Callicarpa - Plantengeslacht

Callicarpa is een plantengeslacht uit de Verbenaceae familie. Voor dit geslacht van heesters staan er 2 verschillende planten in onze database.

Hieronder kunt u een overzicht bekijken van de planten in onze database die onder het plantengeslacht Callicarpa vallen.

Gebruik de onderstaande links om snel door te gaan naar specifieke informatie op deze pagina:

Callicarpa online bestellen

Callicarpa snoeien: wanneer & hoe

De callicarpa is een sierheester die het beste gesnoeid kan worden in de late winter of in het vroege voorjaar. In het voorjaar snoeit u meestal tot er geen bessen meer aan de struik zitten.

Als u genoodzaakt bent om vroeg te snoeien, dan kunt u de takken met bessen in een vaas zetten of gebruiken als decoratie. U kunt een mooi effect creëren door de takken in te spuiten met bijvoorbeeld goud- of zilverspray.

De callicarpa bloeit op het jonge hout. Dat betekent dat de aanmaak van jonge takken steeds gestimuleerd moet worden voor een mooie hoeveelheid bessen.

Verwijder elk jaar regelmatig het overtollige hout en snoei de verkeerd staande takken eruit. Zorg er daarbij voor dat de struik overal genoeg licht krijgt.

Het snoeien van de callicarpa bestaat voornamelijk uit het uitdunnen van de takken. Snoei jaarlijks ongeveer een derde van de takken terug in. Zelfs als de heester jarenlang niet is uitgedund, kan ze nog altijd sterk teruggesnoeid worden. Er komt dan weer een mooie, jonge heester voor terug.

Let er ook op dat de jonge twijgen niet lijden onder vorst. Als de twijgen toch beschadigen, kunt u ze na de vorst insnoeien.

Callicarpa verzorging & onderhoud

De callicarpa heeft op het snoeien na geen bijzondere zorg nodig. De sierheester groeit het beste op een zonnige of eventueel licht beschaduwde plaats in de tuin.

Daarnaast heeft ze als het gaat om grond het meest profijt van humusrijke grond die goed water doorlaat. Een neutrale tot lichtzure pH-waarde is hierbij belangrijk. 

Callicarpa planten: wanneer & hoe

De callicarpa is een mooie solitaire struik die ook heel goed in groepen kan worden geplant. Ze kan bijvoorbeeld uitstekend gecombineerd worden met struiken die in het voorjaar bloeien, zoals de magnolia stellata, de forsythia, de viburnum oplus ‘roseum en de choisya.

Zoals hierboven genoemd kunt u haar het beste planten op een plek in de tuin met vochtige, humusrijke grond, waar de heester genoeg zonlicht krijgt. Het beste moment om dit te doen is in het najaar, maar in principe kan ze het hele jaar door geplant worden.

Plant de heester alleen niet wanneer het vriest. Het voordeel van planten in het najaar is dat de grond dan nog warm is, waardoor de plant goed kan wortelen en in het voorjaar haar energie kan steken in de groei.

Maak bij het planten een groot gat en meng zand met compost, oude tuingrond, grit en turf tot een luchtig en doorlaatbaar mengsel. Zorg dat het mengsel niet al te voedselrijk is. Gooi vervolgens in het najaar een klein handje compost rond de plant en voeg altijd een beetje turf toe.

Callicarpa stekken & vermeerderen

De callicarpa is op twee manieren te vermeerderen. De eerste manier is met een winterstek of houtstek. Doe dit in november of december en let er daarbij op dat de plant niet bevroren is.

Knip met een snoeischaar een eenjarige tak af met de dikte van ongeveer een potlood. Haal de bovenkant en onderkant van de takken af tot je stukken van ongeveer 15 tot 20 centimeter overhoud.

De onderkant snijd u op ongeveer een halve centimeter schuin af en doe hetzelfde voor de bovenkant, alleen met een rechte snede. Bind ongeveer 25 stekken bij elkaar en houd daarbij de groeirichting in de gaten.

Zet de stekken in de grond en maak de aarde goed los. Meng een beetje scherp zand of metselzand met de grond voor goede drainage. Druk de grond ten slotte goed aan.

De tweede manier is afleggen. Begin dit proces in maart/april of augustus/september.

Zoek een jonge, krachtige scheut of tak aan de buitenkant van de heester die tenminste drie bladeren en/of ogen bezit. Buig de scheut naar beneden tot deze de grond raakt.

Beschadig de scheut met een scherp mes op de plek waar ze de grond raakt. Snijd daarnaast een kleine inkeping in de tak.

Als de inkeping weer dicht gaat, kunt u een stukje van een luciferhoutje in de inkeping drukken. Buig de tak weer naar beneden en check of ze de grond raakt bij de inkeping. Zet de tak vast met ijzerdraad en bedek haar met potgrond. Graaf hierbij de drie bladeren en/of knop niet in. Zorg ervoor dat de tak genoeg water heeft en klaar!

Callicarpa ziekten

Het grote voordeel van de callicarpa is dat ze over het algemeen vrij is van ziektes en plagen. Het enige waar u op moet letten is bladluizen. Deze kunt u bestrijden met insecticiden.

Insecticiden zijn alleen niet altijd even betrouwbaar. Een goed alternatief is het loslaten van lieveheersbeestjes. Daarnaast kunt u de plant ook afspoelen met water met afwasmiddel of water met spiritus.

Callicarpa kopen

Koop Callicarpa bij Tuinplant.nl. Klik op het logo hieronder om direct te bestellen:

Callicarpa soorten

Bekijk hieronder een overzicht van de verschillende planten die onder het geslacht Callicarpa vallen en klik op de links voor meer informatie over een specifieke plant:

Ontvang elke maand tips voor uw tuin via onze nieuwsbrief

  • Verzorgingstips voor bomen en planten
  • Inspiratie voor uw tuin en terras
  • De belangrijkste tuinwerkzaamheden voor de komende maand
Offertes aanvragen