Moerasspirea

Moerasspirea is een vaste plant uit de Rosaceae familie en het geslacht Spirea (Filipendula) en er staan 4 verschillende soorten in onze plantengids.

De bloeitijd van een Moerasspirea ligt in juni en juli en de bloemen zijn groen of wit van kleur.

De kleur van de bladeren is groen of geel, deze vaste plant is niet wintergroen en de volwassen hoogte ligt tussen de 80 centimeter en 1,2 meter.

Gebruik de onderstaande links om snel door te gaan naar specifieke informatie op deze pagina:

Moerasspirea online bestellen

Moerasspirea snoeien: wanneer & hoe

De moerasspirea is een vaste plant met verschillende soorten. Alle soorten zijn zomerbloeiende planten met witte bloemen. Doordat het zomerbloeiende planten zijn, is de moerasspirea niet winterhard en dient deze plant dus gesnoeid te worden. Over het algemeen geldt dat u de plant het beste kunt snoeien in het vroege voorjaar. Doe dit echter pas wanneer er geen nachtvorst meer kan voorkomen. Knip bij het snoeien alle afgestorven delen van de moerasspirea af. Let er bij het snoeien op dat u geen nieuwe scheuten beschadigd bij het afknippen van de afgestorven delen. Daarnaast is het ook belangrijk dat u de plant na het snoeien direct extra organische meststoffen toedient. Door het snoeien van de plant stimuleert u ook de groei en bloei van de plant. 

Moerasspirea verzorging & onderhoud

Het verzorgen van de moerasspirea is erg eenvoudig. De plant wordt vooral gebruikt als vijverplant of als tuinplant in een vochtige grond. Doordat de plant van een vochtige grond houdt, dient u in de droge zomermaanden de plant regelmatig extra water te geven. Zorg ervoor dat de grond constant vochtig is. De moerasspirea is een zomerbloeiende plant en de meeste soorten bloeien dan ook vanaf juni tot en met augustus. De plant vormt dan kleine witte bloemetjes die in pluimen samenkomen. De plant kan bij goede verzorging een hoogte van wel 150 centimeter bereiken.

Naast dat de moerasspirea een mooie plant is om te zien bij uw vijver of border in de tuin, is de plant ook medicinaal. De bladeren, wortels en stengels van de plant zijn namelijk koortsverlagend, pijnstillend en ontstekingsremmend. Door van deze onderdelen van de plant thee te trekken kunt u gebruikt maken van de medicinale werking van de moerasspirea.

Moerasspirea planten: wanneer & hoe

Als standplaats verkiest de moerasspirea een plek in de volle zon of halfschaduw. De plant is zeer geschikt om in de overgangszone van uw vijver te planten. De moerasspirea houdt namelijk van een vochtige plek. De beste plek is net voor het water van de vijver of een aantal centimeter (maximaal 5 centimeter) in het water van de vijver. Naast dat de plant geschikt is als vijverplant, kan de moerasspirea ook gebruikt worden als borderplant in uw tuin. De plant laat zich goed combineren met andere tuinplanten en woekert niet. Wanneer de plant bloeit, komen de witte bloemen in pluimen bij elkaar en verspreiden deze een heerlijk zachte amandelgeur. De plant is dus ideaal om te combineren in uw tuin. 

Let er bij het planten in uw tuin wel op dat de grond voldoende vochtig is en een verzadigde bodem heeft. De ideale grondsoorten voor de moerasspirea zijn leem, zand, löss, rivierklei, laagveen, beekklei en zavel. Bij het planten dient u rekening te houden met een geadviseerde plantafstand van minimaal 35 centimeter. 

Moerasspirea stekken & vermeerderen

De meest eenvoudige manier om de moerasspirea te vermeerderen, is door de plant te delen. Dit kan in de herfst of in de lente gedaan worden, maar de voorkeur gaat uit naar de lenteperiode. Het vermeerderen kan dan gecombineerd kan worden met het snoeien van de plant. Bij het vermeerderen is het belangrijk dat u de moederplant verdeeld in verschillende segmenten. Gebruik alleen segmenten met minstens een scheutknop. Na het delen van de plant kunt u de nieuwe planten meteen in de grond zetten en vervolgens water geven.  

Moerasspirea ziekten

Over het algemeen kan de moerasspirea zonder al te veel problemen uitgroeien tot een stabiele plant. Het is hierbij van belang dat u kordaat optreedt wanneer er toch ziekten of plagen bij de plant te herkennen zijn. De aangetaste delen van de plant dienen dan afgeknipt te worden. Wanneer de plant in een te droge grond staat kan het voorkomen dat er meeldauw ontstaat. Dit is een dunne en oppervlakkige schimmel waarbij er witte of grijze schimmelpluis gevormd wordt op de bladeren of stelen van de moerasspirea. Daarnaast kan de plant geteisterd worden door bladluis. De aantastingen van de bladluis op de moerasspirea zijn minder snel zichtbaar. Preventief zou u eventueel koffiedik rondom de plant kunnen aanbrengen als extra bescherming. 

Moerasspirea kopen

Koop Moerasspirea bij een van de onderstaande webshops. Klik op een van de logo's om direct te bestellen:

Moerasspirea soorten

Bekijk hieronder een overzicht van de verschillende soorten van de Moerasspirea en klik op de links voor meer informatie over een specifieke soort.

Wetenschappelijke naam Type Bloeitijd Kleur bloemen Standplaats
Filipendula ulmaria Vaste plant Juni, Juli Groen, Wit Zon
Filipendula ulmaria 'Aurea' Vaste plant Juni, Juli Wit Zon
Filipendula ulmaria 'Plena' Vaste plant Juni, Juli Wit Zon
Filipendula ulmaria 'Variegata' Vaste plant Juni, Juli Wit Zon

Ontvang elke maand tips voor uw tuin via onze nieuwsbrief

  • Verzorgingstips voor bomen en planten
  • Inspiratie voor uw tuin en terras
  • De belangrijkste tuinwerkzaamheden voor de komende maand
Offertes aanvragen