Strobloem

Strobloem is een vaste plant uit de Asteraceae familie en het geslacht Helichrysum en er staat 1 soort Strobloem in onze plantengids.

De bloeitijd van een Strobloem ligt in juli, augustus en september en de bloemen zijn geel of zwart van kleur.

De kleur van de bladeren is grijs, deze vaste plant is niet wintergroen en de volwassen hoogte is ongeveer 40 centimeter.

Gebruik de onderstaande links om snel door te gaan naar specifieke informatie op deze pagina:

Strobloem online bestellen

Strobloem snoeien: wanneer & hoe

Strobloemen zijn mooie sierplanten met opvallende bloemen. Hoewel snoeibeurten niet nodig zijn, is het soms nuttig om de planten bij te knippen. Behoud hiermee de vorm en bevorder de bloei van de Strobloem. Snoei Strobloemen het beste na de bloei, wanneer de planten hun energie niet meer nodig hebben om bloemen te produceren. Hierdoor kunnen de Strobloemen optimaal herstellen van de snoei. 

Gebruik een scherp en schoon snoeimes om overtollige takken en bladeren te verwijderen. Snoei de planten ook af als ze te lang worden of te dicht begroeid raken. Houd de plant gezond en zorg ervoor dat de bloemen mooi en vol zijn.

Strobloem verzorging & onderhoud

Strobloemen zijn mooie en opvallende planten die enige verzorging en onderhoud nodig hebben. De planten functioneren het beste in een zonnige plek, maar groeien ook prima in halfschaduw. 

Geef de planten regelmatig water, voornamelijk tijdens droge periodes, om de groei te bevorderen. Ze hebben een goede ontwatering nodig, zorg er dus voor dat de grond niet te nat is. Voeg eventueel wat compost of meststof toe aan de grond om de voedingsstoffen te verhogen en de ontwatering te verbeteren. 

Het is aan te raden om de zaailingen na het zaaien uit te dunnen en te verpoten. Doe dit na zo'n 4 à 6 weken na het zaaien, om de kans op overbevolking van de zaailingen te voorkomen. Geef elke bloem de ruimte om volledig op te bloeien. 

Daarnaast is het verstandig om de uitgebloeide bloemen niet direct weg te halen aan het einde van het seizoen, aangezien strobloemen winterhard zijn en komen het jaar erna opnieuw op. De bloemen kunnen zichzelf uitzaaien of verzamel de zaden om het jaar erop ze opnieuw te zaaien. 

Strobloem planten: wanneer & hoe

Kies een plek met voldoende zonlicht voor het zaaien van de strobloemen. Zorg er ook voor dat de bodem goed water doorlaat, maar ook goed kan draineren. U kunt de bodem voorbereiden door deze goed om te spitten en eventueel compost toe te voegen om de voedingsstoffen te verhogen en de ontwatering te verbeteren.

Zaai strobloemen vanaf april tot eind mei direct op de plek van bestemming. U kunt ook al in februari of maart de bloemen opkweken achter glas. Strooi om te zaaien, de zaden losjes en gelijkmatig uit over de omgespitte grond. Is de grond erg droog? Bewater de zaden dan na het zaaien lichtjes. Houd de grond gedurende twee weken licht vochtig. Het is het beste om de strobloemen op ongeveer 30 centimeter afstand van elkaar te zaaien, zodat ze genoeg ruimte hebben om te groeien.

Strobloem stekken & vermeerderen

Vermeerder strobloemen gemakkelijk door middel van stekken. Na een paar jaar kan de plant uitdoven en is vermeerdering nodig om haar nieuw leven in te blazen. Het beste moment om te stekken is in het voorjaar wanneer de plant net begint te groeien. Neem een stek van een gezonde plant met minimaal een paar bladeren en een knop. Maak de onderkant van de stek schoon en verwijder eventuele bladeren die onder de grond zouden komen te zitten.

Zaai in de periode van maart tot juli om de Strobloem zelf op te kweken. De zaden kiemen snel en moeten gelijkmatig vochtig worden gehouden. Bedek het zaad slechts dun en druk het lichtjes aan. Zet het zaad na het kiemen direct licht en koeler. Na het kiemen kunnen de zaailingen worden verspeend en opgepot in vochtige grond met een goede ontwatering. Geef regelmatig water om de grond vochtig te houden. Na ongeveer twee maanden kunnen de zaailingen worden verplant naar een permanente plek in de tuin. Het vermeerderen van Strobloemen uit zaad vergt wel meer tijd dan het nemen van stekken.

Strobloem ziekten

Strobloemen zijn mooie sierplanten, maar helaas zijn ze vatbaar voor verschillende ziekten. Naast bladluis en schimmel zijn er nog andere ziekten die de plant kunnen treffen, zoals Botrytis en Phytophthora nicotiana.

Botrytis is een schimmel die de plant kan aantasten via bruine knoppen, welke een infectiebron vormen voor nog gezonde knoppen. Bestrijd Botrytis door de aangetaste knoppen te verwijderen en de plant te behandelen met een fungicide. Voorkom deze schimmelziekte door het verbeteren van de luchtcirculatie en het verminderen van vochtigheid rondom de plant.

Phytophthora nicotiana is een schimmel die achterblijven in de groei en het omvallen van jonge planten kan veroorzaken. Voorkom deze schimmelziekte door de grond te behandelen met fungiciden en te zorgen voor een goede drainage van de grond. Is de plant al aangetast? Verwijder dan de aangetaste delen en behandel de plant met fungiciden. 

Daarnaast is de Strobloem gevoelig voor Sclerotinia, met name bij natte omstandigheden en dichte stand. Voorkom deze schimmelziekte door de planten niet te dicht op elkaar te planten en zorg voor een goede luchtcirculatie rondom de planten. Behandel ook de grond met fungiciden om de ziekte te voorkomen. Zijn de planten al aangetast? Verwijder dan de aangetaste delen en behandel de plant met fungiciden. 

Strobloem kopen

Koop Strobloem bij een van de onderstaande webshops. Klik op een van de logo's om direct te bestellen:

Strobloem soorten

Bekijk hieronder een overzicht van de verschillende soorten van de Strobloem en klik op de links voor meer informatie over een specifieke soort.

Wetenschappelijke naam Type Bloeitijd Kleur bloemen Standplaats
Helichrysum 'Schwefellicht' Vaste plant Juli, Augustus, September Geel, Zwart Zon

Ontvang elke maand tips voor uw tuin via onze nieuwsbrief

  • Verzorgingstips voor bomen en planten
  • Inspiratie voor uw tuin en terras
  • De belangrijkste tuinwerkzaamheden voor de komende maand
Offertes aanvragen