Pieris - Plantengeslacht

Pieris is een plantengeslacht uit de Ericaceae familie. Voor dit geslacht van heesters staan er 8 verschillende planten in onze database.

Hieronder kunt u een overzicht bekijken van de planten in onze database die onder het plantengeslacht Pieris vallen.

Gebruik de onderstaande links om snel door te gaan naar specifieke informatie op deze pagina:

Pieris online bestellen

Pieris snoeien: wanneer & hoe

Pieris soorten hoeft u niet te snoeien. Zitten er uitgebloeide bloemen aan uw Pieris, dan mag u deze wegnemen. Verdorde takken en twijgen door vorstschade kunt u er wel afknippen. Zo kunnen er nieuwe scheuten uit het oude hout gevormd worden door de plant. Wilt u de vorm bijsturen, kort de gewenste takken dan wat in. Wanneer u oude dikke takken weghaalt, dek dan de snoeiwonde af met een wondafdekmiddel. 

Het snoeien van de Pieris plant wordt afgeraden omdat de struiken er wisselvallig op reageren en het vaak ten koste gaat van de natuurlijke vorm. Mocht u er toch voor kiezen om uw plant te snoeien, doe dit dan in de maanden april of juni of tussen juli en oktober. Deze plant bloeit namelijk in maart, maar de bloemknoppen worden soms al in de herfst gevormd. 

Pieris verzorging & onderhoud

Deze prachtige heester heeft weinig verzorging en onderhoud nodig. Wel is het erg belangrijk dat u ervoor zorgt dat uw Pieris altijd voldoende voedingsstoffen kan opnemen. Het is daarom belangrijk dat de grond van uw plant zuur genoeg is. De zuurtegraad van de grond kan na verloop van tijd namelijk afnemen. 

Geef uw Pieris in het voorjaar daarom nog wat kunstmest. Als alternatief kunt u ook kiezen voor organische mest, compost of heideplant voeding. Belangrijk is dat u daarbij niet te veel in een keer geeft en niet te dicht rondom de stam. Vermijd ook het geven van kalk. Voeg daarnaast ieder jaar wat tuinturf toe aan de grond. In droge periodes geeft u de plant eventueel water. 

Pieris planten: wanneer & hoe

Het planten van uw Pieris doet u idealiter in het voor- of najaar. U kunt de plant solitair plaatsen, als kuipplant, maar ook zeker in een border. Zoals hierboven al even benoemd, moet de Pieris absoluut in een zure en humusrijke grond worden geplaatst. Dit zorgt er namelijk voor dat uw plant de voedingsstoffen zo goed mogelijk kan opnemen. De grond mag daarnaast niet uitdrogen en moet waterdoorlatend zijn. 

Bij het kiezen van de plaats van uw plant is het goed om te kijken naar de hoeveelheid zon- en schaduw uren. De Pieris staat het liefst in de halfschaduw of op een beschutte plek waarbij de ochtendzon wordt vermeden. Bij teveel zonlicht kunnen de bladeren verbranden wat leidt tot bladverkleuring. Ook verhoogd dit het risico op uitdroging doordat uw Pieris op zonnige dagen het water niet snel genoeg naar boven kan transporteren voor verdamping. 

Te veel schaduw is daarentegen ook niet goed. Staat uw Pieris namelijk op een plek met alleen maar schaduw, dan zal deze minder goed bloeien. De plant krijgt dan minder bloemen. Houd er verder rekening mee dat uw plant niet op de tocht staat en is beschut tegen harde wind. 

Om de Pieris te planten volgt u de volgende stappen. Start met het maken van een ruim plantgat. Zorg er daarbij voor dat de Pieris net zo diep komt te staan als dat deze in de pot stond. Maak een mengsel van compost en turf en vul hier het gat mee. Vervolgens kunt u de plant hier in plaatsen. Druk de grond goed aan, maar pas op dat u de wortels niet beschadigd. Deze liggen namelijk erg oppervlakkig. Geef uw plant de eerste tijd goed water zodat de wortels niet uitdrogen. 

Pieris stekken & vermeerderen

Wilt u uw Pieris vermeerderen? Dat kan! Dit doet u door de plant te stekken. Het stekken van de Pieris plant is voor alle soorten in principe hetzelfde. Het stekken doet u in de zomer of het najaar, ergens tussen juli en september. Kies hiervoor gezonde stengels. 

Neem kopstekken van ongeveer 6 tot 12 centimeter. Pak de stek en verwijder alles op de bovenste set bladeren na. Vul een pot met een mengsel van compost en perliet. Zorg daarbij voor een verhouding van 1 deel compost tot 3 delen perliet. Laat de stek hier vervolgens in zakken. Zorg dat u het mengsel altijd voldoende vochtig houdt. 

Laat uw stekken binnenshuis overwinteren terwijl ze wortels vormen. Het wortelen zou na ongeveer 8 tot 10 weken moeten starten. 

Pieris ziekten

Als u uw Pieris goed verzorgt dan zal deze prachtige plan zelden tot nooit worden aangetast door ziektes. Wel kan de plant last krijgen van bodemschimmel. Dit gebeurt als deze in een te voedzame grond staat. Uiteindelijk zal dit er voor zorgen dat de plant verwelkt. Dit kan relatief snel gaan en het is daarom goed om hier bewust van te zijn bij de keuze voor de plaatsing van uw Pieris. 

Andere ziektes die soms voorkomen bij de Pieris zijn wortelrot, fytoftora, schildluis en bladvlekkenziekte

Pieris kopen

Koop Pieris bij een van de onderstaande webshops. Klik op een van de logo's om direct te bestellen:

Pieris soorten

Bekijk hieronder een overzicht van de verschillende planten die onder het geslacht Pieris vallen en klik op de links voor meer informatie over een specifieke plant:

Ontvang elke maand tips voor uw tuin via onze nieuwsbrief

  • Verzorgingstips voor bomen en planten
  • Inspiratie voor uw tuin en terras
  • De belangrijkste tuinwerkzaamheden voor de komende maand
Offertes aanvragen