Prikneus

Prikneus is een vaste plant uit de Caryophyllaceae familie en het geslacht Koekoeksbloem (Lychnis) en er staan 2 verschillende soorten in onze plantengids.

De bloeitijd van een Prikneus ligt in juli en augustus en de bloemen zijn rood, roze of wit van kleur.

De kleur van de bladeren is grijs, deze vaste plant is wintergroen en de volwassen hoogte ligt tussen de 80 centimeter en 80 centimeter.

Gebruik de onderstaande links om snel door te gaan naar specifieke informatie op deze pagina:

Prikneus online bestellen

Prikneus snoeien: wanneer & hoe

De Lychnis coronaria, ook wel bekend als de Prikneus is een plant waarbij de bloeitijd is van juli tot en met augustus. Ze heeft veel vertakte stengels met lichtgrijs kleurige bladeren. 

De gehele zomer heeft de Prikneus kleine magenta rode bloemen. De bladeren van de plant zijn ongeveer zo’n 20 centimeter hoog. Een volwassen Prikneus reikt ongeveer tot een hoogte van 80 centimeter. 

Prikneus verzorging & onderhoud

De Prikneus is zeer geschikt voor een tuin op het zuiden. Ze verlangt namelijk naar een zonnige, warme plek waarbij ze op een plek staat buiten de schaduw. De Prikneus verdraagt een temperatuur tot 30 graden Celsius. 

Het is dan ook geen verrassing dat de Prikneus afkomstig is uit Zuidoost-Europa. Ze is gewend aan rotsachtige bodems en moeilijke (weers)omstandigheden. De Prikneus is totaal niet veeleisend zolang de grond waarop ze zich bevindt, maar goed doorlatend is. 

Ze verdraagt namelijk geen natte grond en zeker niet in de winter. De Prikneus doet het beter op een grond die droog, kalkrijk en arm is. De grond moet wel voedselrijk. 

Prikneus planten: wanneer & hoe

De Prikneus leeft meestal niet zo lang. In maart en april kunt u de Prikneus al voorzaaien, bijvoorbeeld in een kleine kas in een kamer. Na het ontkiemen zet u de plant wat koeler. 

Als u dit liever niet doet of wanneer dit niet mogelijk voor u is, kunt u ook beginnen met zaaien in mei en juni. Dit kan zowel binnen als buiten. 

Een derde, en laatste, mogelijkheid is om de Prikneus te zaaien in de periode september en oktober. Wanneer u in deze periode wilt planten, is het verstandig om de kiemplantjes te beschermen tegen de mogelijke kou. 

Ter bescherming kunt u de plant tegen extreme kou afdekken met plastic en de bodem bedekken met afgevallen blad of stro. Deze vorstbescherming kunt u in het voorjaar weghalen. Doe dit pas als er geen vorst meer wordt voorspeld.

Nadat het zaad van de Prikneus is opgekomen en de zaailingen twee blaadjes hebben gevormd, is het tijd om deze te verspenen of uit te dunnen. Het beste kunt u dit doen op een onderlinge afstand van ongeveer 15 centimeter. Op het moment dat de planten zo’n drie maanden uit zijn, kunnen ze worden uitgeplant op hun definitieve plek. 

Prikneus stekken & vermeerderen

De Prikneus vermeerdert zichzelf door zich uit te zaaien. Het is aan te raden om zaad aan het einde van het jaar te verzamelen en deze zo vroeg mogelijk te zaaien.

Het is bijvoorbeeld handig om ze in kleine potjes te zetten in een kleine kas, deze kunt u vinden in het tuincentrum. Vervolgens plant u de zaden in het voorjaar. 

Prikneus ziekten

De Prikneus is een ziekteresistente plant, dit maakt de plant zo makkelijk behandelbaar. Wel kan de Prikneus, net als elke andere plant, last hebben van bladluis. De plant kan van de een op andere dag ineens vol zitten met bladluis. 

Wanneer u bladluis signaleert op de plant, behandel dit zo snel mogelijk. Dit proces gaat soms zo snel dat de plant in een korte periode helemaal onder zit! De reden hiervoor is dat luizen zich erg snel voortplanten. 

Bladluizen krijgen heel snel jongen die ook alweer snel baby’s kunnen krijgen. Daardoor kan uw plant, voordat u het door heeft, al helemaal onder de luizen zitten. 

Er zijn een aantal manieren die u kunt toepassen om van bladluis af te komen. Zo kunt u bijvoorbeeld een bus met gif kopen in de winkel, wat natuurlijk effectief is, maar zeker niet milieuvriendelijk. Op deze manier vergiftigt u ook de vijand van de bladluis, namelijk het lieveheersbeestje. 

Dit heeft op lange termijn niet zoveel zin omdat u in de toekomst nog meer last van bladluis hierdoor zult krijgen op de planten. Het gebruik van natuurlijke bestrijdingsmiddelen is daarom erg geschikt. Dit is een duurzame en milieuvriendelijke oplossing.

Verder kunnen bladluizen regen niet goed verdragen. Wanneer het een aantal dagen achter elkaar regent, bent u dus ook meteen zonder bestrijding van de luizen af. De regen doodt de luizen en spoelt ze ook weg, de plant kan dan weer herstellen.

Verder kunt u ook uw eigen bestrijdingsmiddel maken door water en afwasmiddel te mixen. Of kunt u uw eigen wondermiddel maken van knoflook, rode peper en citroensap gemixt met water. Dit vinden de luizen helemaal niet lekker, waardoor ze worden weggejaagd.

Prikneus kopen

Koop Prikneus bij Tuinplant.nl. Klik op het logo hieronder om direct te bestellen:

Prikneus soorten

Bekijk hieronder een overzicht van de verschillende soorten van de Prikneus en klik op de links voor meer informatie over een specifieke soort.

Wetenschappelijke naam Type Bloeitijd Kleur bloemen Standplaats
Lychnis coronaria Vaste plant Juli, Augustus Rood, Roze Zon
Lychnis coronaria 'Oculata' Vaste plant Juli, Augustus Roze, Wit Zon

Ontvang elke maand tips voor uw tuin via onze nieuwsbrief

  • Verzorgingstips voor bomen en planten
  • Inspiratie voor uw tuin en terras
  • De belangrijkste tuinwerkzaamheden voor de komende maand
Offertes aanvragen