Bonenkruid - Satureja

Bonenkruid (Satureja) is een plantengeslacht uit de Lamiaceae familie. Voor dit geslacht van vaste planten staat er 1 plant in onze database.

Hieronder kunt u een overzicht bekijken van de planten in onze database die onder het plantengeslacht Bonenkruid vallen.

Gebruik de onderstaande links om snel door te gaan naar specifieke informatie op deze pagina:

Bonenkruid online bestellen

Bonenkruid snoeien: wanneer & hoe

Bonenkruid is een vaste plant die thuishoort in iedere kruidentuin. Het kruid is aantrekkelijk voor insecten. Veel bijen en vlinders bezoeken deze bloeiende plant. De bonenkruid bloeitijd is van juli tot en met augustus of september. De plant bloeit dan met mooie roze bloemen. Naast dat u volop kunt genieten van dit leuke plantje, kunt u het kruid ook gebruiken voor in gerechten. Het heeft een lekkere, pikante smaak en wordt vaak meegekookt met bonengerechten. Evenals de meeste andere planten, is het ook belangrijk om bonenkruid te snoeien. Een regelmatige snoeibeurt kan dit kruid zeker wel waarderen.

Bonenkruid kan sterk de hoogte in groeien. Door regelmatig bonenkruid te snoeien, zorgt u ervoor dat de plant mooi in vorm blijft. Ook bevordert het snoeien van bonenkruid de vorming van nieuwe scheuten. U kunt het beste in het voorjaar, als het vriesseizoen voorbij is, bonenkruid snoeien. Gebruik tijdens de knipbeurt een scherpe en schone snoeischaar. De kans dat u de plant beschadigt, infecteert en daardoor vatbaarder maakt voor ziekten en plagen wordt door het gebruik van scherp en schoon snoeigereedschap aanzienlijk minder.

Bonenkruid verzorging & onderhoud

Bonenkruid is qua verzorging een erg makkelijk plantje. U hoeft dit kruid pas water te geven als de grond droog aanvoelt. Net als andere kruidenplanten, houdt ook bonenkruid niet van natte voeten. U kunt dus gerust de grond tamelijk droog laten worden voordat u water geeft. Alleen jonge bonenkruid plantjes dient u regelmatig te begieten. En zorg daarbij dat het water in de bodem goed weg kan.

Voor het beste resultaat geeft u eenmaal per jaar bonenkruid een bemesting. Algemene organische meststof is prima. In het voorjaar, na het snoeien, kunt u direct bonenkruid bemesten. Daarnaast is het aan te raden om in het voor- of najaar een handje kalk toe te voegen. Kalk zorgt ervoor dat voedingsstoffen gemakkelijker opgenomen worden.

Bonenkruid is winterhard en wintergroen. Bij strenge vorst dient u het plantje enige bescherming te geven. U kunt dan een laag bladeren rond de voet van de plant aanleggen. Een bonenkruid in een bloempot kan bij strenge vorst naar binnen worden gehaald. Aangezien de winters in Nederland niet zo streng zijn, heeft u zodoende tijdens de winterperiode niet veel onderhoud aan bonenkruid. Het blad van de plant kunt u plukken om te gebruiken bij gerechten. Doe dit echter niet in de winter, omdat de plant zich dan maar langzaam herstelt.

Bonenkruid planten: wanneer & hoe

De bonenkruid standplaats is bij voorkeur op een zonnige plaats in uw tuin. Het kruid staat graag op een plek in de zon, maar halfschaduw kan deze plant ook aan. Gaat u bonenkruid planten, zorg er dan voor dat de grond goed waterdoorlatend, humusrijk en niet al te zuur is. U kunt wat compost en organisch materiaal aan de bodem toevoegen voordat u bonenkruid gaat planten. De bodem wordt hierdoor wat luchtiger en beter doorlaatbaar. Tijdens de kieming en de groei heeft bonenkruid goed water nodig. Zonlicht komt het aroma van de plant ten goede. Gaat u meerdere bonenkruid planten bij elkaar zetten, bijvoorbeeld in een border. Dan wordt voor een mooi resultaat een plantaantal van zeven tot negens stuks per vierkante meter geadviseerd. 

Bonenkruid stekken & vermeerderen

U kunt op diverse manieren bonenkruid vermeerderen. Omdat zaad erg langzaam ontkiemt, kunt u het beste bonenkruid stekken, scheuren of afleggen. Bij het scheuren van een plant, graaft u deze geheel op en deelt u deze in twee of meerdere stukken. Ieder deel plant u terug in de tuin. U kunt ook bonenkruid stekken door takjes van de plant te knippen. Verwijder de blaadjes, op de twee bovenste na en zet het uiteinde van de stekjes onder water. Zodra er wortels verschijnen en deze dik genoeg zijn, kunt u de nieuwe bonenkruid planten in de grond zetten of de stekken eerst nog in een potje met stekgrond groter laten worden.

Bonenkruid vermeerderen door afleggen doet u door een tak naar de grond te buigen. Zet een steen op de tak, zodat deze niet terugveert en dek de tak onder met aarde. Er zullen zich nu nieuwe wortels aan de tak gaan vormen. Zodra er voldoende nieuwe wortels zijn ontwikkeld, kunt u de nieuwe plant losknippen en deze bonenkruid een eigen standplaats in uw tuin geven. Ook voor de nieuwe bonenkruid planten geldt, geef ze voldoende zonlicht en goed water. Check regelmatig of de grond nog vochtig genoeg is.

Bonenkruid ziekten

Bonenkruid is relatief probleemloos als het op ziekten en ongedierte aankomt. De plant heeft weinig last van plagen of ziekten. Dit in combinatie met de mooie bloei en de minimale verzorging maakt van bonenkruid een ideale plant voor in de tuin!

Bonenkruid kopen

Koop Bonenkruid bij Tuinplant.nl. Klik op het logo hieronder om direct te bestellen:

Bonenkruid soorten

Bekijk hieronder een overzicht van de verschillende planten die onder het geslacht Bonenkruid vallen en klik op de links voor meer informatie over een specifieke plant:

Ontvang elke maand tips voor uw tuin via onze nieuwsbrief

  • Verzorgingstips voor bomen en planten
  • Inspiratie voor uw tuin en terras
  • De belangrijkste tuinwerkzaamheden voor de komende maand
Offertes aanvragen