zijn, dan kunt u dit in het najaar scheuren of delen. Deze plantjes plaatst u dan in potten in wederom een voedzame en humusrijke grond die goed vochtig blijft. 

Deze volgroeide planten kunnen ook in het najaar, rond oktober, worden gescheurd of gedeeld. U kunt ook vroeg in het voorjaar stekken, deze stek wordt dan gemaakt van het blad met de bladsteel. Hierbij is het gebruik van bewortelingspoeder noodzakelijk. 

De stekken steekt u in een zandig humusmengsel. Eind mei of begin juni kunnen de stekken worden opgepot of op de definitieve plaats worden uitgeplant. In het volgende voorjaar zullen de nieuwe planten bloeien. 

Gebroken hartje ziekten

Een ziekte waar het gebroken hartje last van kan hebben is echte meeldauw. Deze ziekte kan ervoor zorgen dat het gebroken hartje vervormd raakt of tot een groeiachterstand leidt. Gelukkig is deze schimmel niet dodelijk voor uw plant, maar u kunt het beste zo snel mogelijk beginnen met behandelen zodra u de eerste tekenen van meeldauw ontdekt. 

De belangrijkste symptomen zijn witte of grijze stoffige vlekken op de bladeren. U kunt deze schimmel het beste behandelen door de luchtcirculatie rond de plant te vergroten, of door een fungicide te gebruiken. Hierdoor dood u de resterende sporen van de schimmel.

Er zijn overige plagen en ziekten waar het gebroken hartje last van kan krijgen. Zo is er nog de schimmel botrytis cinerea. U herkent deze schimmel gemakkelijk aan het grote aantal grijze sporen dat het procedeert op de bladeren.

Als deze schimmel niet wordt behandeld, dan kan de infectie ertoe leiden dat het gebroken hartje zacht, ongezond en bruin wordt. Verwijder de geïnfecteerde bladeren zodra u deze symptomen opmerkt. Zorg er vervolgens wederom voor dat de luchtcirculatie rond de plant toeneemt. 

Als u de ziekte wil voorkomen, dan wordt het aangeraden de plant water te geven op grondniveau, zodat de bladeren droog blijven.

Gebroken hartje kopen

Koop Gebroken hartje bij Tuinplant.nl. Klik op het logo hieronder om direct te bestellen:

Gebroken hartje soorten

Bekijk hieronder een overzicht van de verschillende soorten van de Gebroken hartje en klik op de links voor meer informatie over een specifieke soort.

Wetenschappelijke naam Type Bloeitijd Kleur bloemen Standplaats
Dicentra 'Bacchanal' Vaste plant Mei, Juni, Juli, Augustus, September Rood Halfschaduw
Dicentra 'Bountiful' Vaste plant Mei, Juni, Juli, Augustus, September Rood, Roze Halfschaduw
Dicentra 'Langtrees' Vaste plant Mei, Juni, Juli, Augustus, September Wit Halfschaduw
Dicentra 'Luxuriant' Vaste plant Mei, Juni, Juli, Augustus, September Rood Halfschaduw
Dicentra cucullaria Vaste plant April, Mei Wit Lichte schaduw
Dicentra eximia Vaste plant Mei, Juni, Juli, Augustus Paars Lichte schaduw
Dicentra eximia 'Alba' Vaste plant Mei, Juni, Juli, Augustus Wit Halfschaduw
Dicentra formosa Vaste plant Mei, Juni, Juli, Augustus, September Paars Halfschaduw
Dicentra formosa 'Alba' Vaste plant Mei, Juni, Juli, Augustus, September Wit Halfschaduw
Dicentra formosa 'Aurora' Vaste plant Mei, Juni, Juli, Augustus, September Wit Halfschaduw
Dicentra scandens Vaste plant Juni, Juli Geel Schaduw
Dicentra spectabilis Vaste plant April, Mei, Juni Rood, Wit Halfschaduw

Ontvang elke maand tips voor uw tuin via onze nieuwsbrief

  • Verzorgingstips voor bomen en planten
  • Inspiratie voor uw tuin en terras
  • De belangrijkste tuinwerkzaamheden voor de komende maand
Offertes aanvragen