Engelwortel - Angelica

Engelwortel (Angelica) is een plantengeslacht uit de Apiaceae familie. Voor dit geslacht van vaste planten staan er 2 verschillende planten in onze database.

Hieronder kunt u een overzicht bekijken van de planten in onze database die onder het plantengeslacht Engelwortel vallen.

Gebruik de onderstaande links om snel door te gaan naar specifieke informatie op deze pagina:

Engelwortel online bestellen

Engelwortel snoeien: wanneer & hoe

De engelwortel is een groenblijvende plant en deze hoeft u niet te snoeien. U kunt aan het einde van de bloei de laatste bloemstengels simpelweg afknippen en het loof verder laten afsterven. 

Verwijder in de lente de afgestorven plantenresten zodra de angelica terug begint te schieten. Knip de plant bijvoorbeeld volledig terug tot 10 centimeter boven de grond, direct na de eerste bloeiperiode. 

Het terugknippen van de engelwortel zal ervoor zorgen dat de plant volledig zal ‘herschieten’. Hierdoor ontstaat een tweede bloei.

Engelwortel verzorging & onderhoud

De engelwortel is een plant die een forse, opgaande groeiwijze heeft. Het is een plant die niet gesnoeid hoeft te worden én gebruikt kan worden voor geneeskundige doeleinden. 

Ondanks dat de angelica woekert, is deze plant ook gemakkelijk te verplaatsen wanneer u een betere standplaats in gedachten heeft.

De engelwortel staat graag in een vochtige grond. Zorg voor een wat zurige grond en plaats de plant liever niet in de volle zon. 

In de vrije natuur groeit de plant meestal langs vijvers of rivieren. De engelwortel beloont u met een jarenlange oogst zodra u de grond goed vochtig houdt. 

Onderstaande tips ondersteunen de verzorging en onderhoud:

Wied om de paar dagen grondig tussen de plantdatum en half juli, tot het gebladerde de grond bedekt;

Knijp de jonge plant meerdere keren voor een bossige en goed vertakte groei;

Geef in een droge periode herhaaldelijk royaal water;

Bemest vanaf mei tot het einde van de bloeiperiode elke 14 dagen met compost, basthumus en smeerwortel.

Engelwortel planten: wanneer & hoe

De jonge plant kan in een pot het gehele vorstvrije tuinseizoen geplant worden. In de maanden augustus tot oktober is de kans op een mooie bloei van de engelwortel echter het grootst. De plant dient dan ook in een zon verwarmde grond te worden geplant. 

Zoals eerder benoemd, is het belangrijk dat u de engelwortel op een zonnige, voedselrijke en vochtige standplaats plant. 

Doorweek de kluit van de plant met water en maak de grond fijn en vrij van onkruid of stenen;

Graaf een plantkuil en voeg compost en hoornkrullen toe;

Trek voorzichtig met uw handen de kluit van de plant uit elkaar;

Het is belangrijk dat u de vorige plantdiepte behoudt. Geef de engelwortel vervolgens royaal water.

U kunt een mulchlaag van (smeerwortel)bladeren of gemaaid gras toevoegen, want dit levert een waardevolle bijdrage aan het groeiproces van de angelica. Zorg ervoor dat bij droog weer de nieuwe aangeplante engelwortel regelmatig bevochtigd wordt, zodat de wortels schieten.

Engelwortel stekken & vermeerderen

Het is mogelijk om de engelwortel te vermeerderen. Dit kan door middel van zaad. De meest ideale situatie ontstaat wanneer de natuur haar gang kan gaan.

Er bestaat een mogelijkheid om zaaiingen vanaf een hoogte van 10 tot 15 centimeter op te graven om deze vervolgens op de gewenste plek in de grond te plaatsen.

In de meest ideale situatie zaait u de engelwortel met de klassieke methode: achter glas. Zo gaat u te werk:

Plaats de verse zaden in een zak met vochtig zand en sluit deze vervolgens af;

Bewaar de zak ongeveer vier tot zes weken in het groentevak van de koelkast;

Zaai het vervolgens in de zaaigrond en dek het af met vermiculiet;

Houd het constant vochtig in de kas bij een temperatuur van 25 tot 30 graden Celsius;

Na opkomst kunt u de temperatuur verlagen naar 16 graden Celsius.

Engelwortel ziekten

De engelwortel kan te maken krijgen met de volgende plagen en ziekten:

Bladluizen: deze insecten zullen de angelica verzwakken en virussen verspreiden. U kunt dit in sommige gevallen wegplukken. Gebruik hiervoor handschoenen.

Mineervliegen: dit zijn larven die zich voeden door zichzelf door de bladeren te graven. Hierdoor ontstaan witte tot bruine vlekken en kronkelige lijnen en patronen in de bladeren. Knip de geïnfecteerde materialen af met een schaar.

Slakken: zij knabbelen graag aan jonge scheuten, stengels, bladeren en bloemen. 

Meeldauw: dit is een schimmelziekte die meestal wordt veroorzaakt door planten in de schaduw of door een slechte luchtcirculatie. Deze schimmel is zichtbaar door een witte, poederachtige laag op de bladeren. Ook hierbij kunt u de geïnfecteerde materialen afknippen. 

Engelwortel kopen

Koop Engelwortel bij Tuinplant.nl. Klik op het logo hieronder om direct te bestellen:

Engelwortel soorten

Bekijk hieronder een overzicht van de verschillende planten die onder het geslacht Engelwortel vallen en klik op de links voor meer informatie over een specifieke plant:

Ontvang elke maand tips voor uw tuin via onze nieuwsbrief

  • Verzorgingstips voor bomen en planten
  • Inspiratie voor uw tuin en terras
  • De belangrijkste tuinwerkzaamheden voor de komende maand
Offertes aanvragen