Japanse wijnbes

Japanse wijnbes is een heester uit de Rosaceae familie en het geslacht Braam (Rubus) en er staat 1 soort Japanse wijnbes in onze plantengids.

De bloeitijd van een Japanse wijnbes ligt in mei en juni en de bloemen zijn roze van kleur.

De kleur van de bladeren is groen, deze heester is niet wintergroen en de volwassen hoogte is ongeveer 2 meter.

Gebruik de onderstaande links om snel door te gaan naar specifieke informatie op deze pagina:

Japanse wijnbes online bestellen

Japanse wijnbes snoeien: wanneer & hoe

De Japanse wijnbes is een sierlijke heester met een mooi heldergroen blad en rode stengels in de winter. De Japanse wijnbes bloeitijd is al vrij vroeg in het jaar. In april of mei bloeit deze struik met roze bloemen. Als de bloemen zijn uitgebloeid, veranderen deze in rode behaarde pakketjes waarin zich vervolgens bessen vormen. In augustus zijn deze wijnbessen meestal rijp en kunt u ze oogsten. Het zijn kleine friszoete vruchtjes die enige dagen houdbaar zijn. Het is aan te raden om eenmaal per jaar de Japanse wijnbes te snoeien. Als u niet snoeit, kunnen de stengels wel drie meter worden. De beste tijd voor het snoeien van de Japanse wijnbes is in het najaar, na de oogst. De struik heeft dan tijd genoeg om te herstellen voordat de winter start.

Voordat u de Japanse wijnbes gaat snoeien, is het belangrijk om te weten dat de heester bloeit op twijgen die het voorgaande jaar zijn gevormd. De takken waar dus in dat jaar de trossen met besjes aan zaten, kunt u terugsnoeien tot aan de grond, zodat er snel weer nieuwe scheuten worden gemaakt. Takken die nog geen fruit hebben gedragen, laat u zitten. Hier komen namelijk de eerstvolgende zomer weer vruchten aan. Daarnaast kunt u zieke, dode en onhandelbare takken verwijderen. Gebruik voor het snoeien van de Japanse wijnbes een scherpe snoeischaar.

Tip: gaat u de Japanse wijnbes snoeien, draag dan handschoenen. De kleine stekels aan de heester kunnen erg gemeen zijn en zitten in zeer groten getale rond de stengels.

Japanse wijnbes verzorging & onderhoud

De Japanse wijnbes verzorging stelt niet zoveel voor. Naast het eenmaal per jaar snoeien van de Japanse wijnbes hoeft u alleen deze heester nog maar te bemesten en water te geven. Ook deze onderhoudstaken zijn minimaal. De grond dient licht vochtig te zijn. Geef dus af en toe wat water. Tijdens hittegolven heeft de struik extra water nodig. Veel water verdampt via de bladeren. En als de heester te lang droog staat, kan deze het maken van vruchten overslaan. Houd hier rekening mee. Om vruchtrot te voorkomen, giet u altijd water bij de stam en niet over de bloemen of het blad.

Eenmaal per jaar de Japanse wijnbes bemesten is voldoende. U kunt dit het beste voor de bloei doen. Geef de struik in maart een beetje organische meststoffen. Eventueel strooit u ook nog wat kalk rondom de heester. Bekalken doet u bij voorkeur enkele weken voor het bemesten van de Japanse wijnbes. De heester is niet wintergroen, want in de winter verliest hij zijn blad. De Japanse wijnbes is wel winterhard en kan prima tegen vorst.

Japanse wijnbes planten: wanneer & hoe

Gaat u de Japanse wijnbes planten, dan hoeft u zich over de grond niet al te veel zorgen te maken. Deze fijne heester groeit eigenlijk op de meeste grondsoorten goed. De grootste oogst krijgt u als de grond humusrijk is. De Japanse wijnbes standplaats is een zonnige plek, alhoewel halfschaduw ook kan. De heester kan prima ook op een plek met minder zon. Wel geldt hoe zonniger, hoe lekkerder de bessen zijn. Probeer dan bijvoorbeeld de takken met bloemen/bessen zo te leiden dat deze zo veel mogelijk zon krijgen. Er wordt vaak gekozen, meestal in wat kleinere tuinen, deze struik op te binden tegen een schutting of muur, zodat hij minder ruimte in beslag neemt.

Bij het planten van meerdere Japanse wijnbessen, is het verstandig om ongeveer een meter afstand aan te houden. Zo hebben alle struiken voldoende ruimte om te kunnen groeien. Graaf een ruim plantgat en plant de Japanse wijnbes even diep als dat de heester in de pot stond. Meng de grond met wat verse potgrond, duw de aarde zachtjes aan en geef royaal water. De eerste weken na het planten van de Japanse wijnbes geeft u regelmatig water.

Japanse wijnbes stekken & vermeerderen

U kunt de Japanse wijnbes vermeerderen door afleg en stekken. Bij de eerste methode, afleggen, buigt u een groene scheut onderaan de heester naar de grond. Leg eventueel een steen op de steel, zodat de stek contact houdt met de grond en dek de stengel af met aarde. De scheut zal nu gaan wortelen. In het voorjaar, knipt u de stek los van de heester en plant deze ergens anders uit. Een tweede manier van vermeerderen is de Japanse wijnbes stekken. U neemt dan een jonge, eenjarige scheut van ongeveer vijftig centimeter en steekt deze schuin de grond in. Zorg dat u de stek zo'n dertig centimeter in de grond steekt. Als het goed is, heeft de stek het jaar erop wortels en kunt u de nieuwe Japanse wijnbes planten op een vaste standplaats in uw tuin.

Japanse wijnbes ziekten

De Japanse wijnbes heeft over het algemeen weinig last van ziekten of plagen. Een groot voordeel van deze heester is dat luizen niet veel kans krijgen om aan te vallen, omdat de stam vol met stekelhaartjes zit. De beestjes kunnen zich dan niet voortbewegen en blijven dus weg. Heel soms kan de Japanse wijnbes door roest, een schimmelziekte, worden aangetast. Op het blad verschijnen dan gele vlekken met roestkleurige puntjes. Uiteindelijk zal het blad verdrogen en van de heester afvallen. Verwijder tijdens de verzorging van de Japanse wijnbes de dode bladeren om verdere verspreiding te voorkomen. 

Japanse wijnbes kopen

Koop Japanse wijnbes bij een van de onderstaande webshops. Klik op een van de logo's om direct te bestellen:

Japanse wijnbes soorten

Bekijk hieronder een overzicht van de verschillende soorten van de Japanse wijnbes en klik op de links voor meer informatie over een specifieke soort.

Wetenschappelijke naam Type Bloeitijd Kleur bloemen Standplaats
Rubus phoenicolasius Heester Mei, Juni Roze Lichte schaduw

Ontvang elke maand tips voor uw tuin via onze nieuwsbrief

  • Verzorgingstips voor bomen en planten
  • Inspiratie voor uw tuin en terras
  • De belangrijkste tuinwerkzaamheden voor de komende maand
Offertes aanvragen