Bomen planten

Een boom is een echte blikvanger in de tuin. Er zijn prachtige soorten verkrijgbaar, zoals de esdoorn, populier en beuk. Ook voor een kleine tuin zijn geschikte soorten bomen te koop. In dit artikel leest u alles over bomen planten. Hoe u te werk gaat, hoe het zit met de erfgrens en wanneer u bomen kunt planten.

Waarom een boom planten?

Bomen planten in de tuin biedt tal van voordelen:

 • Een boom haalt CO2 uit de lucht en draagt dus bij aan een schoner klimaat.
 • Een boom produceert zuurstof. Wij mensen en dieren hebben zuurstof nodig.
 • In de zomer kunt u onder de boom zitten. De boom geeft verkoeling.
 • Een boom is een heerlijke plek voor insecten en vogels.
 • Ook voor ons eigen welzijn is een boom planten een goede keuze. We worden vrolijker van een groene omgeving en het geeft ons rust.

Wanneer bomen planten?

Voor het planten van bomen zijn twee ideale periodes. In het voorjaar rond maart-april en in het najaar rond oktober-november. Het mooiste is om een boom te planten als de bladeren zijn gevallen. De boom is dan namelijk in rust en kan zich dan rustig in de grond vestigen en verder ontwikkelen en groeien. Er zijn daarnaast ook nog verschillen tussen bomen planten uit een pot of een boom planten uit de volle grond.

Bomen planten uit een pot

Een boom die in een pot is gekweekt, kunt u het hele jaar door planten. Feitelijk zet u deze boom over vanuit de pot in uw tuin. Til de boom aan de stam op als deze in rust is, tussen eind oktober en eind maart. Is de boom niet in rust, til deze dan aan de kluit om de sapstromen van de boom niet te beschadigen.

Bomen planten uit de volle grond

Een boom die is gekweekt in de volle grond kunt u het beste planten als deze in rust is (eind oktober-eind maart). De sapstromen zijn dan inactief. Gaat u buiten de rustperiode een boom planten, dan worden de sapstromen onderbroken en kan de boom doodgaan.

Haagplanten online bestellen

Welke bomen planten?

 • Bomen voor een siertuin. Kies voor een boom met een mooie herfstverkleuring of een jaarlijks terugkerende bloesembloei. Denk aan de sierkers, magnolia of esdoorn.
 • Vogelvriendelijke bomen planten, zoals de meidoorn.
 • Een schaduwgevende boom planten. Deze boomsoort biedt tijdens zonnige dagen een verkoelende schaduwplek. Kies voor een dakboom of bolboom.
 • Fruitbomen. Creëer uw eigen boomgaard met diverse fruitbomen.
 • Mediterrane bomen planten. Haal het vakantiegevoel naar uw eigen tuin. Met een olijfboom of palmboom creëert u een tropische sfeer in uw tuin.

Een boom gaat vaak heel lang mee. Het is daarom belangrijk om goed na te denken over de juiste soort. Kiest u de boom vanwege de vruchten, bloemen of de herfstkleur? Hoe hoog wordt een volwassen boom? Denk hier vooraf over na en niet pas na het bomen planten.

Een boom planten en de erfgrens, hoe zit het hiermee?

De wet schrijft voor dat een boom minimaal twee meter van de erfgrens moet staan. Dit is gerekend vanaf het midden van de stam. Ga altijd de regels van de gemeente na om problemen met uw buren te voorkomen. Staat de boom te dicht op de erfgrens, dan kunnen zij eisen dat u de boom weghaalt. Houd er daarnaast rekening mee dat kleine boompjes groot worden.

Vergeet ook niet dat buren kunnen verhuizen. Maakt u met uw huidige buren de afspraak dat u een boom mag planten op de erfgrens, dan kunnen de volgende buren alsnog eisen dat u deze boom weer weghaalt. Het stellen van deze eis kan tot twintig jaar na het planten van de boom (als deze te dicht bij de erfgrens staat). Daarna verjaart de eis en moeten ook uw nieuwe buren de boom accepteren. Problemen en extra kosten zijn dus te voorkomen door de bomen te planten op minimaal twee meter van de erfgrens af.

Hoe bomen planten?

We geven u nog wat tips over de aanpak van bomen planten.

 1. Ga nooit een boom planten als het vriest.
 2. Graaf een ruim gat in de grond en verbeter de grond met compost.
 3. Zorg dat de bovenste wortels net onder de grond zitten. Plant niet te diep.
 4. Zorg ervoor dat de grond rond de wortelkluit goed aansluit. De grond kan na het planten nog wat inzakken.
 5. Geef lekker royaal water na het planten van de boom.
 6. Verzorg de bomen goed. Dit betekent onder meer gevallen bladeren wegharken, beschadigde takken wegsnoeien en de boom voorzien van een mulchlaag van compost of organische mest. Na het bomen planten geniet u dan langer van uw mooie bomen.

Haagplanten kopen

Koop haagplanten bij een van de onderstaande webshops. Klik op een van de logo's om direct te bestellen:

Bomen planten

© pyzata - depositphotos.com

Plaats een klus