Japanse hulst

Japanse hulst is een heester uit de Aquifoliaceae familie en het geslacht Ilex en er staan 2 verschillende soorten in onze plantengids.

De bloeitijd van een Japanse hulst ligt in mei en juni en de bloemen zijn zwart of wit van kleur.

De kleur van de bladeren is groen of geel, deze heester is wintergroen en de volwassen hoogte ligt tussen de 80 centimeter en 2,5 meter.

Gebruik de onderstaande links om snel door te gaan naar specifieke informatie op deze pagina:

Japanse hulst online bestellen

Japanse hulst snoeien: wanneer & hoe

Japanse hulst is een populaire heester. De haag wordt in steeds meer tuinen toegepast als vervanger van de buxus. De struik is het hele jaar mooi vol en groen. Om hem mooi te houden, is het wel noodzakelijk om een paar keer per jaar de Japanse hulst te snoeien. Vaak is een tot twee keer per jaar al voldoende. Al is het wel zo dat hoe vaker u de heester snoeit, hoe voller deze wordt. Zeker wanneer u de Japanse hulst net heeft geplant, is snoeien de beste manier om de heester zo snel mogelijk dicht te laten groeien.

Wanneer Japanse hulst snoeien? De snoeitijd loopt ongeveer van mei tot begin oktober. In juni kunt u bijvoorbeeld de eerste keer Japanse hulst snoeien en rond september voor de tweede keer. Uiteraard kunt u de heester tussentijds ook nog wat extra bijknippen, om zo goed de vorm te behouden. Kies voor het snoeien van Japanse hulst bij voorkeur voor een bewolkte dag. Snoeit u in de zon, dan kan de heester uitdrogen en kunnen er brandwonden ontstaan. Het meest ideale moment is een bewolkte dag, nadat het geregend heeft. Vochtige struiken en planten herstellen sneller.

Tijdens het snoeien van Japanse hulst verwijdert u dode takken en takken die verkeerd groeien. Bij een strakke haag kunt u de uiteinden toppen. Zorg wel dat u de heggenschaar recht langs de haag houdt en in een soepele beweging langs de haag laat gaan. Heeft u een opzichzelfstaande Japanse hulst? Deze kunt u in elke denkbare vorm snoeien. Gebruik een scherpe heggenschaar als u Japanse hulst gaat snoeien.

Japanse hulst verzorging & onderhoud

Het is niet moeilijk de Japanse hulst te verzorgen. De heester is snel tevreden. Heeft u weinig tijd? Dan is het planten van Japanse hulst echt een aanrader. De Japanse hulst houdt van een goed doorlatende grond, zodat de wortels goed kunnen groeien. Om de grond luchtig te houden, kunt u deze af en toe omwoelen. U kunt ook wat humushoudende tuingrond door de bodem mengen. Jaarlijks de Japanse hulst bemesten is voldoende. Doe dit bij voorkeur in het voorjaar.

Geef de heester regelmatig water, ook als het regent. Vaak valt het regenwater via de bladeren naast de wortels en komt zo niet goed onder de struik. Bij Japanse hulst in pot dient u voorzichtiger te zijn met water geven. Zorg dat het te veel aan water in ieder geval weg kan lopen, want de heester houdt niet van natte voeten. Verdere eisen qua verzorging stelt de Japanse hulst niet. De heester is winterhard en wintergroen.

Japanse hulst planten: wanneer & hoe

Gaat u Japanse hulst planten? Zorg dan voor een goed doorlatende grond. U kunt iedere plek in uw tuin gebruiken als standplaats voor Japanse hulst. De heester groeit prima op zonnige, halfschaduw en schaduwrijke plekken. Probeer wel een enigszins beschutte plaats in uw tuin uit te kiezen, want te veel wind kan ervoor zorgen dat het blad lelijk wordt. Als u eenmaal een plek heeft gevonden, laat de struik daar dan staan. Japanse hulst verplaatsen, is niet aan te raden.

Voordat u Japanse hulst gaat planten, verwijdert u al het onkruid in de buurt. Graaf een gat of een geul als u een haag van Japanse hulst wilt planten. Voorzie het gat van wat aanplantgrond, zodat de struik goed van start kan. Gooi wat aarde terug en maak het geheel lekker los. Dit is goed voor de wortels. Plaats de heester in het gat. Heeft u Japanse hulst in pot gekocht? Dompel dan eerst de pot met de kluit in een emmer water. Dit verzadigt de wortels. Haal de pot eraf en plant de struik. Gooi de aarde terug, stamp aan en voorzie de Japanse hulst van ruim water. Blijf dit ook het eerste jaar doen. Op die manier ontwikkelen de wortels zich sneller, waardoor de struik later gemakkelijker zelf aan water kan komen.

Japanse hulst stekken & vermeerderen

U kunt Japanse hulst vermeerderen zowel door te zaaien als te stekken. Door Japanse hulst te stekken, is het vrijwel zeker dat dezelfde soort struik tevoorschijn komt. Bij zaaien is dit niet altijd het geval. U kunt het beste in het najaar Japanse hulst stekken. Knip jonge topscheuten op een lengte van vijftien centimeter af. Verwijder de onderste bladeren en steek de stekjes in potjes gevuld met zaai- en stekgrond. Plaats de potjes op een beschutte, lichte plek en zorg dat de grond voldoende vochtig blijft. U kunt de potjes eventueel afdekken met plasticfolie. Dit stimuleert het wortelproces. Als de stekken voldoende zijn gegroeid, kunt u in het opvolgende jaar de Japanse hulst verplaatsen naar een plek in uw tuin.

Japanse hulst ziekten

De Japanse hulst is een sterke heester en staat bekend om zijn goede weerstand tegen ongedierte en ziekten. Schimmelziekte of vraat door rupsen, de heester heeft er doorgaans geen last van. Bestrijdingsmiddelen tijdens de verzorging van Japanse hulst zijn dankzij zijn sterke gezondheid niet nodig om te gebruiken.

Japanse hulst kopen

Koop Japanse hulst bij Tuinplant.nl. Klik op het logo hieronder om direct te bestellen:

Japanse hulst soorten

Bekijk hieronder een overzicht van de verschillende soorten van de Japanse hulst en klik op de links voor meer informatie over een specifieke soort.

Wetenschappelijke naam Type Bloeitijd Kleur bloemen Standplaats
Ilex crenata 'Fastigiata' Heester Mei, Juni Zwart Lichte schaduw / Zon
Ilex crenata 'Golden Gem' Heester Mei, Juni Wit Lichte schaduw / Halfschaduw

Ontvang elke maand tips voor uw tuin via onze nieuwsbrief

  • Verzorgingstips voor bomen en planten
  • Inspiratie voor uw tuin en terras
  • De belangrijkste tuinwerkzaamheden voor de komende maand
Offertes aanvragen