Gelderse roos

Gelderse roos is een heester uit de Caprifoliaceae familie en het geslacht Viburnum (Sneeuwbal) en er staan 3 verschillende soorten in onze plantengids.

De bloeitijd van een Gelderse roos ligt in mei en juni en de bloemen zijn wit van kleur.

De kleur van de bladeren is groen, deze heester is niet wintergroen en de volwassen hoogte ligt tussen de 1 meter en 3 meter.

Gebruik de onderstaande links om snel door te gaan naar specifieke informatie op deze pagina:

Gelderse roos online bestellen

Gelderse roos snoeien: wanneer & hoe

De Gelderse roos is een prachtige struik. Tijdens de bloei verschijnen spectaculaire lichtgroene tot witte kogelronde bollen die op reuze sneeuwballen lijken. Het blad is frisgroen en geeft in de herfst een mooie verkleuring. De heester is in alle seizoenen interessant en biedt voor vogels veel voedsel en onderdak. In principe hoeft u de Gelderse roos niet te snoeien, omdat de struik vaak uit zichzelf al een mooie vorm ontwikkelt. Maar omdat de struik zo rijk bloeit, kunnen de takken onder het gewicht van de bollen doorbuigen.

U kunt het beste na de bloei de Gelderse roos snoeien. De heester kan matige snoei verdragen. Geadviseerd wordt om het hart van de plant uit te dunnen, zodat het gedeelte binnenin weer meer zon vangt. Het gevolg zal zijn dat de Gelderse roos meer bloemen vormt. Snoei een paar van de oudste takken terug tot aan de basis van de plant. Dit noemen we verjongingssnoei. Ook in het voorjaar kunt u de Gelderse roos snoeien. U snoeit dan ziek, dood, kruisend hout of verkeerd groeiende takken weg. Dit is de begeleidende snoei. Zorg bij het snoeien van de Gelderse roos voor een scherpe, schone snoeischaar.

Gelderse roos verzorging & onderhoud

De Gelderse roos is qua verzorging een gemakkelijke heester. De struik is erg onderhoudsvrij. U hoeft de Gelderse roos niet veel water te geven, alleen in droge tijden is het belangrijk dat u af en toe een scheutje geeft. De wortelzone van de struik mag nooit helemaal uitdrogen. In het voorjaar, na het snoeien, kunt u de Gelderse roos bemesten. Geef de heester dan flink wat humusrijke mest. U kunt dan gelijk de grond iets zuurder maken en checken of deze nog goed doorlatend is. De Gelderse roos is goed winterhard meer niet wintergroen. In de herfst geniet u van een oogverblindend kleurenspektakel, omdat de bladeren van de struik prachtig verkleuren.

Gelderse roos planten: wanneer & hoe

Wilt u de mooie Gelderse roos planten? Goed idee! De heester heeft een dichte groeiwijze en past hierdoor uitstekend in een vrijstaande haag van sierstruiken. Daarnaast is de Gelderse roos van grote waarde als bescherming tegen inkijk en tegen de wind. Uiteraard is de heester ook prima geschikt als solitair of in een border van vaste planten als achtergrond. Met deze struik kunt u alle kanten op. Als standplaats houdt de Gelderse roos van een zonnige tot half beschaduwde plek. De grond dient licht vochtig te zijn en bij voorkeur humusrijk, voedzaam en neutraal tot iets zuur.

Gaat u meerdere heesters planten, houd dan bij het aanplanten voldoende afstand tussen de struiken. Graaf een ruim plantgat en meng de opgegraven grond met wat compost. Strooi wat van dit mengsel in het gat. Haal de Gelderse roos uit de pot en plaats de heester in het gat. Probeer ongeveer dezelfde diepte aan te houden als die van de pot. Vul het gat vervolgens op met het mengsel van aarde en compost en druk het geheel goed aan. Na het planten van de Gelderse roos geeft u goed water. Het is ook aan te raden om in de zomer wat boomschors of turf rond de voet van de struik te gooien. Dit gaat verdamping tegen.

Gelderse roos stekken & vermeerderen

Wilt u meerdere struiken in uw tuin, dan kunt u de Gelderse roos stekken en vermeerderen. De beste tijd om dit te doen is in mei/juni of augustus/september. Het stekken van de Gelderse roos doet u via de afleggen methode. Dit is een vrij eenvoudige manier van vermeerderen. U kiest hiervoor een jonge zijscheut en snijdt met een mes een inkeping. Leg de tak met inkeping op de grond en zorg ervoor dat deze de grond blijft raken tijdens het wortelproces. Het is belangrijk dat u de grond goed vochtig houdt. Vervolgens is het wachten totdat er aan de scheut wortels groeien waardoor een nieuwe Gelderse roos ontstaat en u de nieuwe struik los kunt snijden van de hoofdheester.

U kunt ook eventueel een jonge zijscheut afsnijden en deze in een potje met turf en zand of stekgrond plaatsen. Ook hier dient u te wachten totdat de Gelderse roos stekken gaan wortelen voordat u deze in uw tuin kunt zetten.

Gelderse roos ziekten

De Gelderse roos is gevoelig voor bladluizen en kevers. Bladluizen kunt u wegspoelen of de bladeren, als deze erg lelijk zijn geworden, verwijderen. De kever kan het blad aanvreten. Ziet u in het voorjaar tijdens de verzorging van de Gelderse roos de eerste tekenen, zoals gaten in het blad of larven, dan dient u gelijk maatregelen te nemen. U kunt de larven met de hand verwijderen of een milieuvriendelijk bestrijdingsmiddel gebruiken.

Gelderse roos kopen

Koop Gelderse roos bij een van de onderstaande webshops. Klik op een van de logo's om direct te bestellen:

Gelderse roos soorten

Bekijk hieronder een overzicht van de verschillende soorten van de Gelderse roos en klik op de links voor meer informatie over een specifieke soort.

Wetenschappelijke naam Type Bloeitijd Kleur bloemen Standplaats
Viburnum opulus Heester Mei, Juni Wit Halfschaduw
Viburnum opulus 'Compactum' Heester Mei, Juni Wit Halfschaduw
Viburnum opulus 'Roseum' Heester Mei, Juni Wit Lichte schaduw / Zon

Ontvang elke maand tips voor uw tuin via onze nieuwsbrief

  • Verzorgingstips voor bomen en planten
  • Inspiratie voor uw tuin en terras
  • De belangrijkste tuinwerkzaamheden voor de komende maand
Offertes aanvragen