Longkruid - Pulmonaria

Longkruid (Pulmonaria) is een plantengeslacht uit de Boraginaceae familie. Voor dit geslacht van vaste planten staan er 7 verschillende planten in onze database.

Hieronder kunt u een overzicht bekijken van de planten in onze database die onder het plantengeslacht Longkruid vallen.

Gebruik de onderstaande links om snel door te gaan naar specifieke informatie op deze pagina:

Longkruid online bestellen

Longkruid snoeien: wanneer & hoe

Longkruid is een vroegbloeiende vaste tuinplant. Als u longkruid gaat kopen, koopt u een standvastige en makkelijke plant. Een beauty om als solitair te planten, maar longkruid is ook een goede bodembedekker. De longkruid bloeitijd start vaak in maart dus uw tuin krijgt in het vroege voorjaar al kleur. Longkruid bloeit uitbundig met paarsblauwe, rode of roze/lila bloemen. Als de bloemen zijn uitgebloeid, hebben de mooie bladeren nog zeker tot de herfst een hoge sierwaarde. Veel snoei heeft longkruid niet nodig.

Longkruid snoeien is dus niet echt noodzakelijk. Na de bloei kunt u lelijke bladeren en bloemen afknippen. In het voorjaar komt er dan weer mooi, nieuw blad aan de pulmonaria. Ook kunt u in het voorjaar al het oude blad tot op de grond afknippen. Dit stimuleert nieuwe groei. Voor het snoeien van longkruid gebruikt u bij voorkeur een schone, scherpe snoeischaar. Scherp snoeimateriaal vermindert de kans op snoeiwonden en het overbrengen van ziekten op de pulmonaria. Het is daarom van belang dat u het snoeimes ook na het snoeien van longkruid goed onderhoudt en zorgt dat er geen roest ontstaat of dat het materiaal bot wordt.

Longkruid verzorging & onderhoud

Qua onderhoud stelt longkruid geen bijzondere eisen. Water geven, bemesten en het verwijderen van uitgebloeide bloemen en oud loof zijn de standaard werkzaamheden die tot de verzorging van longkruid behoren. Als u merkt dat de grond te droog wordt, geef de pulmonaria dan voldoende water. Zeker wanneer longkruid een standplaats in de zon heeft en het is een lange tijd droog, dan houdt longkruid wel van wat meer water. En wanneer longkruid onder een dichte heester is geplaatst, kan extra water ook geen kwaad. Gebruik een gieter en bewater dan altijd de grond rondom de plant en niet de bladeren of bloemen zelf.

Eenmaal per jaar longkruid bemesten is voldoende. Het beste kunt u in het voorjaar, als u het oude blad heeft weggesnoeid, longkruid bemesten door wat organische meststof aan de bodem toe te voegen. Longkruid is winterhard, maar niet wintergroen. De pulmonaria sterft in de winter af om in het voorjaar weer mooi uit te lopen. Ook in de winter heeft longkruid dus geen bijzondere verzorging nodig.

Longkruid planten: wanneer & hoe

Heeft u nog wat plekjes in de schaduw in uw tuin over die u graag wilt opfleuren met een beetje kleur? Dan kunt u daar mooi longkruid planten. Een schaduw of halfschaduwplek is de ideale standplaats voor longkruid. De pulmonaria staat graag in een licht vochtige, humusrijke grond. Zorg wel altijd dat het te veel aan water weg kan in de bodem. Maak de grond voor het planten van longkruid goed los en meng desgewenst de bodem met wat compost.

Longkruid is prima met andere planten te combineren. De pulmonaria doe het prima in een border. Tip, zet planten met verschillende bloeitijden in een border en geniet een extra lange periode van mooie bloemen en veel kleur. Onder een boom of heester kunt u ook longkruid planten, zo lang de plant maar voldoende voeding en vocht krijgt.

Wil u meerdere longkruid planten in uw tuin zetten? Voor een mooi resultaat wordt geadviseerd acht tot tien of elf stuks per vierkante meter te planten en een onderlinge afstand van ongeveer dertig centimeter aan te houden. Na het planten van longkruid geeft u ruim voldoende water.

Longkruid stekken & vermeerderen

U kunt longkruid vermeerderen door de plant te scheuren. Het is verstandig om dit altijd na enkele jaren te doen. Zo houdt u de pulmonaria goed gezond, zeker als de plant wat ouder wordt. Het scheuren van longkruid is niet moeilijk. U graaft de plant geheel op, deelt deze in een of meerdere stukken. Ieder deel plant u terug in de grond en geeft u water zodat de nieuwe longkruid stekken goed kunnen gaan groeien.

Longkruid ziekten

Longkruid is doorgaans goed bestand tegen ziekten en plagen, maar is wel vatbaar voor meeldauw. Dit is een schimmel die het blad aantast. Op de bladeren vormt zich wit of grijsachtig pluis, vooral als de pulmonaria net heeft gebloeid. Als u dit ziet tijdens de verzorging van longkruid, dan dient alle aangetaste delen te verwijderen en daadwerkelijk weg te gooien. Ook kunt u de plant na de bloei helemaal afknippen tot de grond. Er zal dan snel weer groen en gezond blad zonder meeldauw tevoorschijn komen.

Longkruid kopen

Koop Longkruid bij Tuinplant.nl. Klik op het logo hieronder om direct te bestellen:

Longkruid soorten

Bekijk hieronder een overzicht van de verschillende planten die onder het geslacht Longkruid vallen en klik op de links voor meer informatie over een specifieke plant:

Ontvang elke maand tips voor uw tuin via onze nieuwsbrief

  • Verzorgingstips voor bomen en planten
  • Inspiratie voor uw tuin en terras
  • De belangrijkste tuinwerkzaamheden voor de komende maand
Offertes aanvragen