Watergentiaan

Watergentiaan is een vaste plant uit de Menyanthaceae familie en het geslacht Nymphoides en er staat 1 soort Watergentiaan in onze plantengids.

De bloeitijd van een Watergentiaan ligt in juni en juli en de bloemen zijn geel van kleur.

De kleur van de bladeren is groen, deze vaste plant is niet wintergroen en de volwassen hoogte is ongeveer 20 centimeter.

Gebruik de onderstaande links om snel door te gaan naar specifieke informatie op deze pagina:

Watergentiaan online bestellen

Watergentiaan snoeien: wanneer & hoe

De Watergentiaan, is een vaste plant die voornamelijk groeit in vijvers en andere waterpartijen. Zorg ervoor dat de plant er gezond en aantrekkelijk uitziet door regelmatig te snoeien. Het beste moment om te snoeien is aan het einde van de bloeiperiode, wanneer de bloemen zijn uitgebloeid.

Gebruik bij het snoeien van de Watergentiaan een scherpe en schone snoeischaar. Knip de uitgebloeide weg en verwijder in het voorjaar oude bladresten om de Watergentiaan te snoeien. Doe dit op een zorgvuldige manier, zodat de plant zo min mogelijk beschadigd raakt. Laat de plant gezonder en rijker bloeien door regelmatig te snoeien. Let er wel op dat de Watergentiaan gevoelig is voor snoeischade, dus wees voorzichtig bij het verwijderen van stengels om beschadiging te voorkomen.

Watergentiaan verzorging & onderhoud

De Watergentiaan is een prachtige aanvulling op elke vijvertuin, maar om ervoor te zorgen dat de plant gezond blijft, is het belangrijk om de plant goed te verzorgen. Plaats de plant op een geschikte locatie met voldoende zonlicht en diep, helder water. Het is aan te raden om de plant in een rustige stroming te plaatsen, maar het is niet noodzakelijk.

Verwijder regelmatig dode bloemen en verwelkte bladeren en snoei de plant aan het einde van de bloeiperiode om de groei te verbeteren en in vorm te houden. Daarnaast is het belangrijk om te zorgen voor voldoende voedingsstoffen in het water, zoals door het gebruik van een vijvermeststof. Ziet de plant er ongezond uit? Knap de Watergentiaan dan weer op of vervang de plant door een nieuwe. 

Watergentiaan planten: wanneer & hoe

Deze planten groeien het beste in een zonnige plek met stroming en een diepte van ongeveer 50 centimeter. Voordat u de planten in het water zet, is het optimaal om ervoor te zorgen dat de grond goed is bewerkt en vrij is van onkruid. Plant de Watergentiaan op een afstand van 38 centimeter van elkaar om ervoor te zorgen dat de planten voldoende ruimte hebben om te groeien. Verzorg de planten goed zodat ze snel wortelen en binnen enkele weken gaan bloeien. 

Watergentiaan stekken & vermeerderen

Watergentiaan is een gemakkelijk te vermeerderen plant. Stekken is de meest gebruikelijke manier om Watergentiaan te vermeerderen. Doe dit het beste in het vroege voorjaar, wanneer de plant net begint te groeien. Knip een aantal stekken van ongeveer 15 centimeter lang vanuit de plant, verwijder de onderste bladeren, tot u nog een paar bladeren over hebt en plant de stekken in water. Houd ze in een warme, beschutte omgeving totdat ze wortelen. Daarna kunt u ze weer terug planten in de betreffende grond. De Watergentiaan vermeerderd zichzelf echter snel. Het stekken is dus vaak niet nodig.

Watergentiaan ziekten

De Watergentiaan kan gevoelig zijn voor verschillende ziekten, zoals Fusarium, Alternaria, Septoria en Rhizoctonia. Fusarium is een schimmelziekte die kan leiden tot geelverkleuring en het afsterven van de bladeren, terwijl Alternaria donkere vlekken op de bladeren kan veroorzaken en delen van de plant kan doen afsterven. 

Septoria veroorzaakt kleine, bruine vlekken op de bladeren en kan delen van de plant doen afsterven, terwijl Rhizoctonia kan leiden tot verkleuring en afsterven van de bladeren, stengels en wortels. Bestrijd deze ziekten met een geschikt bestrijdingsmiddel. Zet de plant op een locatie met goede afwatering en verminder hiermee de kans op infecties.

De bruine vlek ziekte is ook een schimmelziekte die kan voorkomen bij de Watergentiaan. De ziekte veroorzaakt kleine, bruine vlekken op de bladeren van de plant. Deze vlekken kunnen groter worden en zich verspreiden over de hele plant. Behandel de plant met een geschikt bestrijdingsmiddel bij besmetting met de bruine vlek ziekte.

Naast ziekten kan de Watergentiaan ook worden aangetast door leliekevers, die de bladeren en bloemknoppen kunnen beschadigen. Merkt u leliekevers op? Verwijder ze dan handmatig en maak gebruik van een geschikt bestrijdingsmiddel. 

Watergentiaan kopen

Koop Watergentiaan bij Plantenwinkel.nl. Klik op het logo hieronder om direct te bestellen:

Watergentiaan soorten

Bekijk hieronder een overzicht van de verschillende soorten van de Watergentiaan en klik op de links voor meer informatie over een specifieke soort.

Wetenschappelijke naam Type Bloeitijd Kleur bloemen Standplaats
Nymphoides peltata Vaste plant Juni, Juli Geel

Ontvang elke maand tips voor uw tuin via onze nieuwsbrief

  • Verzorgingstips voor bomen en planten
  • Inspiratie voor uw tuin en terras
  • De belangrijkste tuinwerkzaamheden voor de komende maand
Offertes aanvragen