Ganzerik - Potentilla

Ganzerik (Potentilla) is een plantengeslacht uit de Rosaceae familie. Voor dit geslacht van vaste planten en heesters staan er 23 verschillende planten in onze database.

Hieronder kunt u een overzicht bekijken van de planten in onze database die onder het plantengeslacht Ganzerik vallen.

Gebruik de onderstaande links om snel door te gaan naar specifieke informatie op deze pagina:

Ganzerik online bestellen

Ganzerik snoeien: wanneer & hoe

Deze ganzerik is vaak te zien in steden en op bedrijfsterreinen waar deze gebruikt wordt in groenaanplant. Gedurende de zomer zijn er mooie bloemen te zien bij deze plant. U doet er goed aan de potentilla in maart te snoeien. Terugsnoeien naar een hoogte laag bij de grond zorgt er voor dat de plant prachtig blijft bloeien en weer tot zijn recht komt. Wanneer u de ganzerik snoeit, vergeet dan niet takken weg te knippen die zich diep in de struiken bevinden. Zo blijft de plant mooi groen en dichtbegroeid. 

Het is belangrijk dat u de plant niet te diep snoeit, want de ganzerik bloeit niet altijd gemakkelijk uit. Houd aan dat u ongeveer een kwart van de oudste takken wegsnoeit. Als de potentilla wat ouder is, kan deze ook tot vlak boven de grond worden teruggezet. Denk hierbij aan een hoogte van 10 tot 15 centimeter. 

Ganzerik verzorging & onderhoud

De ganzerik is wintervast en kan een temperatuur verdragen tot wel -25 graden celsius. Tijdens de koude winterdagen is het altijd aan te raden om gebruik te maken van een bodembedekking. Leg bijvoorbeeld een klein laagje zaagsel of houtsnippers om de potentilla heen om deze te beschermen tegen extreme vrieskou. De ganzerik blijft verder de gehele winter groen.

Heeft u een rotstuin? Dan is de heester uitstekend voor u. De plant is namelijk kieskeurig wat betreft verzorging en standplaats. De ganzerik presteert het beste op een zonnige plek en een matig voedselrijke bodem. In de winter is het belangrijk om de grond bij de potentilla wat droger te houden. Ook heeft de heester een bodem nodig die kalkhoudend en stenig is. Daarentegen houdt de ganzerik wel van een bodem die een beetje vochtig is in het voorjaar en najaar. Deze plant woekert niet en combineert zich, ondanks de nodige verzorging, goed met andere planten. 

Ganzerik planten: wanneer & hoe

De ganzerik staat perfect op zonnige plekken en dus buiten de schaduw van bomen en heesters. Het is goed om te weten is dat de potentilla rijkelijk bloeit in de volle zon, maar de bloemen een intensere kleurschakeling hebben bij koelere omstandigheden. U kunt de ganzerik het beste planten in het voorjaar.

Zoals besproken houdt deze heester van een kleiige grond. Dit komt niet vaak voor in Nederland, dus is het aan te raden de grond goed te bereiden voordat u de ganzerik plant. Begin met het mengen van grof zand door de grond heen. U kunt er ook voor kiezen om er nog grit en grind doorheen te mengen voor doorlaatbaarheid van water en voedsel, maar dit is niet noodzakelijk. U doet er ook goed aan om de grond bij de potentilla niet te bemesten met compost, maar met kalkrijke mest zoals beendermeel. 

Om de ganzerik te planten, graaft u een groot gat. Denk ongeveer aan twee keer de grootte van de wortel. Plaats de plant vervolgens in het gat. Als u een kluit heeft, laat u het jutezakje rondom de kluit zitten. Spreid blootgelegde wortels goed uit. Vul het plantgat vervolgens en druk het goed aan. Geef de ganzerik bij droog weer vervolgens genoeg water. 

Ganzerik stekken & vermeerderen

De ganzerik zaait zichzelf prima uit. Doordat het een heester is, is het aan te raden de plant te stekken door topstekken of wortelstekken. De beste manier hangt af van het soort ganzerik dat u heeft. 

Een topstek maakt u door de stengel vlak onder het blad door te snijden, aan de top dus. Verwijder vervolgens een aantal bladeren aan de onderkant en zet de stek in een pot met voedzame grond. 

Bij wortelstekken haalt u een gezonde ganzerik uit de grond. Snijd één of twee dikke wortels tot aan de kluit. Vervolgens kunt u de potentilla direct weer in de grond zetten. Snijd de wortels vervolgens in stukken van 4 tot 5 centimeter. Snijd de onderkant schuin af, en de bovenkant recht. Nu kunt u de stekjes rechtop in de grond stoppen. 

Ganzerik ziekten

De ganzerik heeft niet snel last van ziekten of plagen en heeft daarom dus geen speciale verzorging nodig. Wel kan het soms zijn dat de potentilla last heeft van schimmels. In dit geval kunt u dit bestrijden met schimmelwerend middel. Denk hierbij aan roest, schurft, verwelkingsziekte, meeldauw of sterroetdauw. Heeft u last van bladluizen? Haal hier dan een geschikt bestrijdingsmiddel voor. 

Ontvang elke maand tips voor uw tuin via onze nieuwsbrief

  • Verzorgingstips voor bomen en planten
  • Inspiratie voor uw tuin en terras
  • De belangrijkste tuinwerkzaamheden voor de komende maand
Offertes aanvragen