Rotstuin aanleggen

  |     |   Leestijd: 5 min.   |   Categorie: algemeen

Een rotstuin aanleggen is een hele mooie en creatieve manier om een stukje van de tuin origineel in te richten. Want is veel meer dan een rotstuin is meer dan een verzameling keien. In dit artikel vindt u informatie over rotstuin aanleggen en tips over de juiste ondergrond, planten en stenen.

Rotstuin aanleggen: volg deze stappen

Een rotstuin aanleggen is, met enige voorbereiding, helemaal niet moeilijk. Grofweg kunnen we het proces verdelen in onderstaande stappen:

  1. Kies een geschikte plek in de tuin.
  2. Ontwerp uw rotstuin.
  3. Breng een drainagelaag aan.
  4. Breng zand aan.
  5. Plaats rotsen.
  6. Plant beplanting.

Rotstuin ontwerpen

Een rotstuin aanleggen begint bij het kiezen van een geschikte plek in de tuin. In de meeste gevallen gaat het niet om de hele tuin, maar om een hoekje of gedeelte. Afhankelijk van de plantensoorten die u wilt gebruiken, kiest u de beste plek. Rotsplanten gedijen het beste op een zonnige plek. Wilt u juist mossen en bodembedekkers gebruiken, dan is een vochtige, schaduwrijke plek beter.

Als de plek gekozen is, kunt u aan de slag met het ontwerpen van de rotstuin. Dat kan geheel naar eigen inzicht, óf in een bepaalde stijl:

Bergstijl

Een rotstuin in bergstijl heeft een wat ruige uitstraling met grote, grove stenen en flinke hoogteverschillen. Tussen de stenen kunt u kiezels of grof grind neerleggen. Typische rotsplantjes maken de rotstuin compleet. Denk bijvoorbeeld aan de Sempervivum weberianum, het karpatenklokje en de Sedum delosperma.

Chinese stijl

Een Chinese rotstuin is heel geschikt voor tuinen waar wat meer ruimte is om een rotstuin aan te leggen. Daarbij kunt u gebruik maken van mooie vormen en water. Bij hoogteverschil kunt u een kleine waterval maken, maar ook een kabbelend stroompje past goed bij de Chinese rotstuin. Tussen de stenen plaatst u planten als magnolia, pampasgras en muurfijnstraal.

Japanse stijl

Japanse rotstuinen staan bekend door hun rustgevende sfeer. Het draait daarbij vooral om gesteente. In Japanse rotstuinen komen vrijwel geen planten voor. In het midden plaatst u een grote kei of een stapel kleinere stenen. Daaromheen creëert u sereniteit door zand of grind neer te leggen.

Europese stijl

Europese rotstuinen kenmerken zich door gladde stenen die symbool staan voor de Europese rivieren en het laagland. Een ander belangrijk verschil met andere rotstuinen is dat hierbij meer grond en minder zand wordt gebruikt. Geschikte planten zijn onder andere de duizendknoop, de liggende ereprijs en de reigersbek.

Woestijn rotstuin

De woestijn rotstuin draait om stenen en zand en heeft zodoende weinig beplanting. Plaats tussen de stenen hier en daar een enkele cactus, zoals de Ficinia truncate ice crystal of bijvoorbeeld een aloë vera.

Uiteraard kunt u deze verschillende rotstuin stijlen ook heel goed combineren. Houd dan wel rekening met de behoeften van de planten op het gebied van zon, schaduw en vochtigheid.

De beste ondergrond voor uw rotstuin

Rotsplanten zijn doorzetters en kunnen prima groeien in schrale grond met weinig regen en schaduw. Door de toplaag van de grond te mengen met puin of zand, creëert u een goede ondergrond voor uw rotstuin.

Tip: Plaats de rotstuin iets hoger dan de rest van de tuin. Door de hogere ligging kan het water makkelijk wegstromen.

Rotsen en stenen

U kunt veel verschillende stenen en rotsen voor uw rotstuin gebruiken. Het soort stenen dat u gebruikt, bepaalt uiteraard een deel van de uitstraling van uw tuin. Muurstenen die normaal voor tuinmuren gebruikt worden passen heel goed in een rotstuin, maar u kunt ook kiezen voor losse grove keien of sierstenen bijvoorbeeld. Voor grotere sierbrokken kunt u denken aan de basalt breuksteen, de grauwacke breuksteen of de yellow sun breuksteen. Mediterranee split of lava split zijn populaire (fijne) kiezelstenen voor in de rotstuin.

Start het neerleggen van stenen en rotsen in het midden van de rotstuin. Bijvoorbeeld door één grote zwerfkei neer te leggen. Daaromheen komen dan kleinere sierkeien. Strooi verder losse sierkeien rondom voor een natuurlijk effect.

Een los opgebouwd stenen muurtje mag in de rotstuin eigenlijk ook niet ontbreken. Planten kunnen er overheen hangen en bloemen bloeien in de voegen.

Rotstuin planten

Planten brengen de rotstuin tot leven! Bij de verschillende stijlen rotstuinen gaven we al een paar suggesties van bijpassende planten. In onderstaande overzicht treft u nog een aantal namen van winterharde en niet-winterharde plantjes voor in de rotstuin.

Winterharde rotstuin planten

Niet-winterharde rotstuin planten

Om ervoor te zorgen dat de plantjes in de rotstuin met hun wortels in de aarde kunnen staan, maakt u kuiltjes in het zand. Vul deze kuiltjes met potgrond en plant de plantjes daarin. Door de grond af te dekken met grind of kiezels voorkomt u dat de potgrond wegspoelt.

Tips voor een mooie rotstuin

Van uw rotstuin echt een succes maken? Pas onderstaande tips toe voor een speelse rotstuin met goede waterafvoer.

Creëer hoogteverschillen

Hoogteverschillen zijn typisch iets voor rotstuinen. U kunt hoogteverschillen met zand maken, maar ook met (grote) stenen of muurtjes. Het maakt de rotstuin speels en dynamisch en extra interessant om naar te kijken.

Drainagelaag voor waterafvoer

We noemden het eerder al: waterafvoer is in de rotstuin belangrijk. Zeker omdat de meeste rotsplantjes graag in drogere grond staan. Een drainagelaag zorgt ervoor dat het regenwater goed wordt afgevoerd. Gebruik hiervoor waterdoorlatend materiaal zoals grof grind, puin of stukken terracotta en plaats dit onder de grond waar u de rotstuin gaat maken.

Rotstuin aanleggen

© PhillipMinnis - depositphotos.com

Tuinplanten bestellen

Bekijk nu het assortiment van tuinplanten in onze webshop!

Naar de webshop

Ontvang elke maand tips voor uw tuin via onze nieuwsbrief

  • Verzorgingstips voor bomen en planten
  • Inspiratie voor uw tuin en terras
  • De belangrijkste tuinwerkzaamheden voor de komende maand
Offertes aanvragen