Vuurpijl

Vuurpijl is een vaste plant uit de Liliaceae familie en het geslacht Kniphofia en er staan 9 verschillende soorten in onze plantengids.

De bloeitijd van een Vuurpijl ligt in juli, augustus en september en de bloemen zijn oranje, rood of geel van kleur.

De kleur van de bladeren is groen, deze vaste plant is wintergroen en de volwassen hoogte ligt tussen de 60 centimeter en 1,2 meter.

Gebruik de onderstaande links om snel door te gaan naar specifieke informatie op deze pagina:

Vuurpijl online bestellen

Vuurpijl snoeien: wanneer & hoe

De bloemen van de kniphofia verwelken in de herfst. U kunt in deze periode de bloemknoppen het beste afknippen. Snoei daarbij de stengels en het blad niet weg. Deze beschermen de plant namelijk tegen vorst in de winter. Verwijder vervolgens de dode stelen en het oude blad uit de pol rond april.

Als u houdt van wat levendigheid in uw tuin, dan zit u met de vuurpijl goed. Deze is namelijk erg gewild door met name bijen. Deze geel-zwarte zoemers hebben het al jaren moeilijk in Nederland, dus u helpt hiermee de bijenpopulatie een handje. Daarnaast zijn bijen erg gunstig voor de bestuiving van eventuele andere planten in uw tuin. Een win-win dus!

Vuurpijl verzorging & onderhoud

De vuurpijl bloeit het beste op een zonnige plek met goed doorlatende, voedselrijke grond met voldoende humus. De plant is afkomstig uit Afrika, dus korte periodes van droogte zijn geen enkel probleem. Daarnaast kan de plant hier uitstekend overleven, aangezien deze winterhard is en temperaturen tot -15 graden celsius kan verdragen. Pas wel op met natte periodes. Met name in de winter kan dit funest zijn voor de kniphofia.

Gedurende de herfst kan het verstandig zijn om de vuurpijl af te dekken met een mulchlaag. Deze ontstaat vaak al natuurlijk als u met een bladblazer of hark de bladeren van het gazon haalt, maar kan ook aangebracht worden. U kunt dit doen door uw snoeiafval door een hakselaar te halen en dit over de bodem rondom de vuurpijl te verspreiden.

De vuurpijl is door haar opvallende uiterlijk ook erg geschikt als snijbloem. Let er hierbij wel op dat de plant meerdere bloeicycli heeft gehad en de volwassen leeftijd bereikt heeft. Snij de plant onderaan schuin af en zet haar in lauwwarm water. Ze houdt zoals aangegeven niet van teveel vocht, dus pas op dat u haar niet verzuipt.

Als u de bloemen heeft afgesneden kunt u proberen om de rest van de plant in leven te houden, maar dit is vaak tevergeefs. Zorg dat u alle overblijfselen uit de grond verwijderd en plant een nieuwe kniphofia.

Vuurpijl planten: wanneer & hoe

U kunt de kniphofia het beste planten tussen april en augustus. Doe dit op een zonnige plek met goed doorlatende en voedselrijke grond. Zorg er daarbij voor dat er voldoende humus in de grond zit, zodat de plant zich daarmee kan voeden. Heeft u erg lichte, zanderige grond? Dan is het verstandig om extra compost aan de grond te voegen bij het planten.

De geadviseerde plantafstand van de vuurpijl is ongeveer 33 centimeter. Het is een plant die niet veel woekert en weinig problemen zal opleveren voor de planten eromheen. Per vierkante meter kunt u ongeveer 7 tot 9 vuurpijlen planten.

De vuurpijl is uitstekend te combineren met ‘basisplanten’. Denk hierbij aan eetbare planten als bramen, aardbeien, laurier, vijgen of frambozen, groene planten als varens, klimop, buxus of bamboe en bloeiende planten als lavendel, fuchsia, rozen, zonnebloemen, viooltjes en petunia's.

