Maagdenpalm - Vinca

Maagdenpalm (Vinca) is een plantengeslacht uit de Apocynaceae familie. Voor dit geslacht van vaste planten staan er 11 verschillende planten in onze database.

Hieronder kunt u een overzicht bekijken van de planten in onze database die onder het plantengeslacht Maagdenpalm vallen.

Gebruik de onderstaande links om snel door te gaan naar specifieke informatie op deze pagina:

Maagdenpalm online bestellen

Maagdenpalm snoeien: wanneer & hoe

Maagdenpalm is een wintergroene bodembedekker. Het is een ideale plant voor in borders, maar u kunt de plant natuurlijk ook los in de grond van uw tuin zetten. De maagdenpalm bloeitijd is redelijk vroeg in het voorjaar (vanaf april ongeveer). De plant bloeit dan met lichtblauwe bloemen. Om de vinca mooi in model te houden, kunt u maagdenpalm snoeien. Anders gaat de plant misschien woekeren. Het is niet nodig om elk jaar de plant te knippen. U kunt gerust een jaar overslaan. Maagdenpalm snoeien is dus alleen noodzakelijk om de plant te verjongen en te modelleren.

Wanneer maagdenpalm snoeien? Snoei in het voorjaar voordat de plant gaat bloeien. Zo eind maart, begin april is prima. Door voor de bloei te knippen, blijft er een mooie jonge plant over en ziet u de bloemen beter. Knip de horizontale twijgen van de vinca tot de helft of een derde terug en haal de afgeknipte delen weg. Heeft u maagdenpalm geplant onder een struik of boom? Verwijder dan de afgevallen bladeren en takken van deze boom of heester. Het snoeien van maagdenpalm is geen zware klus. Gebruik schoon en scherp snoeigereedschap, bijvoorbeeld een heggenschaar. Strooi na het snoeien van maagdenpalm een beetje organische mest. Dit bevordert de groei!

Maagdenpalm verzorging & onderhoud

Qua verzorging stel maagdenpalm weinig eisen. Zodra de plant heeft geworteld, hoeft u deze niet veel extra water te geven. Alleen in droge, warme periodes is sproeien nodig. De bloeitijd van maagdenpalm is van april tot augustus, lekker vroeg dus. Bepaalde soorten vinca bloeien zelfs nog eerder. De plant blijft groen in de winter dus ook tijdens sombere dagen heeft u kleur in de tuin met deze plant. De meeste soorten maagdenpalm zijn winterhard en kunnen goed tegen kou.

Maagdenpalm groeit prima op wat humusrijke grond waar een teveel aan water goed uit weg kan. Bemesting is niet nodig, hooguit een klein beetje na het snoeien van vinca ter stimulatie van de groei. Haal uitgebloeide bloemen tijdens het verzorgen van maagdenpalm weg, want ook dit bevordert nieuwe bloei.

Maagdenpalm planten: wanneer & hoe

Voor het planten van maagdenpalm bent u niet afhankelijk van een seizoen. Zolang de bodem niet bevroren is, kunt u het hele jaar door maagdenpalm planten. Zeker wanneer u maagdenpalm in pot heeft gekocht en deze in uw tuin wilt zetten. Doorgaans plant men deze soorten tussen maart en half oktober. Kies voor de standplaats van maagdenpalm een plekje in de halfschaduw, hoewel de plant ook prima in de zon en schaduw kan staan. Vrijwel ieder plekje in de tuin kan dienen als maagdenpalm standplaats, al moet u wel oppassen met continu felle zonneschijn. Dit is ook weer afhankelijk van welke soort vinca u heeft gekocht.

Zorg dat de bodem humusrijk en goed waterdoorlatend is. Voor het planten van maagdenpalm maakt u de grond lekker los en mengt u wat compost of ander materiaal, zoals turf door de grond. Dit maakt de bodem beter doorlatend. Zorg dat de vinca goed nat het plantgat ingaat. Plaats de planten ongeveer dertig tot veertig centimeter uit elkaar. Maagdenpalm zal vanzelf gaan uitdijen. Geef de eerste weken voldoende water, zeker wanneer u het planten van maagdenpalm in de zomer uitvoert.

Maagdenpalm stekken & vermeerderen

Maagdenpalm vermeerderen kan op verschillende manieren. De vinca breidt zichzelf uit door ondergrondse uitlopers te maken. Zo bedekt de plant langzaam een steeds grotere oppervlakte van uw tuin. Wilt u dit niet, dan haalt u een gedeelte van de plant gewoon weg. Wilt u ook op een andere plek in uw tuin maagdenpalm planten? U kunt dan de kluit na enkele jaren scheuren of maagdenpalm stekken door stukjes van de lange scheuten af te knippen. Steek de stekken in een pot met stek- en wortelgrond, geef wat water en wacht enkele weken tot de jonge plantjes groter zijn gegroeid. U kunt vervolgens de nieuwe maagdenpalm verplaatsen naar een andere plek in uw tuin of deze in uw borders zetten.

Maagdenpalm ziekten

Maagdenpalm wordt meestal niet door insecten en slakken geplaagd, maar kan wel last hebben van de bladvlekkenziekte. Deze ziekte wordt veroorzaakt door een virus en treedt vooral bij warm en vochtig weer op. De bladeren van de vinca worden geelbruin gestreept, bloemen blijven klein en scheuten kort. Helaas kan dit virus niet bestreden worden. De plant sterft af en dient vernietigd te worden. Ook kan roest optreden bij maagdenpalm. Er ontstaan dan geel- tot roodachtige vlekken en spikkels aan de onderkant van het blad. Meestal treedt deze ziekte in de herfst op, eveneens bij vochtig weer. Knip de aangetaste delen weg tijdens de verzorging van maagdenpalm of gebruik een biologisch bestrijdingsmiddel om roest tegen te gaan.

Maagdenpalm kopen

Koop Maagdenpalm bij een van de onderstaande webshops. Klik op een van de logo's om direct te bestellen:

Ontvang elke maand tips voor uw tuin via onze nieuwsbrief

  • Verzorgingstips voor bomen en planten
  • Inspiratie voor uw tuin en terras
  • De belangrijkste tuinwerkzaamheden voor de komende maand
Offertes aanvragen