Silene - Plantengeslacht

Silene is een plantengeslacht uit de Caryophyllaceae familie. Voor dit geslacht van vaste planten staan er 11 verschillende planten in onze database.

Hieronder kunt u een overzicht bekijken van de planten in onze database die onder het plantengeslacht Silene vallen.

Gebruik de onderstaande links om snel door te gaan naar specifieke informatie op deze pagina:

Silene online bestellen

Silene snoeien: wanneer & hoe

Houd de Silene in goede conditie door deze regelmatig te snoeien. Begin met het snoeien van de Silene na de bloeiperiode, dit is van begin maart tot midden april.

Het is niet nodig om de plant voor de winter te snoeien, omdat de bovengrondse delen van de Silene afsterven in de herfst. Het snoeien na de bloei zorgt ervoor dat de plant weer nieuwe scheuten kan vormen en zich kan voorbereiden op de volgende bloeiperiode.

Tijdens het snoeien moet u de stengels tot ongeveer 15 centimeter terugsnoeien, maar laat ook enkele stengels staan voor de vorming van zaadjes. Verwijder afgestorven delen om te voorkomen dat de plant gaat schimmelen. Gebruik een scherpe snoeischaar voor het snoeien van de Silene. Snoei de stengels net boven een knop, dit stimuleert de groei van nieuwe scheuten. 

Silene verzorging & onderhoud

Het onderhoud en de verzorging van de Silene plant zijn essentieel voor een gezonde groei en bloei. Voor deze plant is een goed gedraineerde en kalkvrije grond met een pH-waarde die licht zuur tot neutraal is ideaal. Houd daarbij de grond droog om wortelrot te voorkomen. De plant heeft een zonnige standplaats nodig met veel licht en luchtige omstandigheden om te voorkomen dat de bladeren nat worden.

Zorg ervoor dat de plant niet uitdroogt. Geef regelmatig water om de plant gezond te houden. Kijk wel uit dat u niet te veel water geeft, dit kan leiden tot wateroverlast en schimmelvorming. Het is raadzaam om de grond regelmatig te controleren op vochtigheid. Wanneer de grond 5 centimeter onder de grond vochtig is, is dit voldoende. 

Daarnaast kunt u de Silene plant ook bemesten om hem te voorzien van extra voedingsstoffen. Gebruik bij voorkeur een organische meststof, zoals compost of een langzaam werkende meststof. Bemest de plant in het voorjaar en herhaal dit om de paar maanden gedurende het groeiseizoen.

Silene planten: wanneer & hoe

Zaai de Silene plant tussen eind mei en begin juni. De zaden kiemen binnen twee weken als ze in kamertemperatuur staan en de zaailingen zullen dan snel groeien. Plant de zaailingen op een zonnige plek in de tuin als de zaailingen groot genoeg zijn, meestal vanaf begin mei.

Kies de juiste plek voor het planten van de Silene. Kies een zonnige plek waar de planten goed groeien. De grond moet bij voorkeur kalkvrij zijn en klei, leem of licht zuur bevatten. Ook geeft de plant voorkeur aan een pH-neutrale grond, dit is grond met een pH-waarde tussen de 6 en 7. Zorg er ook voor dat de grond in de winter goed droog blijft, want een natte bodem is schadelijk voor de Silene plant.

Silene stekken & vermeerderen

Houd er rekening mee dat de Silene plant één of twee jaar oud wordt. Zorg er daarom voor dat u niet te laat begint met het vermeerderen. Er zijn twee manieren om de Silene plant te vermeerderen: door zaaien of door stekken.

De Silene plant kan zichzelf vermeerderen door te zaaien. Dit gebeurt doordat de plant na de bloei zaden produceert die op de grond vallen. Als deze zaden in de juiste omstandigheden terechtkomen, zullen ze kiemen en uitgroeien tot nieuwe planten. Het is daarom belangrijk om de uitgebloeide bloemen niet weg te halen, maar ze te laten zitten totdat ze zaden produceren.

Daarnaast kunt u de Silene plant ook zelf vermeerderden. Dit gaat vaak door middel van zaadjes. U kunt de zaadjes eenvoudig in de aarde plaatsen en na enige tijd verschijnt er een klein plantje. Verzorg de zaailingen goed zodat ze kunnen groeien en zich ontwikkelen tot volwassen planten.

Het is ook mogelijk om de Silene plant te stekken. Hiervoor kunt u het beste stekken nemen van gezonde en volgroeide planten. Plaats de stekken in potgrond en houd ze vochtig totdat ze wortels hebben ontwikkeld en uitgroeien tot volwassen planten.

Silene ziekten

Hoewel de Silene plant over het algemeen een sterke plant is, kan deze toch gevoelig zijn voor bepaalde ziekten. Twee veel voorkomende ziekten bij de Silene plant zijn de roestschimmel en de mineervlieg.

Roestschimmel is een schimmel die de plant kan aantasten en voornamelijk voorkomt in de herfst en soms in het voorjaar. Herken deze schimmel door grote geelbruine tot zwarte vlekken van 1 tot 2 millimeter groot. De schimmel dringt binnen via de huidmondjes en verspreidt zich zo door de plant heen. Bestrijd roestschimmel door de aangetaste plantdelen of bladeren te verwijderen en zorgvuldig op te ruimen. Voorzie de plant ook van voldoende luchtcirculatie en vermijd vochtigheid.

De mineervlieg is een ander probleem bij de Silene plant. Het veroorzaakt littekens op de bladeren. Deze zien eruit als afgeronde witte vlekken met een bruine kern of gebogen witte strepen. Een biologische manier om mineervliegen te bestrijden, is door sluipwespen of de roofwants Pacrolophus pygmaeus te gebruiken. Signaalrollen en vangollen helpen om de aanwezigheid van de mineervliegen aan te geven en de volwassen mineervliegen te verwijderen.

Silene kopen

Koop Silene bij een van de onderstaande webshops. Klik op een van de logo's om direct te bestellen:

Ontvang elke maand tips voor uw tuin via onze nieuwsbrief

  • Verzorgingstips voor bomen en planten
  • Inspiratie voor uw tuin en terras
  • De belangrijkste tuinwerkzaamheden voor de komende maand
Offertes aanvragen