Andoorn - Stachys

Andoorn (Stachys) is een plantengeslacht uit de Lamiaceae familie. Voor dit geslacht van vaste planten staan er 11 verschillende planten in onze database.

Hieronder kunt u een overzicht bekijken van de planten in onze database die onder het plantengeslacht Andoorn vallen.

Gebruik de onderstaande links om snel door te gaan naar specifieke informatie op deze pagina:

Andoorn online bestellen

Andoorn snoeien: wanneer & hoe

Een geschikt moment om de Andoorn te snoeien is na de bloei, in de zomer of in het vroege najaar. Gebruik hiervoor scherp gereedschap, zoals een snoeischaar of een mes. Verwijder dode bloemen of uitgebloeide bloemstengels. Snoei niet te veel, omdat dit de Stachys kan beschadigen.

Behoud de vorm van de plant en bevorder de groei door op de juiste manier te snoeien. Wees voorzichtig bij het snoeien van de Andoorn, aangezien de plant giftig is als het wordt ingeslikt. Was daarom altijd uw handen na het werken met de plant en voorkom hiermee dat u giftige stoffen binnenkrijgt.

Wilt u de plant verjongen? Het snoeien van de Andoorn is dan ook aan te raden. Bij verouderde planten kan de groei traag worden en kan de bloei verminderen. Snoei oud hout weg, stimuleer hiermee de groei en de Stachys zal weer gezond en mooi bloeien.

Het is verstandig om de Andoorn te snoeien voordat de bloemen beginnen te verschijnen, zodat de bloei niet wordt verstoord. Snoei de plant niet tijdens vorstperiodes, omdat dit de groei van de plant kan belemmeren.

Andoorn verzorging & onderhoud

Verzorg en onderhoud de plant goed. Hiermee blijft de Andoorn gezond en mooi. De plant functioneert het best op een zonnige plek of met lichte schaduw, met een goed doorlatende grond. De Andoorn is een plant die goed gedijt in een vochtige grond, maar de wortels mogen niet in stilstaand water staan. Zorg daarom voor een goede afwatering van de grond rondom de Stachys.

Bemest de Andoorn niet te veel, omdat de plant weinig voedingsstoffen nodig heeft. Wilt u toch mest toevoegen? Kies dan voor een organische meststof die rijk is aan sporenelementen. Dit zal de Stachys voorzien van de nodige voedingsstoffen zonder schade aan te richten. Houd er wel rekening mee dat de plant giftig is, dus wees voorzichtig bij het werken met de plant.

De Andoorn kan bevriezen in strenge vorst, bescherm de plant daarom tegen de kou. Doe dit door de plant af te dekken met mulch of een ander isolerend materiaal. Voorkom hiermee dat de plant beschadigd raakt.

Andoorn planten: wanneer & hoe

Kies voor het planten van de Andoorn een geschikte plek in de tuin. Kies een plek met voldoende zonlicht, want Andoorns hebben minstens 6 uur zon per dag nodig om goed te kunnen groeien. Het beste moment om Andoorns te planten is in het voorjaar, wanneer de grond nog vochtig genoeg is en niet te nat.

Zorg voor goede ontwatering, want Andoorns houden niet van natte wortels. Voeg indien nodig wat extra compost of mest aan de grond toe om deze te verrijken. Behoud hiermee de vochtigheid van de Stachys.

Graaf een gat in de grond dat groot genoeg is om de wortels van de Andoorn te bedekken. Haal de Andoorn planten uit de pot en maak de wortels voorzichtig los. Plaats de Stachys in het gat en zorg ervoor dat de bovenkant van de wortels zich op dezelfde hoogte bevinden als de grond. Vul het gat met aarde en druk de grond goed aan. Geef de Andoorn planten daarna voldoende water om de grond vochtig te houden.

Plant de Andoorn planten op een afstand van ongeveer 50 centimeter van elkaar, zodat ze voldoende ruimte hebben om te groeien. Dit zorgt voor een goede luchtcirculatie tussen de planten en voorkom hiermee dat ze elkaar verstikken.

Andoorn stekken & vermeerderen

Een andere manier om nieuwe Andoorn planten te krijgen, is door middel van stekken. Hierbij wordt een stukje van een bestaande Stachys afgesneden en zet u dit stukje in water of grond, zodat het kan wortelen en uitgroeien tot een nieuwe plant.

Kies voor het stekken een gezonde Andoorn plant met sterke, groene scheuten. Gebruik een scherpe snoeischaar om een stukje van ongeveer 10 centimeter af te snijden. Verwijder de onderste blaadjes van de stek, zodat er genoeg ruimte is voor de wortels om te groeien. Zet de stek vervolgens in een pot met water of plant hem direct in een pot met potgrond.

Zorg ervoor dat de stek genoeg licht krijgt en geef regelmatig water, totdat hij goed is aangeslagen en nieuwe groei vertoont. Het kan enkele weken duren voordat de stek begint te wortelen en nieuwe bladeren produceert. Verplaats het stekje naar de gewenste plek als het voldoende wortels heeft gecreëerd.

Andoorn ziekten

Verschillende ziekten en plagen kunnen Andoorn planten aantasten. Deze ziekten en plagen beïnvloeden de gezondheid en groei van de planten. Een veel voorkomende ziekte bij Andoorns is bladvlekkenziekte. Deze ziekte wordt veroorzaakt door schimmels die bruine of zwarte vlekken op het blad veroorzaken. Voorkom de ziekte door goede luchtcirculatie en voldoende zonlicht te bieden aan de Stachys. Verwijder ook regelmatig aangetaste bladeren om verdere verspreiding van de schimmel te voorkomen. Indien de ziekte al aanwezig is, bestrijdt deze dan met een bestrijdingsmiddel.

Een andere ziekte om op te letten is wortelrot, wat wordt veroorzaakt door te veel water of slechte drainage. Zorg voor goede drainage en controleer regelmatig de vochtigheid van de grond om de planten niet te veel water te geven. Verplaats de planten naar een nieuwe locatie als de wortels al aangetast zijn. Kies hiervoor een grond met een betere drainage en verse grond.

Andoorns kunnen getroffen worden door bladluizen. Dit zijn kleine insecten die zich voeden met het sap van de plant en gele vlekken op het blad achterlaten. Voorkom deze plaag door de planten gezond te houden en te zorgen voor voldoende voedingsstoffen. Behandel de bladluizen met insecticiden of door de planten te besproeien met een oplossing van water en afwasmiddel.

Andoorn kopen

Koop Andoorn bij Tuinplant.nl. Klik op het logo hieronder om direct te bestellen:

Ontvang elke maand tips voor uw tuin via onze nieuwsbrief

  • Verzorgingstips voor bomen en planten
  • Inspiratie voor uw tuin en terras
  • De belangrijkste tuinwerkzaamheden voor de komende maand
Offertes aanvragen