Hondsdraf

Hondsdraf is een vaste plant uit de Lamiaceae familie en het geslacht Glechoma en er staan 2 verschillende soorten in onze plantengids.

De bloeitijd van een Hondsdraf ligt in april en mei en de bloemen zijn blauw van kleur.

De kleur van de bladeren is groen of wit, deze vaste plant is wintergroen en de volwassen hoogte ligt tussen de 15 centimeter en 20 centimeter.

Gebruik de onderstaande links om snel door te gaan naar specifieke informatie op deze pagina:

Hondsdraf online bestellen

Hondsdraf snoeien: wanneer & hoe

Hondsdraf is een vaste plant met een kruipende groeiwijze. De plant is hierdoor uitermate geschikt als bodembedekker of voor tussen beplanting. Hondsdraf is te herkennen aan de violetblauwe bloemetjes die van april tot begin juni bloeien. De plant wordt tijdens deze periode ook druk bezocht door bijen, hommels en vlinders. De bladeren hebben een gekarteld randje en een wat aromatische geur.

Over het algemeen hoeft u hondsdraf niet te snoeien. Maar omdat de plant vrij snel groeit, kan deze gaan woekeren. De uitlopers kunnen dan andere laagblijvende vaste planten overgroeien. Wanneer u bemerkt dat de plant gaat woekeren, kunt u het beste de te ver doorgroeiende uitlopers afknippen. Verder is hondsdraf snoeien niet nodig. Voor het terugsnoeien van de uitlopers gebruikt u een scherpe snoeischaar.

Hondsdraf verzorging & onderhoud

Er is geen bijzondere verzorging voor hondsdraf van toepassing. Hondsdraf is gemakkelijk in het onderhoud. Zo groeit de plant graag in een voldoende vochtige en humusrijke grond. De grond mag nooit uitdrogen, dus u dient geregeld water te geven of de bodem te checken op vochtigheid. Hondsdraf is een winterharde plant en blijft tevens groen in de winterperiode. Uitgebloeide bloemetjes kunt u weghalen en zoals gezegd uitlopers terugsnoeien als de plant gaat woekeren.

Hondsdraf heeft niet veel voeding nodig. Eenmaal per jaar hondsdraf bemesten is voldoende. Dit versterkt bovendien de plant. De beste periode om te bemesten is in het voorjaar. Gebruik hiervoor een goede organische basisbemesting. Organische meststoffen zijn namelijk samengesteld uit natuurlijke grondstoffen die de structuur van de grond verbeteren en het bodemleven bevorderen. De voedingsrijke stoffen worden door de plant uit de bodem gehaald waardoor deze beter kan groeien en bloeien.

Hondsdraf planten: wanneer & hoe

Gaat u hondsdraf planten en vraagt u zich af waar u dit het beste kunt doen? De plant verlangt een plek met minstens halfschaduw. Wanneer u op een plek waar de zon veel schijnt hondsdraf gaat planten, zal deze minder goed groeien. Hoe zonniger de standplaats van hondsdraf is, hoe kleiner de bladeren en de uitlopers blijven. Een beschaduwde plek is beter voor deze vaste plant. Schaduw van bomen of struiken is bijvoorbeeld een perfecte standplaats voor hondsdraf.

De plant kan op vrijwel alle bodems groeien, zolang er wel voldoende humus en vocht in de bodem aanwezig is. De grond moet in ieder geval goed doorlaatbaar zijn. Hondsdraf is een uitstekende bodembedekker en is daarnaast ook geschikt voor bloembakken en hanging baskets. Het advies is om zeven tot negen hondsdraf planten per vierkante meter te plaatsen. Na het planten geeft u hondsdraf water. Als de plant eenmaal groeit, heeft u er weinig omkijken naar.

Hondsdraf stekken & vermeerderen

Hondsdraf vermeerderen kan op verschillende manieren. Allereerst vermeerdert de plant zichzelf snel. U kunt hondsdraf in toom houden door af en toe de uitlopers te snoeien als u geen tuin vol met deze bodembedekker wenst. Wilt u wel meer van dit soort planten? Het vermeerderen is ook mogelijk door hondsdraf te stekken of te scheuren. Hoe gaat u te werk?

Graaf de plant ruim uit met zoveel mogelijk intacte wortels en deel hem vervolgens in meerdere stukken op. Verwijder te lange of beschadigde wortels en deel de stengels. Plant de losse delen in een ruim plantgat, gevuld met wat potgrond. Geef na het planten goed water. Gaat u in het late najaar hondsdraf vermeerderen en is het al erg koud, plaats dan de gescheurde hondsdraf planten in bloempotten en laat ze op een beschutte plaats overwinteren. U kunt ze dan in het voorjaar erop in de tuin planten.

Wanneer u toch de plant heeft opgegraven om te delen, kunt u ook gelijk hondsdraf stekken. Neem na het opgraven enkele wortelstekken van de plant. Plaats de wortelstekken met de bovenkant in potjes met bij voorkeur zaai- en stekgrond (potgrond mag ook) en laat ze net boven de grond uitkomen. Zet de potjes op een beschutte, vorstvrije plek waar ze kunnen gaan wortelen. Zodra zich blaadjes vormen, kunt u de stekjes naar een grotere pot met potgrond overzetten. In het voorjaar geeft u de nieuwe hondsdraf planten een definitieve plek in uw tuin. Kies ook voor de nieuwe plantjes een halfschaduw standplaats uit.

Hondsdraf ziekten

Hondsdraf is een vrij sterke plant die, voor zover bekend is, weinig last heeft van ziekten of plagen. Ook wordt de plant niet vaak aangevreten door dieren, zoals ongedierte. 

Hondsdraf kopen

Koop Hondsdraf bij Tuinplant.nl. Klik op het logo hieronder om direct te bestellen:

Hondsdraf soorten

Bekijk hieronder een overzicht van de verschillende soorten van de Hondsdraf en klik op de links voor meer informatie over een specifieke soort.

Wetenschappelijke naam Type Bloeitijd Kleur bloemen Standplaats
Glechoma hederacea Vaste plant April, Mei Blauw Schaduw
Glechoma hederacea 'Variegata' Vaste plant April, Mei Blauw Zon

Ontvang elke maand tips voor uw tuin via onze nieuwsbrief

  • Verzorgingstips voor bomen en planten
  • Inspiratie voor uw tuin en terras
  • De belangrijkste tuinwerkzaamheden voor de komende maand
Offertes aanvragen