Waterlelie

Waterlelie is een vaste plant uit de Nymphaeaceae familie en het geslacht Nymphaea en er staan 8 verschillende soorten in onze plantengids.

De bloeitijd van een Waterlelie ligt in juni, juli en augustus en de bloemen zijn roze, rood, wit, geel of zwart van kleur.

De kleur van de bladeren is groen, deze vaste plant is niet wintergroen en de volwassen hoogte ligt tussen de 25 centimeter en 25 centimeter.

Gebruik de onderstaande links om snel door te gaan naar specifieke informatie op deze pagina:

Waterlelie online bestellen

Waterlelie snoeien: wanneer & hoe

Heeft u een vijver in uw tuin? Dan mag de waterlelie daar eigenlijk niet in ontbreken. De bloem van deze plant is een lust voor het oog en maakt uw vijver nog mooier dan deze al is. Net als gewone planten, dient u vijverplanten goed te onderhouden. De waterlelie snoeien hoort hier ook bij. Sommige tuineigenaren slaan deze klus nog weleens over, maar beter is het om toch regelmatig uw vijverplanten na te lopen en desgewenst de waterlelie te snoeien.

Jonge waterlelies hoeven meestal nog niet gesnoeid te worden, maar de planten groeien vaak zo hard, dat snoeien wel noodzakelijk is. Het kan gebeuren dat de plant in de vijver gaat overwoekeren, waardoor andere planten niet meer goed kunnen groeien. Door het snoeien van de waterlelie, komt er weer meer zonlicht in de vijver. Daarnaast is het belangrijk om uitgebloeide bloemen, verkleurde en afgestorven bladeren van de waterlelie weg te snoeien. Wanneer u dit overslaat, belanden er te veel afvalstoffen in de vijver waardoor algen kunnen ontstaan. De waterwaarden raken dan namelijk uit balans.

Wanneer moet u waterlelie snoeien? Doe dit bij voorkeur in het najaar. Groeit de plant erg hard en ziet u in het voorjaar dat de vijver niet genoeg zonlicht krijgt? Geef de lelie dan een extra snoeibeurt. Trek tijdens het snoeien van de waterlelie de bladeren niet los. Dit kan er namelijk voor zorgen dat de wortels beschadigen. Beschadigde wortels gaan rotten, waardoor de plant afsterft. Haal de waterlelies bij voorkeur uit het water en gebruik een scherpe, schone snoeischaar om de bladeren af te knippen. Probeer de wortels zoveel mogelijk te ontzien en plaats de waterlelie na het snoeien weer terug in de vijver. 

Waterlelie verzorging & onderhoud

Om mooi te blijven, dient u de waterlelie te verzorgen. Maar wees gerust, want over het algemeen heeft de plant niet veel onderhoud nodig. Het belangrijkste waar u tijdens het verzorgen van de waterlelie op moet letten is dat er geen wortelrot ontstaat. U verwijdert daarom alleen de bladeren die op het wateroppervlak verschijnen. Creëer een zo goed mogelijke variatie in vijverplanten. Dit zorgt voor een evenwichtige en zuurstofrijke vijver. U kunt jaarlijks wat meststof aan de waterlelieaarde toevoegen of deze geheel vervangen.

De meeste waterlelies zijn winterhard. Het beste is de waterlelie diep te planten, zodat de wortelstok niet kan bevriezen. Bij een ondiepe vijver, waar de waterlelie wel kan bevriezen, is het beter om de plant uit de vijver te halen en deze op een vorstvrije plek te bewaren. Dit geldt ook voor niet-winterharde waterlelies. Bewaar de planten bij voorkeur in natte turf, zodat de wortel niet uitdroogt.

Waterlelie planten: wanneer & hoe

Gaat u een waterlelie planten in uw vijver? Dan is het goed te weten dat de plant veel zon nodig heeft om optimaal tot zijn recht te komen. Om de waterplant tot bloei te brengen, zijn dagelijks minimaal vijf zonuren echt nodig. Op een schaduwplek worden bloemen wel gevormd, maar zullen gesloten blijven. Kies dus als standplaats voor de waterlelie een zonnige plek in uw vijver. De vijverplant houdt tevens niet van continu spetterend water op het blad. Af een toe een regenbui is geen probleem, maar voortdurend gespetter verdraagt de plant niet, hij zal zich dan niet openen. De waterlelie standplaats nabij een vijverfontein is zodoende geen goed idee.

