Koekoeksbloem - Lychnis

Koekoeksbloem (Lychnis) is een plantengeslacht uit de Caryophyllaceae familie. Voor dit geslacht van vaste planten staan er 14 verschillende planten in onze database.

Hieronder kunt u een overzicht bekijken van de planten in onze database die onder het plantengeslacht Koekoeksbloem vallen.

Gebruik de onderstaande links om snel door te gaan naar specifieke informatie op deze pagina:

Koekoeksbloem online bestellen

Koekoeksbloem snoeien: wanneer & hoe

De koekoeksbloem is een vaste plant die erg populair is als borderplant. In de maanden mei en juni verschijnen vrolijk gekleurde bloemen op de ruwbehaarde stengels van deze tuinplant. Er zijn verschillende soorten koekoeksbloem planten verkrijgbaar. Afhankelijk van de soort lychnis bloeien er witte, roze, paarse of rode bloemen tijdens de zomermaanden. De opvallende bloemen zijn tevens geschikt als snijbloem. De koekoeksbloem snoeien is over het algemeen niet nodig. Om de plant echter compact te houden, is het snoeien van de koekoeksbloem wel aan te raden.

Wanneer kunt u dan het beste de koekoeksbloem snoeien? Het antwoord is na de bloei. Snoei na de bloei koekoeksbloem tot tien à vijftien centimeter boven de grond terug. Pas op dat u niet alle stengels wegknipt, want aan de stengels wordt zaad gevormd. Hiermee houdt de lychnis zich in stand. In het voorjaar kunt u ook nog oude plantdelen en afgestorven blad verwijderen. Daarnaast kunt u tijdens de bloei de uitgebloeide bloemen weghalen om een langere bloei te stimuleren. Voor het snoeien van koekoeksbloem gebruikt u een scherpe snoeischaar, zodat u de plant zo min mogelijk schade toebrengt.

Koekoeksbloem verzorging & onderhoud

De koekoeksbloem heeft qua onderhoud weinig specifieke eisen. Deze aantrekkelijke tuinplant groeit snel, kent een lange bloeitijd en vraagt weinig verzorging. De koekoeksbloem bloeitijd is van mei tot augustus of september. En de koekoeksbloem verzorging bestaat uit water geven, bemesten en snoeien.

De koekoeksbloem houdt van een bodem die lichtvochtig is. De lychnis kan echter niet lang droogte aan. Bij lange droge periodes doet u er goed aan de plant regelmatig een slok water te geven. Ook wanneer u een droge tuin heeft, dient u wat vaker de koekoeksbloem van water te voorzien dan wanneer de grond vochtig is. Te natte grond verdraagt de plant dan weer niet. Zorg er daarom altijd voor dat het water in de bodem goed weg kan lopen. Probeer daarnaast zoveel mogelijk rondom de lychnis water te geven in plaats van op de bloemen en de bladeren.

Eenmaal per jaar de koekoeksbloem bemesten met een beetje organische meststof is voldoende. Koekoeksbloem is winterhard. Sommige soorten zijn wintergroen, anderen verliezen tijdens de wintermaanden hun blad en gaan ondergronds om in het voorjaar weer op te komen. Dit is ook sterk afhankelijk van het feit of het een zachte of koude winter is. Zoals u kunt lezen gaat, met een klein beetje aandacht en verzorging, de koekoeksbloem jaren mee.

Koekoeksbloem planten: wanneer & hoe

Het is een uitstekend idee om koekoeksbloem te planten. Deze sterke plant gedijt prima in onze tuinen. Een goede standplaats voor koekoeksbloem is een plekje uit de wind en in de zon. De lychnis houdt van een beschutte en zonnige plaats. Half-zon en halfschaduw kan ook. De ideale bodem is humus- en voedselrijk, licht vochtig en goed waterdoorlatend. Wanneer u koekoeksbloem gaat platen, kunt u prima tuinaarde gebruiken.

Koekoeksbloem kan solitair geplant worden, maar valt ook op in een border met andere tuinplanten. Er wordt een plantaantal van zeven tot negen stuks per vierkante meter geadviseerd als u meerdere koekoeksbloemen gaat planten. Na het aanplanten geeft u ruim water en checkt u regelmatig de grond rond de lychnis of deze niet te droog is. Wanneer u de koekoeksbloem op de juiste standplaats, beschut en in de zon, plant, zal deze uitbundig bloeien en groeien. U heeft dan in de zomer lang plezier van deze tuinplant.

Koekoeksbloem stekken & vermeerderen

In eerste instantie zaait koekoeksbloem zichzelf uit. De zaadjes die na de bloei worden gevormd, verspreiden zich in uw tuin. U kunt de koekoeksbloem ook vermeerderen door deze te delen. Dit betekent dat u de lychnis in zijn geheel opgraaft uit de grond, deze vervolgens in een of meerdere delen snijdt en ieder deel afzonderlijk terug plant in uw tuin. Het delen van de plant wordt ook wel scheuren genoemd. U kunt het beste in het najaar de koekoeksbloem vermeerderen door deze te delen. Doe dit bij voorkeur om de drie of vier jaar, dan blijft de plant sterk en gezond.

Koekoeksbloem ziekten

Koekoeksbloem is goed bestand tegen ziekten en plagen. Merkt u echter tijdens de verzorging van koekoeksbloem dat er vlekken op het blad verschijnen, dan kan dit duiden op bladvlekkenziekte. Deze ziekte wordt veroorzaakt door schimmels. Ze slaan vaak onder vochtige condities toe. Aangetaste bladeren en stengels van de lychnis kunt u verwijderen. Bij erge aantasting kunt u een biologisch bestrijdingsmiddel gebruiken. 

Ontvang elke maand tips voor uw tuin via onze nieuwsbrief

  • Verzorgingstips voor bomen en planten
  • Inspiratie voor uw tuin en terras
  • De belangrijkste tuinwerkzaamheden voor de komende maand
Offertes aanvragen