Koeienoog

Koeienoog is een vaste plant uit de Asteraceae familie en de geslachten Buphthalmum en Telekia en er staan 3 verschillende soorten in onze plantengids.

De bloeitijd van een Koeienoog ligt in juni, juli en augustus en de bloemen zijn geel van kleur.

De kleur van de bladeren is groen, deze vaste plant heeft zowel wintergroene als niet wintergroene soorten en de volwassen hoogte ligt tussen de 50 centimeter en 1,5 meter.

Gebruik de onderstaande links om snel door te gaan naar specifieke informatie op deze pagina:

Koeienoog online bestellen

Koeienoog snoeien: wanneer & hoe

Het snoeien van Koeienoog is belangrijk om de plant gezond en mooi te houden. Behoud de vorm door te snoeien en voorkom hiermee dat hij te groot wordt. Kies de juiste tijd om te snoeien. Heeft u een vaste Koeienoog? Snoei dan het beste in de lente of herfst. In de lente kunt u de plant terugsnoeien tot ongeveer 15 centimeter boven de grond. Dit zorgt ervoor dat de plant nieuwe scheuten vormt en een mooie volle bos bloemen krijgt. Snoei de uitgebloeide bloemen en stengels terug in de herfst tot net boven de grond. 

Als u een eenjarige Koeienoog heeft, dan kunt u deze gedurende het seizoen snoeien om de bloei te bevorderen. Knip de uitgebloeide bloemen en stengels regelmatig weg en stimuleer hiermee de plant om nieuwe bloemen te vormen en door te blijven bloeien.

Het snoeien van Koeienoog is eenvoudig en doet u het beste met een snoeischaar. Zorg ervoor dat de snoeischaar scherp is om de plant niet te beschadigen. Knip de stengel of bloem zo dicht mogelijk bij de basis af.

Koeienoog verzorging & onderhoud

Koeienoog vereist weinig onderhoud en groeien goed in veel verschillende omgevingen. De plant is van oorsprong afkomstig uit Zuid-Afrika en heeft felgekleurde bloemen die in de zomer bloeien.

Koeienoog doet het het beste in volle zon, maar kan ook in de halfschaduw groeien. Zorg ervoor dat de grond goed gedraineerd is, want de plant kan niet goed tegen te natte grond. Voeg zand toe aan de grond om de drainage te verbeteren en vermijd kleiachtige grond.

Geef Koeienoog regelmatig water, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft, maar niet te nat wordt. Als de plant te droog wordt, leidt dit tot dorre bladeren en bloemen. Koeienoog hoeft niet vaak bemest te worden, maar een organische meststof kan worden toegevoegd in het voorjaar om de groei te bevorderen.

Koeienoog planten: wanneer & hoe

Plant Koeienoog het beste in de lente of herfst, wanneer de grond nog warm genoeg is om de wortels te laten groeien. De plant kan zowel in de volle zon als in de halfschaduw worden geplant en vereist een goed gedraineerde grond met een lichte zandige textuur.

Graaf voor het planten een plantgat dat ongeveer twee keer zo groot is als de kluit van de plant. Meng vervolgens compost of organische mest door de grond en plaats de plant in het midden van het gat. Vul het gat op met aarde en druk het zachtjes aan. Geef de plant daarna voldoende water.

Koeienoog stekken & vermeerderen

Vermeerder Koeienoog op verschillende manieren, waaronder zaaien, stekken en scheuren. Stek Koeienoog in de lente of herfst. Kies een gezonde en sterke tak van ongeveer 10 centimeter lang. Verwijder de bladeren van de onderste helft van de tak en plaats deze in een pot gevuld met potgrond en zand. Zorg ervoor dat de stek voldoende vochtig blijft en zet deze op een lichte, maar niet te zonnige plek.

Vermeerder Koeienoog ook door te scheuren. Doe dit het beste in het voorjaar. Graaf de plant uit en verdeel de wortelkluit in meerdere delen. Zorg ervoor dat elk deel voldoende wortels heeft en plant ze in aparte potten of in de grond.

Tot slot kan Koeienoog worden vermeerderd door zaaien. Zaai de zaden in het voorjaar in een pot met potgrond en zand en bedek deze lichtjes met aarde. Houd de grond vochtig en zet de pot op een lichte plek, maar niet in direct zonlicht.

Koeienoog ziekten

Koeienoog is over het algemeen een sterke plant die weinig last heeft van ziekten. Toch kan het voorkomen dat de plant wordt aangetast door enkele ziekten. Een veel voorkomende ziekte bij Koeienoog is meeldauw. Dit is een schimmelziekte die zich uit in een witte, poederachtige laag op de bladeren. Verwijder aangetaste bladeren zo snel mogelijk en ventileer de plant goed. Voorkomen is beter dan genezen, dus het is aan te raden om de plant op een plek te zetten waar voldoende zonlicht is en er voldoende ruimte is tussen de planten.

Een andere ziekte die Koeienoog kan treffen, is bladvlekkenziekte. Dit is een schimmelziekte die zich uit in bruine of zwarte vlekken op de bladeren. Verwijder aangetaste bladeren en behandel de plant met een fungicide.

Ten slotte kan Koeienoog worden aangetast door wortelrot. Dit wordt veroorzaakt door te natte grond en leidt tot het afsterven van de plant. Om wortelrot te voorkomen, is het belangrijk om de plant op een plek te zetten waar de grond goed gedraineerd is en niet te nat wordt.

Koeienoog kopen

Koop Koeienoog bij Tuinplant.nl. Klik op het logo hieronder om direct te bestellen:

Koeienoog soorten

Bekijk hieronder een overzicht van de verschillende soorten van de Koeienoog en klik op de links voor meer informatie over een specifieke soort.

Wetenschappelijke naam Type Bloeitijd Kleur bloemen Standplaats
Buphthalmum salicifolium Vaste plant Juli, Augustus Geel Zon
Buphthalmum salicifolium 'Dora' Vaste plant Juli, Augustus Geel Zon
Telekia speciosa Vaste plant Juni, Juli, Augustus Geel Schaduw

Ontvang elke maand tips voor uw tuin via onze nieuwsbrief

  • Verzorgingstips voor bomen en planten
  • Inspiratie voor uw tuin en terras
  • De belangrijkste tuinwerkzaamheden voor de komende maand
Offertes aanvragen