Tuinverlichting aanleggen

  |     |   Leestijd: 5 min.   |   Categorie: algemeen

Met tuinverlichting creëert u een mooi verlichte tuin. Tuinverlichting is onmisbaar, want het gebruik van de juiste verlichting geeft uw tuin niet alleen een gezellige aanblik, het benadrukt ook het karakter van uw huis en vergroot de veiligheid rondom de woning. In dit artikel vertellen we u meer over verlichting voor in de tuin. Van solar tuinverlichting tot aan het aanleggen van tuinverlichting. U leest het hier.

Welke soorten tuinverlichting zijn er?

Verlichting voor in de tuin is in allerlei soorten en maten verkrijgbaar. Van klassieke lampen tot design tuinlampen. Van muurlampen tot inbouwspots en van tafellampen tot aan vijververlichting. Ook het aanbod verlichtingsvormen neemt toe. Van gloei- tot spaarlamp, tot ledverlichting.

Solar tuinverlichting is daarnaast bezig aan een opmars en wordt steeds populairder als buitenverlichting. Solar is een synoniem voor zon. Bij deze verlichtingssoort wordt dan ook gesproken van tuinverlichting op zonne-energie. Deze verlichting kan zowel functioneel als decoratief worden toegepast. Met solar tuinverlichting creëert u in een handomdraai sfeer in uw tuin.

Welk doel heeft tuinverlichting?

Voordat u tuinverlichting aan gaat schaffen, is het belangrijk om eerst na te denken over het doel. Voor welk doel wilt u buitenverlichting aanleggen?

  • Veiligheid => tuinverlichting om ongenode (nachtelijke) gasten te ontmoedigen. Breedstralers met een sensor of led spotjes werken goed als beschermingslamp.
  • Decoratie => tuinverlichting met een decoratief doel om uw tuin een sfeervolle uitstraling te geven. Lichtslingers zijn een optie en met terrasverlichting geniet u ook na zonsondergang van het buitenleven.
  • Als eyecatcher => heeft u een prachtige boom, mooie vijver of een strakke haag in uw tuin? Door hier spots op te richten, maakt u van deze onderdelen echte eyecatchers.

Welk type lamp kan ik het beste gebruiken?

Het is belangrijk goed na te denken welk type lamp u kiest, voordat u overgaat tot de aanschaf van tuinverlichting. We zetten er enkele op rij:

  • 12 volt tuinverlichting
  • Solar tuinverlichting
  • Led tuinverlichting

12 volt tuinverlichting

Bent u op zoek naar veilige buitenverlichting met een lage voltage? Dan is 12v tuinverlichting een perfecte keuze. Deze verlichting is vanwege de laagspanning eenvoudig zelf aan te leggen en is veilig voor spelende kinderen of huisdieren. 12 volt tuinverlichting geeft ruim voldoende licht om uw tuin een sfeervolle uitstraling te geven.

Solar tuinverlichting

Tuinverlichting met solarlampen heeft geen elektriciteit nodig. De speciaal ontworpen batterijen slaan namelijk gedurende de dag de energie van de zon op en gaan dan automatisch aan zodra de schemer invalt. Uw tuin wordt voorzien van zacht licht. Tuinverlichting op zonne-energie is niet alleen milieuvriendelijk, het is ook nog eens erg duurzaam, omdat solarlampen nauwelijks vervangen hoeven te worden.

Led tuinverlichting

Tuinverlichting met ledlampen is een wat duurdere optie. Echter is het grootste voordeel van led tuinverlichting dat het een lange levensduur kent en dat de lampen energiezuinig zijn. Ledlampen brengen het licht precies daar waar u dat wenst. Wilt u tuinverlichting bij de schutting of tuinverlichting aan de wand, met led creëert u een gezellige sfeer in uw tuin.

Tuinverlichting laten aanleggen? Offertes aanvragen

Hoe tuinverlichting aanleggen?

We geven u nu enkele tips waarmee u rekening kunt houden bij het aanleggen van tuinverlichting.

  1. Maak een lichtplan en bepaal de punten
  2. Eventueel grondkabel aanleggen
  3. Kies de juiste buitenverlichting
  4. Aanleggen tuinverlichting

Tip 1: Maakt een lichtplan en bepaal de punten

Het kan verstandig zijn om van tevoren eerst een lichtplan te maken. Hierin vermeldt u waar u de lichtpunten in de tuin wenst te creëren. Geef ook aan waar de eventuele stopcontacten moeten komen als u tuinverlichting met een snoer aan gaat leggen. Bedenk wat u wilt bereiken met de verlichting (het doel).

Tip 2: Eventueel grondkabel aanleggen

Gaat u 12 volt verlichting aanleggen of andere buitenverlichting die elektriciteit nodig heeft, dan graaft u grondkabels in. Zorg dat u over de juiste grondkabel beschikt en graaf de kabel diep in, zodat hij extra lang meegaat. Kiest u voor solar buitenverlichting, dan is een kabel niet van toepassing.

Tip 3: Kies de juiste buitenverlichting

Welke soort verlichting wenst u in uw tuin? Gaat u voor mooie tuinverlichting aan de wand? Wandlampen zijn er in vele soorten en maten. Wilt u bepaalde zaken in uw tuin uitlichten, zoals struiken, bomen, ornamenten of een gevel? Kies dan voor grondspots. Lantaarns en staande buitenlampen dienen goed als sfeerverlichting bij borders of bij het terras.

Tip 4: Aanleggen van tuinverlichting

Gaat u buitenverlichting met 230 volt aanleggen? Schakel dan altijd eerst de betreffende groep in de meterkast uit, zodat de kabels spanningsloos zijn. Denk om uw veiligheid. Bij tuinverlichting met solar is dit natuurlijk niet van belang. Komt u er zelf niet uit, of heeft u angst? Schakel dan een professional in voor het aanleggen van tuinverlichting.

Hoe tuinverlichting onderhouden?

Tuinverlichting heeft gelukkig weinig onderhoud nodig. U kunt er vooral van genieten. Maak de lampen één tot twee keer per jaar schoon. Zeker als u grondspots heeft. Schone buitenverlichting gaat langer mee. Met buitenverlichting maakt u uw tuin helemaal compleet. Zorg er zodoende goed voor, zodat u op zwoele zomeravonden langer in uw tuin kunt genieten én in de winter vanuit uw warme woonkamer naar uw mooi verlichte tuin kunt kijken. Met de juiste tuinverlichting haalt u het meeste uit uw tuin!

Tuinverlichting laten aanleggen? Offertes aanvragen

Tuinverlichting aanleggen

© welcomia - depositphotos.com

Tuinplanten bestellen

Bekijk nu het assortiment van tuinplanten in onze webshop!

Naar de webshop

Ontvang elke maand tips voor uw tuin via onze nieuwsbrief

  • Verzorgingstips voor bomen en planten
  • Inspiratie voor uw tuin en terras
  • De belangrijkste tuinwerkzaamheden voor de komende maand
Offertes aanvragen