Pinksterbloem

Pinksterbloem is een vaste plant uit de Brassicaceae familie en het geslacht Veldkers (Cardamine) en er staat 1 soort Pinksterbloem in onze plantengids.

De bloeitijd van een Pinksterbloem ligt in april, mei en juni en de bloemen zijn paars van kleur.

De kleur van de bladeren is groen, deze vaste plant is wintergroen en de volwassen hoogte is ongeveer 30 centimeter.

Gebruik de onderstaande links om snel door te gaan naar specifieke informatie op deze pagina:

Pinksterbloem online bestellen

Pinksterbloem snoeien: wanneer & hoe

De pinksterbloem is een sierlijke vaste plant die niet alleen in tuinen bloeit. De planten zijn namelijk ook buiten de tuin in de natuur te vinden. Eigenlijk overal waar het een beetje vochtig is, verschijnt de pinksterbloem. Vlinders en bijen en hommels zijn dol op deze plant die bloeit met bloemetjes gegroepeerd in korte open trossen. Ze snoepen van de nectar of zetten hun eitjes erop af.

De naam van de plant doet veronderstellen dat de bloei gelijk met Pinksteren valt, maar niets is minder waar. De plant bloeit vaak al met Pasen. De pinksterbloem bloeitijd is globaal van begin april tot in juni. Na de bloei kunt u de pinksterbloem snoeien door de uitgebloeide bloemen af te knippen. Daarnaast kunt u het beste in het voorjaar met een scherpe snoeischaar het oude loof uit de pinksterbloem snoeien. De plant zal vervolgens weer mooi uitlopen en snel gaan bloeien.

Pinksterbloem verzorging & onderhoud

Voor de verzorging van de pinksterbloem zijn er geen bijzonderheden. Het is een makkelijke plant, want eenmaal gesetteld vraagt de pinksterbloem weinig tot geen onderhoud. Tegen zomerdroogte is de plant in principe goed bestand, alleen bij langdurige droge en warme periodes dient u te voorkomen dat de plant uitdroogt. Geef de pinksterbloem dan wat extra water. In het voorjaar kunt u de pinksterbloem bemesten. Veel hoeft u niet te geven, want met een beetje meststof bloeit de plant al prima. De plant kan bovendien ook zonder bemesting. Een niet tot licht bemeste bodem geniet de voorkeur.

De pinksterbloem is winterhard en wintergroen. Strenge vorst is ook geen probleem voor de bovengrondse delen en het blad blijft in de winter mooi donkergroen. In het voorjaar verdwijnt oud blad of u snoeit het ertussenuit. Zoals u kunt lezen heeft u weinig omkijken naar het verzorgen van de pinksterbloem, terwijl u wel het hele jaar door van deze aantrekkelijke plant kunt genieten.

Pinksterbloem planten: wanneer & hoe

Een pinksterbloem planten is zeker een goed idee als u niet veel tijd heeft om te tuinieren. De plant is uitermate geschikt voor een watertuin. De pinksterbloem komt goed tot zijn recht langs de waterkant en u kunt met deze plant de overgang van water naar tuinland soepel laten verlopen. Daarnaast kan de plant ook prima als borderplant gebruikt worden. De pinksterbloem laat zich goed met andere vaste planten combineren en woekert niet of nauwelijks.

Kies als standplaats voor de pinksterbloem een plek in halfschaduw of gefilterd zonlicht. Ook een schaduwplek is een goede keuze. Een zonnige standplaats kan de pinksterbloem eveneens aan, maar zal dan minder uitbundig bloeien. De pinksterbloem heeft een voorkeur voor een vochtige, matig voedselrijke en zwak zure grond. Gaat u meerdere pinksterbloemen planten? Geadviseerd wordt om acht tot tien planten per vierkante meter te plaatsen. U kunt bovendien zowel in het voorjaar als in het najaar de pinksterbloem planten. Dompel de plant eerst onder water voordat deze geplant wordt. Graaf een gat waar de kluit van de plant ruim in past. De aarde uit het plantgat kunt u met wat tuinplantengrond mengen. Zet vervolgens de pinksterbloem in het plantgat, vul het gat met de aarde en druk de aarde goed aan. Geef na het aanplanten een beetje water.

Pinksterbloem stekken & vermeerderen

De pinksterbloem kan zich op diverse manieren vermeerderen. De plant kan zich vermeerderen via worteluitlopers, maar het meest voor de hand liggend is dat de pinksterbloem zichzelf uitzaait. Zeker als de plant het naar zijn zin heeft. Onder in de bloem wordt nectar geproduceerd waar onder andere hommels en bijen op afkomen. Zij zorgen voor de bevruchting. Leuk weetje is dat de bloemetjes direct hun hoofd buigen bij regen. Dit om hun stuifmeel droog en aantrekkelijk te houden voor de insecten. In de vruchten die na de bevruchting ontstaan, zitten zaden. Op de juiste bodem ontkiemen deze makkelijk waardoor nieuwe pinksterbloemen ontstaan.

Daarnaast kunt u de pinksterbloem stekken door een stengel van de plant af te breken en deze vervolgens in de grond te laten wortelen. U kunt hiervoor ook een potje met stekgrond gebruiken. Als het goed is verschijnt er in het volgende voorjaar een wortelrozet waaruit vervolgens een nieuwe pinksterbloem groeit.

Pinksterbloem ziekten

De pinksterbloem is over het algemeen ziekteresistent. Soms kan de plant door kevers of bladluizen worden geplaagd. U kunt deze wegsproeien, aangetaste delen verwijderen of hiervoor een biologisch bestrijdingsmiddel gebruiken.

Pinksterbloem kopen

Koop Pinksterbloem bij Plantenwinkel.nl. Klik op het logo hieronder om direct te bestellen:

Pinksterbloem soorten

Bekijk hieronder een overzicht van de verschillende soorten van de Pinksterbloem en klik op de links voor meer informatie over een specifieke soort.

Wetenschappelijke naam Type Bloeitijd Kleur bloemen Standplaats
Cardamine pratensis Vaste plant April, Mei, Juni Paars Zon

Ontvang elke maand tips voor uw tuin via onze nieuwsbrief

  • Verzorgingstips voor bomen en planten
  • Inspiratie voor uw tuin en terras
  • De belangrijkste tuinwerkzaamheden voor de komende maand
Offertes aanvragen