Vlasbekje

Vlasbekje is een vaste plant uit de Scrophulariaceae familie en het geslacht Vlasleeuwenbek (Linaria) en er staat 1 soort Vlasbekje in onze plantengids.

De bloeitijd van een Vlasbekje ligt in mei, juni, juli, augustus en september en de bloemen zijn geel of oranje van kleur.

De kleur van de bladeren is grijs of groen, deze vaste plant is wintergroen en de volwassen hoogte is ongeveer 60 centimeter.

Gebruik de onderstaande links om snel door te gaan naar specifieke informatie op deze pagina:

Vlasbekje online bestellen

Vlasbekje snoeien: wanneer & hoe

Het Vlasbekje heeft een recht opgroeiende groei en staat bekend om zijn oranjegele bloemen en grijsgroene bladeren. Het groeit vooral in een gematigd klimaat. Langs bermen, graslanden of op ruderale terreinen. 

De forse planten vallen op door de rijke bloemtrossen. In het Vlasbekje zit een spoor van nectar en daardoor komen er ook veel insecten op af. Grotere insecten, zoals hommels, kunnen de boven- en onderhelft van de bloem openen. Het Vlasbekje is een soort uit de Weegbreefamilie. 

De bloeitijd van het Vlasbekje loopt van juni tot in de herfst. De lange bladeren zijn 3 tot 8 centimeter lang en hebben een lancetvorm. Het Vlasbekje heeft aan de bladvoet twee kleine steunblaadjes zitten. De plant kan wel 30 tot 90 centimeter hoog worden. 

Het Vlasbekje hoeft niet veel gesnoeid te worden. De zieke, verdorde bloemen en bladeren kunnen afgeknipt worden. Verder verlangt het Vlasbekje naar een plek in de zon. Een zonnige en warme plek is voor het Vlasbekje perfect. Heeft u een tuin op het zuiden? Dan is het Vlasbekje erg geschikt. 

Vlasbekje verzorging & onderhoud

Het Vlasbekje is een woekerende plant met veel worteluitlopers. Het Vlasbekje kan als borderplant gebruikt worden, het laat zich namelijk gemakkelijk combineren. In de winter heeft het Vlasbekje extra bescherming nodig

Het is een vaste plant en verdraagt een temperatuur tot -20 graden Celsius. Het Vlasbekje blijft de gehele winter groen. De geadviseerde plantafstand van het Vlasbekje is 30 centimeter.

In de winter heeft het dus bescherming nodig tegen overvloedige regen en sneeuw. In de zomer is het juist belangrijk dat het Vlasbekje niet uitdroogt. De plant is geschikt voor een open ruimte. 

De grond voor het Vlasbekje moet droog vochthoudend zijn en een matig voedselrijke grond is voor het Vlasbekje belangrijk. Het verlangt naar een goed doorlaatbare en niet te zure grond. Op een warme zonnige plaats doet het Vlasbekje het goed. 

Vlasbekje planten: wanneer & hoe

Het planten van het Vlasbekje kunt u het beste doen in de lente, zomer of in de herfst. De bloemen van het Vlasbekje staan vaak in dichte trossen. De vasthoudendheid symboliseert het Vlasbekje. De plant is afkomstig uit Europa, Siberië en Centraal-Azië. 

Een Vlasbekje valt op door de rijke bloemtrossen. Het is echt een hommelbloem, ze brengen het stuifmeel van de ene naar de andere bloem. Op deze manier dienen de vectoren voor de bevruchting. 

Het rijkbloeiende Vlasbekje is prachtig voor een siertuin. Het is namelijk een aantrekkelijke plant en het is gemakkelijk te combineren met andere mooie bloemen. De bloeitijd van het Vlasbekje loopt van juni tot oktober. In deze periode heeft u gegarandeerd plezier van de prachtige bloemen van het Vlasbekje. 

Geef het Vlasbekje elke week water zodat u er een lange periode plezier van heeft. Het Vlasbekje gaat namelijk met de juiste verzorging lang mee. Vooral in de zomerperiode wanneer het erg warm is, dan is het verstandig om het Vlasbekje genoeg water te geven. 

Vlasbekje stekken & vermeerderen

Het Vlasbekje wordt ook wel Butter-and-Eggs genoemd omdat het mooie gele tinten heeft, het doet denken aan boter en eieren. Om het Vlasbekje te vermeerderen kunt u de plant het beste scheuren in mei of juli. De zaadjes kunt u dan in februari zaden bij 10 graden Celsius. Het Vlasbekje groeit dan namelijk het mooiste. 

In de winter is het te vochtig en daarom niet verstandig om het Vlasbekje dan al te zaaien. Het Vlasbekje behoudt kiemkracht op zijn lange termijn. De zaden overleven namelijk op zijn minst 5 jaar en daarom gaan ze een langere tijd mee. Het Vlasbekje is ook eetbaar en hebben een iets scherpere smaak. Ze zijn geschikt om te garneren. 

Vlasbekje ziekten

Vroeger werd het Vlasbekje gebruikt om ziekten juist tegen te gaan, het was een afweermiddel. Het Vlasbekje werd ook gebruikt als laxeermiddel. Het Vlasbekje kan nog steeds gebruikt worden voor winderigheid, geelzucht, spataderen, constipatie of voor lever en gal zuivering. 

Het Vlasbekje heeft zelf niet snel last van ziekten. Wanneer u ziet dat het Vlasbekje is aangetast, kunt u het beste de aangetaste bladeren direct verwijderen met een scherpe en schone snoeischaar. Begin met alleen het lelijke deel afknippen. 

Vlasbekje kopen

Koop Vlasbekje bij een van de onderstaande webshops. Klik op een van de logo's om direct te bestellen:

Vlasbekje soorten

Bekijk hieronder een overzicht van de verschillende soorten van de Vlasbekje en klik op de links voor meer informatie over een specifieke soort.

Wetenschappelijke naam Type Bloeitijd Kleur bloemen Standplaats
Linaria vulgaris Vaste plant Mei, Juni, Juli, Augustus, September Geel, Oranje Zon

Ontvang elke maand tips voor uw tuin via onze nieuwsbrief

  • Verzorgingstips voor bomen en planten
  • Inspiratie voor uw tuin en terras
  • De belangrijkste tuinwerkzaamheden voor de komende maand
Offertes aanvragen