Insectenhotel maken

  |     |   Leestijd: 5 min.   |   Categorie: algemeen

Steeds vaker horen we berichten over een tekort aan bijen en andere insecten. Hoewel we de diertjes soms in de zomer als ‘lastig’ ervaren, zijn ze wel enorm belangrijk voor de natuur. Het kan dus geen kwaad om insecten een handje te helpen door ze een fijne schuilplaats te bieden. En zelf een insectenhotel maken is helemaal niet moeilijk. In dit artikel leggen we uit waarom insecten belangrijk zijn, hoe u zelf een insectenhotel kunt maken en waar u deze het beste kunt plaatsen.

Insecten zijn nuttig

Insecten zoals vlinders, bijen, lieveheersbeestjes, hommels, gaasvliegen en oorwormen zijn onmisbaar in tuin en moestuin. Ze helpen mee bij de bestrijding van ongedierte en bestrijden andere insecten zoals bladluis of rupsen. Door natuurlijke vijanden van ongedierte in te zetten, hoeft u dus geen pesticide te gebruiken. Net zo belangrijk zijn de insecten die zorgen voor bestuiving. Daardoor krijgt u namelijk een veel betere oogst in de moestuin!

Zelf een insectenhotel maken

Insecten in de tuin kunnen niet eindeloos rondvliegen. De beestjes hebben een plek nodig om te rusten én om nestjes te maken. Bijen en andere insecten houden van warme, droge holletjes. Ze zoeken naar kleine holletjes in bijvoorbeeld riet, hout of klei. En het leuke is: zo’n huisje kunt u zelf voor ze maken. Bijvoorbeeld aan de hand van onderstaand stappenplan:

  1. Maak van 4 plankjes een houten frame. Eventueel kunt u de achterkant nog afsluiten met een extra houten plankje.
  2. Maak een waterdicht dakje bovenop het frame. Het hout daaronder blijft dan droog. Dit maakt het hotelletje een aangenamere verblijfplaats én zorgt er voor dat het huisje een stuk langer mee gaat.
  3. Gebruik kleinere plankjes om uw frame in vakken en verdiepingen te verdelen.
  4. Vul ieder vakje op met een ander materiaal, zoals:
  5. Holle stengels en buisjes van bamboe, zonnebloemen, aardpeer of fazantenbes. Plaats deze opgestapeld met de opening naar voren in uw insectenhotel;
  6. Stro;
  7. Dennenappels;
  8. Houtsnippers
  9. Blokken hout met gaten (boor zo diep mogelijk, met een diameter van 4-9 millimeter);
  10. Bosje dik riet;
  11. Takkenbosjes van snoeiafval. Bind de takjes losjes bij elkaar voor u ze in het insectenhotel plaatst;
  12. Dakpannen (gestapeld).
  13. Plaats kippengaas voor de vakken waar los materiaal (zoals stro) in zit.
  14. Hang het huisje op in de (moes)tuin.

Belangrijke aandachtspunten bij het maken van een insectenhotel

Wanneer u (bamboe)stengels gebruikt of gaten wil boren in hout, is het goed om met een aantal zaken rekening te houden. De diameter van de opening mag niet groter zijn dan 10 millimeter en het holletje moet aan één kant dicht zijn. De diepte van de boorgang moet verder zo lang mogelijk zijn, zodat de bij meerdere nestcellen achter elkaar kan aanleggen.

Gaat u zelf boren in een houtblok of stam? Boor dan met de draad van het hout mee. Het is belangrijke dat het hout droog is en geen scheuren heeft. De binnenkant van de gangen moet glad zijn, zodat insecten hun vleugels niet scheuren aan uitstekende splinters. De meest geschikte houtsoorten voor in uw insectenhotel zijn hout van eiken, esdoorn, es en beuken.

Ontvangt u ook graag vlinders in uw insectenhotel? Die verstoppen zich het liefst achter een deurtje met horizontale spleten. Dan kunnen ze makkelijk zelf in en uit vliegen.

Insectenhotel ophangen: op zoek naar de beste plek

Wanneer het insectenhotel klaar is, wilt u deze natuurlijk een goede plek in de tuin geven. Daarbij is de directe omgeving van groot belang. Hang het insectenhotel minimaal op kniehoogte in de richting van het zuiden, op een zonnige plek waar het weinig last heeft van wind en regen. Een insectenhotel dat op het noorden of onder bomen hangt wordt door bijen niet gebruikt.

U helpt insecten het best wanneer u het insectenhotel in een voedselrijke omgeving plaatst. Zorg voor veel inheemse bloemen van het vroege voorjaar tot de nazomer. Als bijen een nestje bouwen in uw insectenhotel sluiten ze dit af met aarde die goed aan elkaar kleeft. Leem is daar heel geschikt voor. Heeft u plek in de tuin om een heuveltje leem neer te leggen? Dan doet u de bij daar een groot plezier mee!

Alles klaar? Dan is het een kwestie van geduld hebben. Het kan even duren voor het hotel (compleet) bewoond wordt, maar dan is het genieten van alle heen en weer vliegende beestjes in de tuin.

Tip: Vervang het insectenhotel als er geen of weinig activiteit meer te zien is. Na 2-3 jaar ontstaan er vaak scheuren of vormt er schimmel in de vakjes. Zet het verwijderde insectenhotel nog één jaar op een schaduwrijke plek in de tuin. Eventuele achtergebleven bewoners hebben dan nog de kans het huisje te verlaten voor het in de container verdwijnt.

Insectenhotel maken

© balipadma - depositphotos.com

Tuinplanten bestellen

Bekijk nu het assortiment van tuinplanten in onze webshop!

Naar de webshop

Ontvang elke maand tips voor uw tuin via onze nieuwsbrief

  • Verzorgingstips voor bomen en planten
  • Inspiratie voor uw tuin en terras
  • De belangrijkste tuinwerkzaamheden voor de komende maand
Offertes aanvragen