Jacobsladder

Jacobsladder is een vaste plant uit de Polemoniaceae familie en het geslacht Polemonium en er staat 1 soort Jacobsladder in onze plantengids.

De bloeitijd van een Jacobsladder ligt in mei, juni en juli en de bloemen zijn roze van kleur.

De kleur van de bladeren is groen, deze vaste plant is niet wintergroen en de volwassen hoogte is ongeveer 80 centimeter.

Gebruik de onderstaande links om snel door te gaan naar specifieke informatie op deze pagina:

Jacobsladder online bestellen

Jacobsladder snoeien: wanneer & hoe

De jacobsladder is een frisse vaste tuinplant die met sierlijke trosjes van witte, roze, of blauwpaarse bloemen bloeit. De jacobsladder bloeitijd is vanaf juni tot en met augustus, soms zelfs ver in september. Bijen en vlinders zijn dol op de bloemen. U geniet dus niet alleen van deze vrolijke plant in de zomer. Wanneer u uitgebloeide bloemen direct weghaalt, stimuleert u de vorming van nieuwe bloemen. U zorgt er dan voor dat de energie van de plant niet verloren gaat. U kunt eenmaal per jaar de jacobsladder snoeien.

De jacobsladder snoeien doet u bij voorkeur in het voorjaar. Afgestorven bladeren, takken en stengels beschermen de plant namelijk tijdens de winterperiode tegen sneeuw en vorst. U kunt de plant in het najaar al iets inkorten, maar het beste is om te wachten tot de lente, voor het snoeien van jacobsladder. Zo verkleint u de kans op vorstschade. Wanneer het niet meer vriest en het voorjaar breekt aan, snoeit u de plant tot ongeveer vijf centimeter boven de grond terug. U gebruikt een scherpe snoeischaar om jacobsladder te snoeien.

Jacobsladder verzorging & onderhoud

Veel verzorging heeft de jacobsladder niet nodig. De plant heeft een normale waterbehoefte. Dit betekent dat als de jacobsladder na het planten eenmaal goed geworteld is, u alleen water dient te geven bij aanhoudende droogte. Dit houdt in dat u vooral zomers even, als er lang tijd geen regen is gevallen, de plant extra water moet geven. Het is dan beter om in een keer rijkelijk water te geven dan dagelijks een klein beetje. De wortels worden hiermee gestimuleerd op zoek te gaan naar water in de bodem. Vermijd drassige bodems, want de jacobsladder kan niet tegen voortdurend natte voeten. De grond dient daarom goed waterdoorlatend te zijn.

Als het gemiddelde vochtgehalte van de plant goed op peil blijft, dan zal de jacobsladder langer bloeien en mooi blijven tijdens het groeiseizoen. Om de plant nog beter bloei- en groeikrachtig te houden, is het van belang dat u ook bemest. Een tot tweemaal per jaar de jacobsladder bemesten is voldoende. Geef in het voorjaar wat organische meststof en herhaal dit in de zomermaanden nog een keer. Door twee keer de jacobsladder te bemesten, houdt u de plant in goede conditie waardoor deze minder vatbaar is voor ziekten en plagen. De jacobsladder is winterhard, maar niet wintergroen en verliest dus zijn blad. Maar de plant kan doorgaans goed tegen vorst en loopt dus in de lente snel weer mooi uit.

Jacobsladder planten: wanneer & hoe

U kunt het hele jaar door jacobsladder planten zolang het maar niet sneeuwt of vriest. Wanneer u jacobsladder in pot koopt, heeft deze namelijk al een goed ontwikkeld wortelgestel. En de plant is prima winterhard. De jacobsladder standplaats is bij voorkeur zonnig tot halfschaduw. Op een zonnige plek is het belangrijk dat de bodem niet uitdroogt. Voor wat betreft de grond, gedijt jacobsladder op vrijwel iedere goede tuingrond. Vochthoudende, voedzame grond is helemaal prima.

Gaat u meerdere jacobsladder planten in uw tuin plaatsen? Voor een mooie bedekking wordt een plantaantal van tussen de zes en tien stuks per vierkante meter aangeraden. Na het planten van de jacobsladder is het belangrijk om de grond de eerste periode voldoende vochtig te houden. U kunt ook gelijk wat meststof geven bij het aanplanten. Dit komt de groei en bloei van de jacobsladder alleen maar ten goede.

Jacobsladder stekken & vermeerderen

De jacobsladder zaait zichzelf uit als u uitgebloeide bloemen niet verwijdert voordat de zaden eruit vallen. Wilt u niet dat de zaden zich ongecontroleerd in uw tuin verspreiden, dan dient u dus de uitgebloeide bloemen te verwijderen. Wilt u wel de jacobsladder stekken en vermeerderen? Dan doet u dit door de plant te scheuren, ook wel delen of opsplitsen genoemd. Het is zelfs aan te raden om dit na elke drie jaar te doen om zo de plant in goede conditie te houden. U kunt jacobsladder vermeerderen in het voor- of najaar. U graaft dan de plant in zijn geheel uit de grond, schudt de kluit voorzichtig los en verdeelt deze in meerdere stukken. Gebruik hiervoor de buitenste delen van de plant. De oudste plantdelen kunt u het beste verwijderen. De jonge en gezonde nieuwe jacobsladder planten plaatst u terug in uw tuin en geeft u goed water. Op deze manier blijft de plant weer enkele jaren groei- en bloeikrachtig en u heeft gelijk meerdere mooie jacobsladder planten in uw tuin.

Jacobsladder ziekten

De jacobsladder is doorgaans een probleemloze plant. Toch zijn er een aantal ziekten en plagen die de plant kunnen aanvallen. In de meeste gevallen komt dit door een verkeerde standplaats van de jacobsladder of een slechte verzorging, zoals onvoldoende water bij droogte en water geven op de plant zelf. Bladvlekkenziekte en echte meeldauw kunnen dan bijvoorbeeld optreden. Ook naaktslakken of bepaalde vliegen kunnen bladeren aantasten. Bij elke ziekte of plaag geldt dat u aangetaste delen direct verwijdert en indien nodig een biologisch bestrijdingsmiddel gebruikt.

Meer weten over ziekten en plagen bij planten? Lees dan het artikel 'Plantenziekten' >>.

Jacobsladder kopen

Koop Jacobsladder bij een van de onderstaande webshops. Klik op een van de logo's om direct te bestellen:

Jacobsladder soorten

Bekijk hieronder een overzicht van de verschillende soorten van de Jacobsladder en klik op de links voor meer informatie over een specifieke soort.

Wetenschappelijke naam Type Bloeitijd Kleur bloemen Standplaats
Polemonium 'Hopley's' Vaste plant Mei, Juni, Juli Roze Zon