Gele lis

Gele lis is een vaste plant uit de Iridaceae familie en het geslacht Iris (Lis) en er staan 3 verschillende soorten in onze plantengids.

De bloeitijd van een Gele lis ligt in mei, juni en juli en de bloemen zijn geel van kleur.

De kleur van de bladeren is groen of geel, deze vaste plant is niet wintergroen en de volwassen hoogte ligt tussen de 1 meter en 1 meter.

Gebruik de onderstaande links om snel door te gaan naar specifieke informatie op deze pagina:

Gele lis online bestellen

Gele lis snoeien: wanneer & hoe

Omdat de plant veel neiging heeft om te gaan woekeren, is het moeilijk om dit tegen te gaan. Als u wilt snoeien, doet u dit het beste in het najaar. De bloei van de gele lis is dan voorbij. Snijd dan de uitgebloeide bloemstengels schuin af bij het eerste schedevormig blad. U kunt de verkleurde bladeren ook weghalen, maar doe dit het liefste in de herfst. Dan zullen deze bladeren zichtbaar worden. 

De plant kan ook fungeren als filter voor uw vijver. Snoei de plant dan eenmaal per jaar, zodat er meer voedingsstoffen worden opgenomen uit het water. 

Gele lis verzorging & onderhoud

De gele lis heeft weinig verzorging nodig. Wel kunt u uitzaaiing tegengaan door de zaaddozen te verwijderen uit het water. De zaaddozen van de gele lis gaan zich verspreiden over het wateroppervlak wanneer deze opengaan. Omdat het ontkiemen heel snel gaat, dient u hier op voorbereid te zijn. Zorg dan dat u de zaaddozen voor de winter verwijdert, want in de winter schieten deze open. U kunt de uitgebloeide bloemen weghalen, zodat er meer voeding is voor de plant. Zo zou dit u extra bloemen op kunnen leveren in het volgende jaar.

Bemest de grond in het vroege voorjaar, najaar en voor de bloeiperiode met voedingsrijke mest. De gele lis houdt van fosforrijke meststoffen. Hiermee komt de bloei en groei van de plant beter tot zijn recht. 

Gele lis planten: wanneer & hoe

De gele lis is een moerasplant. Dit is een plant die alleen met de wortels onder water staat tot 15 centimeter diepte. De bladeren, bloemen en stengels zijn dus zichtbaar boven water. De groei en bloei vinden dan ook boven water plaats. De gele lis kan ook als waterplant worden geplant. 

Deze plant kunt het beste in de zomer planten. De gele lis houdt van een plek in de volle zon of halfschaduw. Zorg ervoor dat de plant minimaal 6 uur zonlicht per dag heeft. De plant wordt veel geplant in vijvers, omdat de plant goed groeit in stilstaand water tot 40 centimeter diep. Wanneer u de plant in een vijver plant, heeft deze wel veel ruimte nodig, omdat de plant snel kan dichtgroeien. Heeft u geen vijver? Dan kunt u de plant ook gewoon in een vochtige grond planten. Zorg er voor dat de grond voedingsrijk is. Dit bevordert de mooie groei en bloei van de plant.

Gele lis stekken & vermeerderen

Er is zoals gezegd een grote kans dat de gele lis gaat woekeren en dus veel nieuwe zaadjes produceert. Wanneer de grote zaaddozen opengaan, worden de zaadjes verspreid en zal er een uitzaaiing plaatsvinden. De plant breidt zich ook uit via de wortels. Wilt u niet dat de plant zich vermeerdert? Haal de uitgebloeide bloemen en zaaddozen dan weg. 

Wilt u de plant toch vermeerderen? Haal de zaaddozen dan weg en plaats de zaadjes zoals u het zelf wilt. Daarnaast kunt u de plant ook scheuren. 

Gele lis ziekten

De gele lis is vatbaar voor meerdere ziektes en plagen. Ziektes als zachtrot en wortelrot zijn veel voorkomend bij deze plant. Met de vochtige omstandigheden in combinatie van zomerse temperaturen, kunnen de wortels gevoelig zijn voor bacteriële zachtrot. De bladeren kunnen dan geel kleuren en er verschijnen sompige vlekken op de wortelstokken. Stinkt de plant? Dan kan het zijn dat de wortelstok rot is. Voorkom infectie bij andere planten door de plant te verwijderen en de grond te vervangen waar nodig. 

Wortelrot kan worden vergeleken met zachtrot. De bladeren worden nu ook geel, maar vervolgens donkerbruin. Voor beide ziektes geldt dat een vochtdoorlatende grond belangrijk is. De grond moet ook genoeg zonlicht ontvangen. 

Bladvlek kan ook voorkomen bij uw gele lis. Er vormen dan bruinrode vlekken op de bladeren van de plant. Verwijder deze bladeren en verbrand ze. Bij een grote besmetting dient u de plant geheel te verwijderen om verdere besmetting te voorkomen. Bladvlek kan zich erg snel verspreiden, dus wees op uw hoede. 

Bladluizen komen ook geregeld voor bij de gele lis. Bladluizen houden van jonge, sappige bladeren en takken. Hier zit veel sap in waarmee ze zichzelf kunnen voeden. De bladeren zullen hierdoor vervormen en ze scheiden honingdauw af. Verwijder onkruid regelmatig om de komst van bladluizen te voorkomen en uw gele lis gezond te houden. 

Gele lis kopen

Koop Gele lis bij Tuinplant.nl. Klik op het logo hieronder om direct te bestellen:

Gele lis soorten

Bekijk hieronder een overzicht van de verschillende soorten van de Gele lis en klik op de links voor meer informatie over een specifieke soort.

Wetenschappelijke naam Type Bloeitijd Kleur bloemen Standplaats
Iris pseudacorus Vaste plant Mei, Juni Geel Lichte schaduw / Zon
Iris pseudacorus 'Flore Pleno' Vaste plant Juni, Juli Geel Lichte schaduw / Zon
Iris pseudacorus 'Variegata' Vaste plant Juni, Juli Geel Lichte schaduw / Zon

Ontvang elke maand tips voor uw tuin via onze nieuwsbrief

  • Verzorgingstips voor bomen en planten
  • Inspiratie voor uw tuin en terras
  • De belangrijkste tuinwerkzaamheden voor de komende maand
Offertes aanvragen