Vuurpijl stekken & vermeerderen

Zoals aangegeven kan de vuurpijl slecht tegen natte periodes. De plant kan dan verzuipen en afsterven. Het wordt daarom aangeraden om de kniphofia in de winter te stekken en naar binnen te verplaatsen. Knip hierbij de stengels met bloemen die al zijn uitgebloeid af en laat de bladeren intact.

Als u de vuurpijl wilt vermeerderen, kan dat het beste in het voorjaar. Deel de plant zodra ze weer begint te groeien. De beste tijd om dit te doen is rond april. De kniphofia houdt er niet van om gedeeld te worden. Laat deze daarom eerst een aantal jaar staan tot u de plant gaat vermeerderen. Anders zal het weer jaren duren voordat deze tot bloei komt.

Vuurpijl ziekten

Een hardnekkige ziekte die de vuurpijl kan treffen is helicobasidum purpureum, oftewel violette wortelrot. Deze schimmel komt gelukkig weinig voor in Nederland. Mochten uw planten er toch last van hebben, dan zijn chemische bestrijdingswijzen op dit moment de enige oplossing. Behandel hiermee de grond en doop de wortels van de vuurpijl er voor zover mogelijk in onder.

De kniphofia kan ook last hebben van een aantal beestjes. Het eerste voorbeeld is de (zwarte) luis. Deze kan de bloemtrossen tijdelijk ontsieren. U kunt luizen gemakkelijk bestrijden met pesticide, of door de hulp van lieveheersbeestjes in te schakelen.

Pas daarnaast op voor tripsen. Dit zijn kleine, dunne insecten met gerafelde vleugels die ook wel bekend staan als onweers- of donderbeestjes en blaaspotigen. Deze beestjes veroorzaken zilvergrijze vlekken of zwarte puntjes op de bladeren, verkurkingen op het bladweefsel en misvormingen aan de bladeren en bloemen. Controleer uw vuurpijl(en) regelmatig en bestrijd de beestjes niet met spuitmiddelen. Ze zijn namelijk bestand tegen de meeste chemische en natuurlijke sprays. Bestrijd ze met een knoflook aftreksel, roofmijten, roofwantsen of larven van chrysopa.

Ook slakken kunnen de vuurpijl terroriseren. Zij kunnen ‘s nachts langs de steel omhoog kruipen en een flinke hap nemen, waardoor de plant knakt. Slakken zijn natuurlijk gevoelig voor zout. Daarnaast kunnen pesticiden ook helpen.

Vuurpijl kopen

Koop Vuurpijl bij Tuinplant.nl. Klik op het logo hieronder om direct te bestellen:

Vuurpijl soorten

Bekijk hieronder een overzicht van de verschillende soorten van de Vuurpijl en klik op de links voor meer informatie over een specifieke soort.

Wetenschappelijke naam Type Bloeitijd Kleur bloemen Standplaats
Kniphofia 'Alcazar' Vaste plant Juli, Augustus, September Oranje, Rood Zon
Kniphofia 'Earliest of All' Vaste plant Juli, Augustus, September Geel, Oranje Zon
Kniphofia 'Little Maid' Vaste plant Juli, Augustus, September Geel Zon
Kniphofia 'Minister Verschuur' Vaste plant Juli, Augustus, September Geel Zon
Kniphofia 'R.W. Kerr' Vaste plant Juli, Augustus, September Geel, Rood Zon
Kniphofia 'Royal Standard' Vaste plant Juli, Augustus, September Geel, Oranje Zon
Kniphofia 'Shining Sceptre' Vaste plant Juli, Augustus, September Oranje Zon
Kniphofia Bressingham Hybrids Vaste plant Juli, Augustus, September Geel, Oranje Zon
Kniphofia uvaria 'Grandiflora' Vaste plant Juli, Augustus, September Geel, Rood Zon

Ontvang elke maand tips voor uw tuin via onze nieuwsbrief

  • Verzorgingstips voor bomen en planten
  • Inspiratie voor uw tuin en terras
  • De belangrijkste tuinwerkzaamheden voor de komende maand
Offertes aanvragen