Het is belangrijk om voor het planten van de waterlelie een grote mand te gebruiken. De wortels kunnen namelijk erg hard groeien. Gebruik speciale waterleliegrond. De plant heeft deze speciale aarde nodig om goed te kunnen groeien vanwege de speciale voedingsstoffen die hierin zitten. Plaats de mand minimaal veertig centimeter diep. Plant bij voorkeur nog iets dieper (zestig centimeter) om bevriezing te voorkomen, maar plant ook weer niet te diep. U kunt ongeveer van mei tot september de waterlelie planten.

Waterlelie stekken & vermeerderen

Als de waterlelie te veel blad krijgt en steeds minder bloemen laat zien, is het een goed moment om de waterlelie te vermeerderen. Een waterlelie stekken is gelukkig niet moeilijk. Het voorjaar, zo rond april, mei of juni, is de beste periode om de waterlelie te stekken. Dan is namelijk het groeiseizoen nog niet begonnen en is het water al redelijk op temperatuur. Dit is goed voor de jonge stekjes om sterker te worden.

Waterlelie vermeerderen; hoe pakt u het aan?

Haal de waterlelie inclusief vijvermandje uit het water. Spoel de wortelstok goed schoon en kijk waar zich jonge bladeren bevinden. Snijd dit deel voorzichtig los van de moederplant. Trek niet zomaar de wortels los, maar gebruik een scherpe snoeischaar of mesje. Vul enkele vijvermandjes met speciale waterleliegrond en plant de stekjes in de mandjes. Zet deze vervolgens in een ondiep gedeelte van de vijver, zodat de stekjes kunnen gaan groeien. Zodra de waterlelie stekken groter worden, zet u ze steeds iets dieper in de vijver.

Waterlelie ziekten

De waterlelie heeft doorgaans weinig last van ziekten en plagen. Het is een sterke plant die goed tegen een stootje kan. Helaas is de plant niet opgewassen tegen de vraatzucht van de waterleliekevertjes, althans van de larven daarvan. Ze beschadigen de bladeren, die vervolgens bruin worden en gaan verrotten. Ook kunnen de larven de jonge bloemknoppen aanvreten, waardoor de bloem volledig wordt vervormd. U kunt deze larven met de hand verwijderen of platdrukken. Uiteraard is dit alleen mogelijk bij een kleine (toegankelijke) vijver. Bij een grote vijver kunt u de waterleliebladeren tijdelijk onder water houden. De larven kunnen niet ademen onder water en worden door de vissen weggeplukt. Of u gebruikt een biologisch middel tijdens de verzorging van de waterlelie.

Waterlelie kopen

Koop Waterlelie bij een van de onderstaande webshops. Klik op een van de logo's om direct te bestellen:

Waterlelie soorten

Bekijk hieronder een overzicht van de verschillende soorten van de Waterlelie en klik op de links voor meer informatie over een specifieke soort.

Wetenschappelijke naam Type Bloeitijd Kleur bloemen Standplaats
Nymphaea 'Attraction' Vaste plant Juni, Juli, Augustus Roze
Nymphaea 'Firecrest' Vaste plant Juni, Juli, Augustus Rood
Nymphaea 'Gloriosa' Vaste plant Juni, Juli, Augustus Rood, Roze
Nymphaea 'Laydekeri Purpurata' Vaste plant Juni, Juli, Augustus Rood
Nymphaea 'Marliacea Albida' Vaste plant Juni, Juli, Augustus Wit
Nymphaea 'Marliacea Chromatella' Vaste plant Juni, Juli, Augustus Geel
Nymphaea 'Pygmaea Helvola' Vaste plant Juni, Juli, Augustus Geel, Zwart
Nymphaea 'Rose Arey' Vaste plant Juni, Juli, Augustus Roze

Ontvang elke maand tips voor uw tuin via onze nieuwsbrief

  • Verzorgingstips voor bomen en planten
  • Inspiratie voor uw tuin en terras
  • De belangrijkste tuinwerkzaamheden voor de komende maand
Offertes aanvragen