Juniperus - Plantengeslacht

Juniperus is een plantengeslacht uit de Cupressaceae familie. Voor dit geslacht van coniferen staan er 8 verschillende planten in onze database.

Hieronder kunt u een overzicht bekijken van de planten in onze database die onder het plantengeslacht Juniperus vallen.

Gebruik de onderstaande links om snel door te gaan naar specifieke informatie op deze pagina:

Juniperus online bestellen

Juniperus snoeien: wanneer & hoe

De Juniperus is een heester die alleen gesnoeid hoeft te worden in de zomermaanden. U kunt bij de bodembedekkers de langere uitlopers snoeien. Zijn er opgaande soorten? Dan hoeft u alleen de uithangende takken te snoeien. Het snoeien van de Juniperus zorgt er ook voor dat de plant wat sterker wordt en gezond blijft. Wilt u een voller uiterlijk? Dan kunt u de hoogste toppen van de boom tijdens de dagelijkse verzorging snoeien. 

Juniperus verzorging & onderhoud

De boom moet beschermd worden in de winter als er temperaturen zijn onder de -10 graden Celcius. Als de Juniperus boom verkleurd naar een paars bruine kleur, hoeft u niet bang te zijn. Dit hoort bij sommige soorten van de juniperus, dit is een vorst beschermingsmechanisme. Als het dan weer lente wordt, worden ze ook weer groen. Ook moet de boom niet te veel water krijgen, de wortels van de Juniperus boom kunnen hier niet tegen. 

De grond moet wat gedroogd zijn, voordat er water gegeven wordt. Voor het bemesten moet er normale vasten organische meststoffen gebruikt worden. Deze moeten elke maand tijdens het groeiseizoen gebruikt worden, bij vloeibare mest moet het elke week gebruikt worden. Wilt u een sterke groei van de boom? Dan kan er een meststof met hogere stikstof gehalte gebruikt worden. Het is mogelijk om de boom te bedraden. In de meeste gevallen zijn de bomen echter al stevig bedraad geweest toen ze jong waren. De Juniperus kan flink gebogen worden, het kan zelfs waar nodig nog ingepakt worden met tape of raffia ter bescherming.

Juniperus planten: wanneer & hoe

De standplaats voor de Juniperus is erg belangrijk. De boom moet het gehele jaar buiten staan, het liefst op een plek met veel zon. Binnen zal de boom niet overleven. Voor het planten van de boom moet er een plant kuil gegraven worden en een laagje van 4 tot 6 centimeter organische mest gestrooid worden als basisbemesting.

Vervolgens moet er een laagje grond bovenop de mest gestrooid worden, dit voorkomt dat de wortels van de Juniperus meteen in contact komt met de mest. Dit zorgt ervoor dat de wortels niet uitdrogen door de sterk geconcentreerde mest. De plant wordt in de kuil geplaatst, die vul je daarna met grond, om de wortels volledig te bedekken. De grond moet goed aangedrukt worden en geef vooral voldoende water. 

Juniperus stekken & vermeerderen

De boom Juniperus kan vermeerderd worden door stekken. Wanneer het stekken plaatsvindt maakt niet uit, zolang het maar niet in de winter is. Het beste moment is, is wanneer de temperatuur rond de 20 tot 30 graden ligt. Als de temperatuur te hoog of te laag is kan het ervoor zorgen dat de takken gaan rotten of de wortels niet goed kunnen groeien. Voor het stekken is het belangrijk dat u sterke en nieuwe takken uitkiest die in dat jij zijn ontsproten. 

De takken moeten in segmenten van 5 tot 15 centimeter lang gesneden worden en elke tak moet meer dan 3 knoppen hebben. De bovenkant van de tak moet recht afgesneden worden, denk aan een incisie op 1 centimeter afstand van de eerste knop. De onderkant van de tak moet juist met 0,5 centimeter afstand van de laatste knop gesneden worden. Hiervoor kunt u het best een scherpe snoeischaar gebruiken, deze kan precieze en vloeiende insnijdingen maken. Dit zorgt ervoor dat de takken zo min mogelijk beschadigd worden.

Juniperus ziekten

De Juniperus boom kent helaas wel wat ziekten en plagen. Wordt de boom goed verzorgd en voorzien van een goede standplaats? Dan zijn de bomen relatief goed bestand tegen plagen. Echter kan een Juniperus boom toch last krijgen van spint, bladluis, dopluis of Jeneverbes-mot. 

Over het algemeen wordt een bestrijdingsmiddel of insecticide het vaakst gebruikt. Toch is het nodig om de oorzaak van de plaag te vinden. Perenroest is vooral een groot probleem. Zoals eerder benoemd zijn er verschillende soorten van de boom, elke soort heeft weer net een andere gevoeligheid voor perenroest. De perenroest zorgt ervoor dat de Juniperus voor altijd geïnfecteerd is en het zorgt ervoor dat een zwelling ontstaat waar bruine gallen bij ontstaan. 

Ook veroorzaakt de schimmel bruine vlekken. De besmette boom kan ook niet meer genezen worden van perenroest. Een besmette Juniperus is nodig om te verbranden of weg te gooien in een vuilnisemmer. Dit komt door de hoge resistentie en dus ook het blijvend besmettingsgevaar van de schimmelsporen.

Juniperus kopen

Koop Juniperus bij een van de onderstaande webshops. Klik op een van de logo's om direct te bestellen:

Ontvang elke maand tips voor uw tuin via onze nieuwsbrief

  • Verzorgingstips voor bomen en planten
  • Inspiratie voor uw tuin en terras
  • De belangrijkste tuinwerkzaamheden voor de komende maand
Offertes aanvragen